İftara enfes öneriler
Baharatlı Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı salça
1’er tutam kişniş, kimyon ve garam masala
5 su bardağı su
1 çay bardağı konserve mısır
Tuz, karabiber
Üzerine:
Maydanoz
Baharatlı Kırmızı Mercimek Çorbası Yapılışı
Mercimeği bol suyla yıkayın ve süzün. İnce kıyılmış soğanı sıvıyağda kavurun. Salçayı ilave edip, 1-2 dakika daha kavurduktan sonra kişniş, kimyon ve garam masalayı ekleyin. Mercimek ve suyu da koyup, karıştırın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Mısırı ekleyin ve 5 dakika daha pişirip, ocağın altını kapatın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin ve sıcak olarak servis yapın.
İftara enfes öneriler
Terbiyeli İşkembe Çorbası Tarifi
5 Kişilik.
Malzemeler
1 kg temizlenmiş dana işkembesi
250 gram un, 2 adet yumurta
1 kase yoğurt, yeteri kadar su
Yarım paket margarin, tuz
Terbiyeli İşkembe Çorbası Yapılışı
İŞKEMBEYİ bir tencereye alın. Üzerine yeterince su ilave edip haşlayın. Piştikten sonra ince doğrayın ve yeniden tencereye koyun. Ayrı bir kapta un, yumurta, yoğurt ve 1 su bardağı suyu çırpma teli ile çırpın. Karışımı ocaktaki tencereye ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Ayrı bir tavada margarini eritin ve parlaklık vermesi için ocaktan aldığınız çorbanın üzerine gezdirin. Arzunuza göre sirke ya da sarmısakla servis yapın.
İftara enfes öneriler
Bahar Çorbası Tarifi
5 Kişilik
Malzemeler
1 adet tavuk göğsü
1’er adet soğan ve ekşi elma
2 adet orta boy havuç
2 adet orta boy patates
5 su bardağı tavuk suyu veya su
1 adet limonun suyu
1 adet yumurta
2 adet kesmeşeker
Tuz, kimyon, karabiber, kekik
Üzerine:
1 çorba kaşığı tereyağı
Pulbiber
Bahar Çorbası Yapılışı
TAVUK göğsünü haşladıktan sonra elinizle didikleyip bir kenara alın. Kabukları soyulmuş soğan, ekşi elma, havuç ve patatesi zar şeklinde doğrayın. Tavuk suyu veya suyu aldığınız tencerede sebzeleri pişirin. Tavuk göğsünü ilave edin. Ayrı bir kapta limon suyu ve yumurtayı çırpın Azar azar sürekli karıştırarak çorbaya ilave edin. Kesmeşeker, tuz, kimyon, karabiber ve kekiği de ekledikten sonra 5 dakika daha pişirin. Tereyağında yaktığınız pulbiberi çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
İftara enfes öneriler
Etli Nohut Tarifi
6 Kişili
Malzemeler
2 su bardağı nohut
300 gram kuşbaşı dana eti
2 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates
salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
Yeteri kadar su
Tuz
Etli Nohut Yapılışı
NOHUDU akşamdan ıslatın. Ertesi gün yarı yarıya haşlayın. Diğer taraftan eti yıkayıp süzün. Bir tavaya alıp, suyunu salıp yeniden çekene kadar pişirin. Üzerine tereyağını ve yemeklik doğranmış soğanı ilave edin. Soğanın rengi dönünce salçaları ekleyin. Bir-iki dakika daha kavurup ocaktan alın. Etli harcı nohudun üzerine ilave edin. Tuz ve üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edin. Nohut iyice yumuşayana kadar (suyu azalırsa ekleyerek) pişirin.
İftara enfes öneriler
Adaçayı ve Limonlu Tavuk Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
1 adet bütün tavuk
1 demet adaçayı
1 adet limon
3 tatlı kaşığı taneli hardal (ya da normal hardal)
4 çorba kaşığı koyu soya sos (normal soya sosu da olabilir)
2 çorba kaşığı bal
Yarım kutu hindistancevizi sütü
2 çorba kaşığı un
Adaçayı ve Limonlu Tavuk Yapılışı
Tavuğu iyice yıkayın ve derisini kurulayın. Derince bir kapta soya sosu, hardal ve balı iyice karıştırın. Adaçayı yapraklarını yıkayın ve küçük parçalar halinde doğradığınız limon ile beraber tavuğun içine doldurun. Hazırladığınız sosu tavuğun üzerine elinizle iyice sürün ve fırın torbasına koyup, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 1 saat pişirin.
Fırına koymadan önce fırın torbasının sadece üzerini çatalla delin ki, pişme esnasında hava çıkabilsin. Torbayı alt kısmından kesinlikle delmeyin çünkü pişerken çıkan su daha sonra sos için size gerekecektir.
Tavuk piştikten sonra torbayı dikkatlice tutarak bir tencere üzerine getirin ve en alt ucundan delik açarak içerisindeki suyun tencereye akmasını sağlayın. Daha sonra bu suya un ekleyin ve hafif ateşte kıvamlı bir hal alıncaya kadar karıştırın. En son hindistancevizi sütünü ilave edin ve ateşin altını kapatarak yemeği dinlenmeye bırakın. Sosu kestiğiniz tavuk etlerinin üzerine dökerek servis yapın.
İftara enfes öneriler
Meftune Güveç Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
1 kg kuzu kol
1 kg çekirdeksiz patlıcan
Yarım kg domates
8 diş ince kıyılmış sarmısak
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, pulbiber
Meftune Güveç Yapılışı
Öncelikle patlıcanları alacalı soyup, altıya bölün ve acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Suyunu süzüp, kurulayın. Kabukları soyulmuş ve kuşbaşı şeklinde doğranmış domatesin yarısını orta boy bir güveç kabının dibine yayın. Üzerine iri parçalara ayırdığınız eti yerleştirin.
Etin üzerine patlıcanı ilave edin. Diğer taraftan, bir kasede sarmısak, biber salçası, eritilmiş tereyağı, tuz, karabiber ve pulbiberi karıştırın. Bu karışımı patlıcanların üzerine gezdirin. Güvecin ağzını alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 3 saat pişirip sıcak olarak servis yapın
İftara enfes öneriler
Sebzeli Pilav Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet haşlanmış havuç
1 su bardağı haşlanmış bezelye
3 su bardağı su
Tuz
Sebzeli Pilav Yapılışı
PİRİNCİ yıkayıp, suyunu süzün. Tencereye (teflonda daha güzel olur) 1 çorba kaşığı zeytinyağını alın. Pirinçleri ekleyip, 1-2 dakika çevirin. Küp küp doğranmış havuç ile bezelyeyi ve 3 su bardağı suyu ekleyin. Tuzunu katın. Pilav suyunu çekene kadar demlendirip, daha sonra tencereyi ocaktan alın.
İftara enfes öneriler
Fırında Pazılı Makarna Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
Yarım paket makarna
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan
Yarım bağ pazı yaprağı
Tuz,
karabiber
4 adet yumurta
1 su bardağı süt
100 gr beyaz peynir veya lor peyniri (arzuya göre)
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Fırında Pazılı Makarna Yapılışı
MAKARNALARI haşlayıp suyunu süzelim ve bir kenarda bekletelim. Yarım çay bardağı sıvıyağda, küp doğranmış soğanı pembeleştirelim. 1 Üzerine doğranmış pazı yapraklarını, tuz ve karabiberi ekleyip, 2 -3 dakika daha kavuralım. Ayrı bir kapta yumurtaları, 1 su bardağı sütü ve kalan yarım çay bardağı sıvıyağı çırpalım. 2 Bu karışımı, önceden haşlayıp soğuttuğumuz makarnalara ilave edelim. Ardından ezilmiş beyaz peyniri de ilave edip, karıştıralım. Fırın kabını margarinle yağlayıp, tabanına un serpelim.
Yumurta soslu makarnanın yarısını fırın kabının içine yayalım. Üzerine pazılı harcı yayarak dökelim. 3 En son olarak kalan makarnayı da üzerine yayıp, rendelenmiş kaşar peynirini serpelim. Isıtılmış 200 derece fırında kaşarlar eriyip, üzeri hafifçe pembeleşene dek pişirelim. Ilınınca pazılı makarnayı dilimleyip servis yapalım.
İftara enfes öneriler
Sebzeli Mantı Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil dolmalık biber
2 adet taze soğan
1 adet soğan
1 adet havuç
Tuz
karabiber
2 çorba kaşığı soya sosu
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Hamur için:
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1/3 su bardağı su
1 çay kaşığı zeytinyağı
Sebzeli Mantı Yapılışı
Hamur için unu bir kaba eleyip ortasını havuz gibi açın. Yumurta, su, tuz ve zeytinyağını ekleyip yoğurun. Hamuru 2 eşit parçaya bölün. Unlanmış bir zeminde hamuru oklavayla açıp 4 cm genişliğinde kareler kesin. ‹ç malzemesi için havuç, taze soğan, kuru soğan, kırmızı ve yeşil dolmalık biberleri kibrit çöpü şeklinde doğrayın. Sebzeleri karıştırıp, tuz, karabiber ekleyin. Hamurların içinepaylaştırın ve hamurları yarım ay şeklinde kapatıp, kızgın yağda kızartın. Soya sosu ile servis yapın.
İftara enfes öneriler
Yoğurtlu Kırmızı Biber Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
3 adet kırmızı biber
2 su bardağı yoğurt
Yarım demet maydanoz
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kuru nane
Tuz, karabiber
Yoğurtlu Kırmızı Biber Yapılışı
KIRMIZI BİBERLERİ jülyen doğrayıp tuz ekleyin ve zeytinyağında yumuşayana kadar sote edin. Üzerine nane ve karabiber serpip kenara alın. Yoğurda sarmısak ve ince kıyılmış maydanozları ilave edip karıştırdıktan sonra servis tabağına alın. Biberleri yoğurdun üzerine koyarak servis yapın.
İftara enfes öneriler
Cibalikapı Usulü Girit Ezme Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
300 gram beyaz peynir
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1 su bardağı dövülmüş antepfıstığı
1 diş dövülmüş sarmısak
Arzuya göre baharat
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Cibalikapı Usulü Girit Ezme Yapılışı
BEYAZ peyniri geniş bir kaba alıp, üzerine diğer malzemeyi ekleyin. Karışıma arzunuza göre baharat ilave edip tüm malzeme homojen bir yapıya gelene kadar karıştırın. Servis tabağına alıp ikram edin.
İftara enfes öneriler
Yaz Mezesi Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
5-6 çorba kaşığı yoğurt
2 adet salatalık
1 adet kabak
2 diş sarmısak
2 adet haşlanmış patates
1 çay kaşığı tuz
Üzerine:
Sumak
Yaz Mezesi Yapılışı
Tüm sebzeleri, kabuklarını soyup rendeleyin. 1-2 dakika mikserden geçirin. Yoğurtla karıştırıp, tuz ekleyin. Üzerine sumak serpip servis yapın.
İftara enfes öneriler
Kızarmış Muhallebi Tarifi.
4 Kişilik
Malzemeler
1 litre süt
350 gram pirinçten hazırlanmış sübye
5-6 çorba kaşığı tozşeker
2 adet ufak çubuk tarçın
1 adet limonun kabuğu
3 adet yumurtanın akı
Galeta unu
Kızartmak için: Sıvıyağ
Kızarmış Muhallebi Yapılışı
SOĞUK sütü bir tencereye aktarın. Sübyeyi ya çok ince süzgeçten ya da tülbentten geçirerek ilave edin. Tozşekeri, tarçını, limonun kabuğunu ekleyin. Sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladığında, çubuk tarçınları ve limon kabuğunu çıkartın. İyice koyulaştığı ve kaynamaya başladığında, ocağın altını kapatın.
Muhallebiyi, kare bir cam tepsiye dökün. Yerinden oynatmadan soğutun ve buzdolabına alın. 1-2 saat de orada bekletin. Soğuk muhallebiyi kare kare kesin. Yumurta akına, ardından galeta ununa bulayıp, kızartarak servis yapın.
İftara enfes öneriler
Dondurmalı Çilek Rüyası Tarifi
10 Kişilik
Malzemeler
500 gram çilek
4 adet yumurta
Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
5 çorba kaşığı un
1’er paket kabartma tozu ve vanilya
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
1 çay bardağı kaju fıstığı
1 kg Maraş dondurması
Dondurmalı Çilek Rüyası Yapılışı
YUMURTA ve tozşekeri iyice çırpın. Süt ve sıvıyağ ekleyip karıştırın. Ayrı bir yerde un, kabartma tozu, vanilya ve Türk kahvesini eleyip karıştırın.Kıyılmış kaju fıstığı ilave edip harmanlayın. Unlu karışımı yumurtalı karışımın üzerine ekleyip karıştırın. Hamuru yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine döküp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrol ederek pişirin. Kek ılınınca enlemesine ortadan ikiye kesip soğumaya bırakın. ondurmayı hafif yumuşatıp, bir kat kekin üzerine yarısını yayın. Üzerine doğranmış çilekleri serpiştirin. Kalan dondurmayı üzerine yayın. İkinci kat keki kapatıp, elinizle iyice bastırın. Derin dondurucuda 1 saat dinlendirin. Dilimleyip dileğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
İftara enfes öneriler
Üzümlü fırın sütlaç Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
10-15 adet siyah üzüm
5 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı siyah üzüm suyu
1 kahve fincanı haşlanmış pirinç
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 adet yumurta sarısı
Servis için: Üzüm jölesi, tanelenmiş üzüm
Üzümlü fırın sütlaç Yapılışı
Süt, tozşeker, üzüm suyu, pirinç, mısır nişastası ve yumurta sarısını karıştırarak pişirin. Üzüm ekleyip karıştırın. Karışımı toprak kaplara pay edin. Fırının üst kısmını açıp, tatlının üzeri hafif yanana dek pişirin. Üzüm jölesi ve dilimlenmiş üzümle servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler