Keyif ve muhabbet sofralarına
JAMBONLU DOMATES DOLMASI(4 Kişilik)
250 gram dana jambon
8 adet orta boy domates
Yarım demet taze soğan
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
Yarım kahve fincanı galeta unu
1 çay bardağı biberli yeşil zeytin
Yarım çay bardağı dövülmüş badem
1 kahve fincanı rendelenmiş dil peyniri
Üzerine: 1 kahve fincanı rendelenmiş dil peyniri
JAMBONU jülyen doğrayın ve bir kaseye alın. Domateslerin üst kısmını, tam olarak koparmadan kapak olacak şekilde kesip, içlerini bir kaşık yardımıyla çıkarın. Kıyılmış taze soğanı zeytinyağında hafifçe soteleyin. Soğuduktan sonra içine galeta unu, kıyılmış zeytin, badem ve dil peynirini katıp, karıştırın. Karışımı domateslerin içine paylaştırıp, üzerine dil peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 180derece fırında 20 dakika pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
Keyif ve muhabbet sofralarına
MERCİMEK KÖFTELİ MİTİTE KÖFTE(8 Kişilik)
Mitite köfte için: 250 gram kuzu kıyma
250 gram hindi kıyma
1 adet yumurta
1 kahve fincanı galeta unu
Tuz, karabiber
Köfteleri bulamak için: 1 kahve fincanı un
Kızartmak için: Sıvıyağ
Mercimek püresi için: 1 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı su
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı kıyılmış ceviz
1’er çorba kaşığı domates ve biber salçası
3-4 diş sarmısak
1 kahve fincanı sıvıyağ
Tuz, pulbiber
Süslemek için: Limon dilimi
Maydanoz
KÖFTE için kuzu ve hindi kıymasını derin bir kaba alın. İçine yumurta, galeta unu, tuz ve karabiber katıp, yoğurun. Küçük, yuvarlak köfteler hazırlayın ve una bulayıp, kızdırılmış yağda kızartın. Mercimek püresi için yıkanmış mercimeği su ile birlikte tencereye alın ve ocağa oturtun. Suyu azalınca yıkanmış bulguru ekleyin ve tencerenin ağzını kapatıp, tencereyi ocaktan alın. Kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakın. Soğuyunca içine ceviz, domates-biber salçası, dövülmüş sarmısak, sıvıyağ, tuz, pulbiber ekleyin. Tüm malzemeyi iyice yoğurun ve harçtan iri parçalar koparıp, avucunuzun içinde içi boş yuvarlak köfteler halinde şekillendirin. İçlerine kızarmış köfteleri yerleştirip, limon dilimleri ve maydanozla süsleyerek servis yapın.
Keyif ve muhabbet sofralarına
ATIŞTIRMALIK BÖREKÇİKLER(8 Kişilik)
İç harç için: 150 gram çemensiz pastırma
3-4 adet kurutulmuş domates
2 adet haşlanmış patates
2 adet sivri biber
Yarım çay bardağı dövülmüş antepfıstığı veya kaju fıstığı
1 çay bardağı mısıryağı
1 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Börekleri bulamak için: 1 çay bardağı yoğurt suyu
1 çay bardağı galeta unu
YUFKALARI düz bir zemine serin ve bir adet yufkadan 3 parmak eninde uzun şeritler kesip, çıkarın. Diğer yufkayı da önce uzunlamasına daha sonra enlemesine kesip, 4 parça elde edin. Her bir parçayı da dörde kesip, küçük üçgenler elde edin. İç harç için pastırmayı uzun şeritler halinde doğrayıp, bir kaseye alın. Kurutulmuş domatesleri sıcak suda 15-20 dakika bekletip, çıkarın ve kıyıp, pastırmaya katın. Ezilmiş patatesi de üzerine ilave edin. Mısıryağını bir tavaya alıp kıyılmış sivri biber ve antepfıstığını 1-2 dakika çevirin. Ocaktan alın ve kaşar peynirini ekleyin. Daha sonra pastırmalı karışıma ilave edin ve tüm malzemeyi karıştırın. Yufkaların içine hazırladığınız harçtan koyarak,uzun şeritlerler halindeki yufkaları muska biçiminde, üçgen yufkaları dasigara böreği şeklinde sarın. Börekleri önce yoğurt suyuna daha sonra galeta ununa bulayın ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Keyif ve muhabbet sofralarına
ÇİROZ SALATASI(4 Kişilik)
6 adet çiroz
3-4 adet kornişon turşu
Yarım demet dereotu
5-6 adet biberli yeşil zeytin
1 kahve fincanı zeytinyağı
Yarım kahve fincanı üzüm sirkesi
Yarım limonun suyu
ÇİROZLARI ocakta ya da fırında közledikten sonra bir bezin üzerine alın. Üzerine streç film serip, et döveceği veya bir şişenin dibi ile vurarak ezin. Kabuk ve kılçıklarını ayırın, elinizle didikleyip servis tabağına alın. Çok tuzlu olduğu için tuz ilave etmeyin. Küp şeklinde doğranmış kornişon, kıyılmış dereotu ve halka doğranmış zeytini karıştırıp, üzerine yayın. Zeytinyağı, sirke ve limonu ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra çirozun üzerine gezdirin. Çiroz: Kurutulmuş uskumru balığına verilen addır. Çiroz yaparken uskumruların içleri temizlendikten sonra tuzlanır ve bu şekilde 12 saat bekletilir. Daha sonra bir süzgeçte yıkanır ve ipe dizilerek kurutulur.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri