Kışın en güzel meyvesi armutun lezzet halleri
Bademli Armut Tarifi (4 kişilik)
4 adet armut
7 çorba kaşığı badem
Yarım su bardağı tozşeker
6 çorba kaşığı tereyağı
90 gram bitter çikolata
ARMUTLARI, sapları kalacak şekilde soyun. Çekirdekli kısımlarını kabak oyucusu ile oyarak, alt kısmından çıkarın. Soyulmuş armutların üzerini alüminyum folyo ile kaplayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 50-55 dakika pişirin. Bademleri 1 su bardağı suda haşlayıp süzün ve kabuklarını soyarak mutfak robotundan geçirin. Çekilmiş bademi, 4 çorba kaşığı tereyağı ve şeker ile, bir tavada şeker eriyene kadar kavurun (yağ az gelirse ilave edebilirsiniz). Çikolatayı parçalara bölüp, kalan tereyağını ekleyin ve bir kaseye koyun. Bir tencerenin içine su koyup kaynatın ve çikolatanın bulunduğu bu kabı içine yerleştirin. Bu şekilde benmari usulü eritin (çok katı olursa, biraz sıcak süt ilave edebilirsiniz.) Armutları fırından çıkarıp, biraz ılınmaya bırakın. Bademli karışımı bir kaşık yardımıyla, armutların oyulmuş kısımlarına doldurun. Üzerine hazırlamış olduğunuz çikolata sosunu gezdirip, bademli karışımdan koyarak servis yapın.
Kışın en güzel meyvesi armutun lezzet halleri
Armut Tatlısı Tarifi (8 kişilik)
8 adet armut
1 kahve fincanı kaynar su
Bir buçuk su bardağı tozşeker
2 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı
16 adet hurma
32 adet badem
Üzerine: 2 paket (80’er gramlık) bitter çikolata
1 kahve fincanı krema
ARMUTLARI yıkadıktan sonra sapını kolay tutabilmek için üst kısmından 2 cm'lik bölümünü kabuklu bırakıp kalan kısmını soyun. Daha sonra alt kısmını düz bir şekilde kesip içini temizleyin Tencereye dizip, üzerine kaynar su, tozşeker ve dövülmüş damla sakızını ilave edin. Armutlar yumuşayana kadar pişirin (tencerenin dibinde şerbet kalırsa, harlı ateşte şerbet koyulaşana kadar pişirin, şerbet kolaylıkla yanabileceğinden bu işlem sırasında tencerenin başından ayrılmayın). Daha sonra soğumaya bırakın. Diğer taraftan hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve içlerine 2'şer badem koyun. Hurmaları soğuyan armutların çekirdek yataklarına yerleştirin. Sapları yukarı gelecek şekilde armutları servis tabağına yerleştirin. Üzeri için çikolata ve kremayı benmari usulü eritip, karıştırın. Armutların üzerine gezdirip, servis yapın.
Kışın en güzel meyvesi armutun lezzet halleri
Kızarmış Armut Dilimleri Tarifi (4 kişilik)
2 adet büyük boy armut
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
Yarım paket kabartma tozu veya 1 çay bardağı soda
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Üzerine:
Pudraşekeri
krema
ARMUTLARIN kabuklarını soyup ince dilimler halinde doğrayın. Bir kapta 2 kaşık un, yumurta, kabartma tozu veya sodayı karıştırın. Dilimlediğiniz armutları, bu karışıma bulayıp, kızdırılmış sıvıyağda kızartın. Kızarttığınz armutları fazla yağını alması için kağıt havlunun üzerine koyun. Soğutup servis tabağına aktarın. Üzerlerine krema döküp pudraşekeri serpin. Servis yapın.
Kışın en güzel meyvesi armutun lezzet halleri
Armut Tatlısı Tarifi (2 kişilik)
1 adet portakal
6-7 adet karanfil
1 adet kivi
1 adet küçük boy elma
5-6 adet çilek
2 adet armut
Yarım muz
2 çorba kaşığı esmer şeker
PortakalI sıkarak suyunu çıkarın. Karanfilleri portakal suyuna atın. Kivi, muz ve elmayı soyup küp küp doğrayın. Çileklerin saplarını kopartıp dörde bölün. Armutları soyup saplı kısmından, iki parmak kalınlığında kapak kesin. Çekirdek bölümünü çıkartarak, içini oyun. Dilimlenmiş meyveleri armutların içine doldurun. Armutları fırın tepsisine alın. Kestiğiniz kapakları üzerine oturtun. 2 çorba kaşığı esmer şekeri üzerlerine serpin. Portakal suyunu armutların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Servis tabağına alıp sosuyla birlikte servis yapın.
Kışın en güzel meyvesi armutun lezzet halleri
Çikolata Soslu Armut Dolması Tarifi (4 adet)
5 adet armut
iki buçuk su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı su
1 çorba kaşığı tarçın
50 gram kırık çikolata
Çikolata sos için:
3/4 su bardağı çırpılmış krem şanti
1 çorba kaşığı tozşeker
Yarım çorba kaşığı tereyağı
50 gram bitter kırık çikolata
4 adet armutu soyup içlerini çıkartın. Bir tencereye dizip üzerine tozşekerin yarısını serpin. Üzerine suyu gezdirip kısık ateşte hafifçe pişirin. Soğumaya bırakın. Armutların yan kısımlarından elma dilimi şeklinde parça kesin. Kalan armutu rendeleyin. Üzerine kalan tozşeker, çikolata, 1 çorba kaşığı tarçın ve kırık pralin parçaları ekleyip karıştırın. Karışım ile armutların içini doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Çikolata sos için krem şanti ve 1 çorba kaşığı tozşekeri bir kapta kaynatın. Kırık çikolataları ilave ederek iyice karıştırın. Tereyağı ilave ederek tekrar karıştırın ve soğumaya bırakın. Armutlar soğuduktan sonra çikolata sos ile servis yapın.
Kışın en güzel meyvesi armutun lezzet halleri
Armut Kompostosu Tarifi (8 kişilik)
1 kg armut
Yarım kg tozşeker
2 adet çubuk tarçın
2 litre su
Armutların kabuklarını soyup dörde bölün. Çekirdeklerini çıkarın. Suyu, tozşekerle birlikte bir tencereye aktarın. Orta hararetli ateş üzerinde, şeker eriyene dek karıştırın. Şeker eriyince armutları ve tarçın çubuklarını tencereye atın. Kaynattıktan sonra ocaktan indirin ve soğumaya bırakın. Derin bir kapta veya kavanozda muhafaza ederek buzdolabında saklayın.
Kışın en güzel meyvesi armutun lezzet halleri
Balzamikli Ve Tahinli Armut Tatlısı Tarifi (6 kişilik)
, 6 adet ince kabuklu armut
6 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
Sos için:
2 çorba kaşığı tahin
4 çorba kaşığı balzamik sirke
Armutları iyice yıkayıp tencereye dizin. Üzerine su ve tozşeker ekleyip, armutlar yumuşayana dek pişirin. Armutların suyunu iyice süzdürüp, servis tabağına alın. Sos için balzamik sirkeyi yapışmaz yüzeyli tavaya alıp, ara sıra karıştırarak 2 dakika pişirin. Armutların üzerine önce tahin, daha sonra sıcak balzamik sirkeyi gezdirip servis yapın.
Kışın en güzel meyvesi armutun lezzet halleri
Çikolata Soslu Armut Terin Tarifi (4 kişilik)
Bir buçuk kg büyük boy ve sert armut
Yarım su bardağı tozşeker
1 adet limon
10 adet karanfil
6 çorba kaşığı su
Sos için:
200 gram bitter çikolata
200 ml krema
8 çorba kaşığı toz halinde
Türk kahvesi
ARMUTLARIN kabuklarını soyup, çekirdek yataklarını temizleyin. Dilimleyip, üzerine tozşeker, limon suyu, karanfil ve su ekleyip 10 dakika kaynatın. İçinden karanfilleri alıp, soğumaya bırakın. Soğuyunca blenderden geçirip, derin dondurucuda 1 saat dinlendirin. Daha sonra yeniden blenderden geçirip, streç filmle kaplanmış kare şeklinde bir kalıba boşaltın. Tekrar derin dondurucuya yerleştirip donana dek beletin. Sos için kremayı orta boy bir tencereye alın. Kaynama noktasına gelince küçük parçalara bölünmüş çikolatayı ilave edin. Çikolata eriyince toz Türk kahvesini ekleyip, karıştırın. Soğumaya bırakın. Terini servis tabağına alın. Üzerine soğuk sos gezdirin. Dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
Kışın en güzel meyvesi armutun lezzet halleri
Mor Krepli Kızarmış Armut Salatası Tarifi
3 adet pancar
1 su bardağı un
1 adet yumurta
3-4 çorba kaşığı krem peynir
4 adet armut
Yarım çay bardağı esmerşeker
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kırmızı şarap sirkesi
1 demet roka
5-6 dal maydanoz
2 adet Çengelköy salatalığı
KREP için pancarı sapları ile birlikte irice doğrayıp tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ve şarap sirkesi ekleyip haşlayın. Pancarın suyunu süzüp, kabuklarını soyun ve blenderden geçirin. Üzerine 3 su bardağı pancar suyu, un ve yumurta ekleyip karıştırın. Karışımdan 1 çorba kepçesi alıp, yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı pişirin. Krebin içine krem peynir sürüp rulo şeklinde sarın. Pancarlı karışım bitene dek işlemi tekrarlayın. Çöp şişlere geçirip kenara alın. Kızarmış armut için armutları dört eşit parçaya bölün. Esmerşekerli tereyağında kızartıp çöp şişlere geçirin. Elle irice parçalanmış roka ve maydanozu servis tabağına alın. Üzerine irice dilimlenmiş salatalık serpiştirin. Krep ve armut şişleri yerleştirip servis yapın.
Kışın en güzel meyvesi armutun lezzet halleri
Armut soslu Fransız Açması Tarifi (8 kişilik)
450 gram un
1 çorba kaşığı pudraşekeri
50 gram tereyağı
15 gram yaş maya
1 su bardağı+2 çorba kaşığı süt
2 tatlı kaşığı tuz
Sos için:
4 adet büyük armut
6 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı su
Üzeri için:
Pudraşekeri
ARMUT sos için temizle armutları oyup çekirdek yataklarını çıkarın ve dilimleyin. Üzerine tozşeker ve su ekleyip 10 dakika kaynatın. Ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Pürüzsüz bir kıvam alana dek blenderden geçirip kenara alın. 2 Un ve tuzu birlikte eleyin. Üzerine pudraşekeri ekleyin. Oda sıcaklığındaki tereyağını ilave edip, parmak uçlarınızla ovalayarak una yedirin. Mayayı bir çay bardağına koyup, üzerini örtecek kadar süt ekleyin. Karıştırarak erimesini sağlayın. 3 Unun ortasını elinizle açıp, erimiş mayayı ekleyin. Karıştırarak una yedirin. Kalan sütü ekleyip, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru yağlanmış tezgah üzerinde iki kat büyüklüğe erişene dek dinlendirin. Daha sonra üzerine elinizle vurarak havasını çıkarın. Eşit bezelere ayırıp, elinizle şekil verin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, aralarında dört parmak aralık kalacak şekilde yerleştirin. 10-15 dakika da tepside dinlendirin. Üzerlerine süt sürüp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında engi dönene dek pişirin. Fırından alıp, tel ızgarada soğumaya bırakın. Üzerine pudraşekeri serpip, armut sos ile servis yapın.
Kışın en güzel meyvesi armutun lezzet halleri
Milföye Sarılmış Armut Tatlısı Tarifi (4 kişilik)
6 adet milföy hamuru
4 adet armut
1 adet yumurta
Şerbeti için:
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su, 1 adet karanfil
Servis için:
1 su bardağı dondurulmuş
frenk üzümü veya ahududu
Yarım çay bardağı su
1 paket vanilya
ARMUTLARIN kabuklarını soyun ve düz durması için alt kısmından çok ince kesin. Tencereye yerleştirip, üzerine tozşeker, su ve karanfil ekleyin. 15 dakika pişirin ve tencerenin içinden alıp, soğumaya
bırakın. Diğer taraftan oda sıcaklığında beklettiğiniz milföy hamurlarını unlanmış tezgahta ince olacak şekilde açın. Daha sonra 1 cm kalınlığında uzun şeritler halinde kesin. Yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Soğuyan armutların üzerine yumurta akı sürün ve şerit milföy hamurları ile kaplayın. Fırın tepsisine yerleştirin. Milföylerin üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin ve servis tabağına alıp, soğutun. Frenk üzümü veya ahududuyu, su ve vanilya ile birlikte robottan geçirin. Servis tabağına önce sos koyup, üzerine armudu yerleştirin ve artan şerbetten gezdirip, servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri