İştah kabartan bir mönü
BALKABAKLI PROFİTEROL(8 Kişilik)
Hamuru için: 1 su bardağı su, 50 gram tereyağı, 1 adet kesmeşeker, yarım çay kaşığı tuz, 1 su bardağı un, 3 adet yumurta, içine: 1 kg temizlenmiş balkabağı, bir buçuk su bardağı tozşeker, 3-4 çorba kaşığı su, 125 gram labne peyniri, üzeri için: 1 paket hazır çikolata sos
Dilimlenmiş balkabağını tencereye alın. Tozşeker ve su ekleyip pişmeye bırakın. Kaynamaya başlayınca, ocağın altını kısın. Yumuşayıncaya dek pişirin. Püre haline getirin. Üzerine labne peyniri ilave edin ve çatalla ezerek karıştırın. Ezme sırasında kabağın kıvamı fazla sert gelirse, hafif yumuşayana dek balkabağının şerbetinden ekleyin. Profiterol hamuru için su, tereyağı, kesmeşeker ve tuzu tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya başlayınca 1 su bardağı unu hızlıca döküp karıştırın. Ocağın altını kısıp, sürekli karıştırarak 4-5 dakika pişirin. Ocaktan alıp, ılınana dek karıştırın. 1 adet yumurta ekleyip, mikser yardımıyla karıştırın. Kalan 2 adet yumurtayı da teker teker ekleyip karıştırın. Buzdolabının alt rafında 30 dakika dinlendirin. Hamurdan, tepeleme 1 çay kaşığı alıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Kalan hamura da aynı işlemi tekrarlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Isıyı 150 dereceye düşürüp, 15 dakika daha pişirin. Fırını kapatıp, 15 dakika içinde dinlendirin. Soğuk hamurları kopmayacak şekilde enlemesine ikiye bölün. Ortalarına balkabaklı püreyi pay edin. Hazır çikolata sosu paketin üzerindeki tarife göre hazırlayın. Profiterollerin üzerine gezdirip servis yapın.
İştah kabartan bir mönü
PATATESLİ KARALAHANA SARMASI(12 Kişilik)
1 kg patates, 3 demet karalahana, 2 adet orta boy soğan, 2 kahve fincanı zeytinyağı, 2 su bardağı pirinç, yarım demet maydanoz, 1 çorba kaşığı biber salçası, yarım tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı tuz
Harç için, küp doğranmış soğanı 1 kahve fincanı zeytinyağında soteleyin. Ayrı bir yerde patatesleri rendeleyin. Pirinç, soğan, kıyılmış maydanoz, biber salçası, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Karalahananın saplarını kesip, haşlayın. 1 adet yaprağı düz bir zemine yayıp, kenarına 1 çorba kaşığı harç yerleştirin. Sigara böreği gibi sarın. Kalan malzemeyi de aynı şekilde hazırlayın. Tencereye yerleştirip, üzerine 2-3 su bardağı su ekleyin. Kalan 1 kahve fincanı zeytinyağını gezdirip, tuz serpiştirin. Sarmaların açılmaması için üzerine tabak kapatın. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Limonla birlikte servis yapın.
İştah kabartan bir mönü
NOHUTLU KESTANELİ OVMAÇ ÇORBASI(10 Kşilik)
1 su bardağı ovmaç hamuru, 7-8 su bardağı su, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 10-15 adet kestane, 1 çay kaşığı tuz, ovmaç hamuru için: 1 buçuk su bardağı un,1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı su, 1 çay kaşığı tuz, hamurlara serpmek için: 1 çorba kaşığı un, üzeri için: 1 adet büyük boy soğan, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı tuz
Ovmaç hamuru için tüm malzemeyi iyice yoğurup sert bir hamur elde edin. Rendenin iri tarafı ile rendeleyin. Hamur parçalarının birbirine yapışmasını önlemek için, üzerine 1 çorba kaşığı un serpip harmanlayın. Tencereye su koyup, kaynatın. Ovmaç hamuru ekleyip karıştırın. Nohut ve kabukları ayıklanmış kestane ilave edin. Tuzunu ayarlayıp, kısık ateşte pişmeye bırakın. Üzeri için küp doğranmış soğanı sıvıyağda soteleyin. Tuz ve tereyağı ekleyip ocaktan alın. Çorbanın üzerine gezdirip servis yapın.
İştah kabartan bir mönü
YOĞURTLU LAHANA MEZESİ(12 Kişilik)
500 gram haşlanmış lahana, 2 su bardağı yoğurt, 2-3 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı mayonez, 1 çorba kaşığı sirke, 6-7 dal maydanoz, 1 adet közlenmiş kırmızı biber
Lahanayı haşlayıp, incecik kıyın. Yoğurt, dövülmüş sarmısak, mayonez, sirke, kıyılmış maydanoz ve kırmızı biber ilave edin. Tuzunu ayarlayıp harmanlayın. Buzdolabında 10 dakika dinlendirip soğuk olarak servis yapın.
İştah kabartan bir mönü
KARNIYARIK BÖREK(8 Kişilik)
3 adet yufka, yarım su bardağı su, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 su bardağı galeta unu, harç için: 250 gram kıyma, 1 adet orta boy soğan, 3-4 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çay bardağı çekilmiş ceviz, 6-7 dal maydanoz, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber
Küp doğranmış soğanı sıvıyağda soteleyin. Kıyma ekleyip, suyunu salıp yeniden çekene dek kavurun. Ocaktan alıp, tuzunu ayarlayın. Ceviz, kıyılmış maydanoz ve karabiber ilave edip soğumaya bırakın. Bir adet yufkayı düz bir zemine yayın. Zeytinyağı ve suyu karıştırıp, yufkanın üzerine sürün. Üçgen olacak şekilde 12 eşit parçaya bölün. Kalan yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Yufka parçalarının geniş taraflarına harç yerleştirip, kenarlarını toparlamadan rulo şeklinde sarın. Üzerlerine kalan zeytinyağlı su karışımını sürün. Galeta ununa bulayıp, yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine yerleştirin. Bıçak yardımıyla ortalarına enlemesine çizik atın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, hafif kızarana dek pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar