Kış aylarının balığı:Çinekop
Özellikle buğulama, haşlama, ızgara ve kağıt kebabı olan çinekopla farklı lezzetler hazırlamak isteyenlere...
BROKOLİLİ ÇİNEKOP(4 Kişilik)
Malzemeler:
8 adet çinekop
300 gram brokoli
3 çorba kaşığı soya sosu
2 çorba kaşığı sıvıyağ
10 diş ince kıyılmış sarmısak
1 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Bir güvecin dibini sıvıyağ ile yağlayıp üzerine ayıklanmış balıkları dizin. En üste de soya sosu gezdirip önceden ısıtılmış 160 derece fırında 10-15 dakika pişirin. Diğer tarafta brokoliyi yumuşayana kadar haşlayın ve süzün. Bir tavaya aldığınız tereyağında sarmısakları soteleyin. Üzerine brokoliyi atıp 1-2 dakika daha çevirdikten sonra tavayı ocaktan alın. Pişen balıkları servis tabağına çıkarın. Sotelenmiş brokoliyi üzerine yayıp sıcak olarak servis yapın.
Kış aylarının balığı:Çinekop
EBEGÜMECİ VE CİBES EŞLİĞİNDE ÇİNEKOP IZGARA(4 Kişilik)
Malzemeler:
8 adet çinekop
1 demet ebegümeci
1 demet cibes
1 adet soğan
1 adet turp, zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı:
Temizlenmiş çinekopları zeytinyağı ve tuz karışımı ile yağlayın. Arkalı önlü ızgara yapın. Diğer tarafta ayıklanmış ebegümecini sıcak suda 5 dakika, cibesi ise yarım saat haşlayın ve süzün. Izgara balıklar, haşlanmış sebzeler ve halka kesilmiş soğan, turpla birlikte servis yapın.
Kış aylarının balığı:Çinekop
ÇİNEKOP TAVA(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg çinekop,
1 çorba kaşığı tuz,
2 su bardağı soğuk su,
1 çay kaşığı karbonat,
2 su bardağı un,
2 demet taze soğan,
2 adet kırmızı turp,
1 demet roka,
2 adet limon,
2 adet havuç,
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Hazırlanışı:
Çinekopları temizleyip, yıkayın. Suyu süzüldükten sonra içlerini tuzlayıp, 1 saat bekletin. Soğuk su ve karbonatı bir kapta karıştırın. Balıkları önce una sonra karbonatlı suya batırın. Kızdırılmış sıvıyağda kızartın. Taze soğan, kırmızı turp, roka, limon ve havuç dilimleriyle birlikte servis yapın.
Kış aylarının balığı:Çinekop
ÇİNEKOP KAĞIT KEBAP(4 Kişilik)
Malzemeler:
8 adet çinekop
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
2 adet sivri biber
4 adet domates, tuz, karabiber, yarım bağ maydanoz,
3 çorba kaşığı tereyağı
4 adet yağlı kağıt ya da alüminyum folyo
Hazırlanışı:
Çinekopları temizledikten sonra bol suyla yıkayıp, suyunu süzün. Ayrılmayacak şekilde uzunlamasına ortadan ikiye kesin (balığın düz olması için). Yağı tencereye koyup, yemeklik doğranmış soğanları ilave ederek, soteleyin. Pembeleşince kabukları soyulmuş domatesleri ve sivri biberleri ekleyip, 5 dakika daha soteleyin. Karabiber ve tuzunu ayarlayıp, ocaktan alın. İnce kıyılmış maydanozu ilave edip, harcı dört eşit parçaya ayırın. Yağlı kağıdı veya alüminyum folyoyu tezgaha serin. Çinekopun bir tanesini kağıdın ortasına koyun. Harcı çinekopun üzerine yayın ve tereyağının bir kısmını üzerine koyup, diğer çinekop ile kapatın. Kağıdı kenarlarından sıkıca kapatın. Diğer çinekoplara da aynı işlemi uygulayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirip, sıcak olarak servis yapın.
Kış aylarının balığı:Çinekop
KIRMIZI BİBERLİ ÇİNEKOP(4 Kişilik)
Malzemeler:
8 adet çinekop
8 adet kırmızı biber
2 çorba kaşığı sirke
1 diş sarmısak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet sivri biber
2 dal taze soğan
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, kekik, kimyon, tuz
Hazırlanışı:
Çinekopları ayıklayıp, kafa ve kuyruklarını kesin. Kılçıklarını çıkarın ve bir kenara alın. Kırmızı biberlerin çekirdeklerini çıkarıp bir tencereye alın. Üzerine sirke ve sarmısak ekleyin. Yumuşayana kadar haşlayıp süzdükten sonra kabuklarını soyun ve bir kenara alın. Balıkları ızgara yapın ve biberlerin içine yerleştirin. Zeytinyağını bir tavaya alıp, kıyılmış sivri biber ve taze soğan katıp, hafifçe kavurun. Rendelenmiş kaşar peyniri, kekik, kimyon ile tuzu ilave edip, şöyle bir çevirdikten sonra dolmaların içine paylaştırın. Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra soğuk olarak servis yapın.
Kış aylarının balığı:Çinekop
ÇİNEKOP BÖREĞİ(4 Kişilik)
Malzemeler:
8 adet çinekop
4 adet yufka
100 gram tulum peyniri
100 gram ceviz içi
1 adet yumurtanın akı, tuz, karabiber,
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Hazırlanışı:
Balıkları ayıklayıp, kılçıklarını çıkarın. Yufkaları ortadan ikiye bölün ve toplam 8 adet yarım yufka elde edin. 1 adet balığın arasına 1 çorba kaşığı tulum peyniri ve 1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz koyun. Üzerine tuz ve karabiber serpin. Yarım yufkanın içine tulum peynirli balığı yerleştirin ve kalın sigara böreği sarar gibi sarın. Açılmaması için kenarlarına yumurta akı sürün. Kalan balık ve yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Kızdırılmış sıvıyağda önlü arkalı kızartın ve sıcak olarak servis yapın.
Kış aylarının balığı:Çinekop
KAĞITTA ÇİNEKOP(3 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet çinekop
2 adet soğan
3 adet sivri biber
12 adet kiraz domates, kekik, tuz,
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Balığı sarmak için:
Alüminyum folyo
Hazırlanışı:
Bir kasenin içinde piyazlık doğranmış soğan, ince kıyılmış biber, ortadan ikiye kesilmiş domates, kekik, tuz ve sıvıyağı karıştırın. Alüminyum folyonun içine 1 adet ayıklanmış balığı yerleştirin. Üzerine hazırladığınız harçtan 2 çorba kaşığı yayın ve folyonun ağzını kapatın. Diğer balıkları da aynı şekilde hazırlayın. Fırın tepsisine dizdiğiniz balıkları önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dakika pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Haftalık Örnek Menü Dengede 7 Gün 3’er Öğün
- Dr. Ayça Kaya’dan Düşük Karbonhidratlı Beslenmede Altın Kurallar
- Düşük Karbonhidratlı Tarifler