Hem göze,hem damağa...
Çay saatlerini dostlarınız için görsel ve leziz bir şölene dönüştürmek için tatlı-tuzlu tarifler...
ISPANAKLI DOLAMA BÖREĞİ(8-10 Kişilik)
Hamuru için:
Üç buçuk su bardağı un
2 adet yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı su
İçi için: Yarım kg haşlanmış ıspanak
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri için: 3 adet yumurta sarısı
Derin bir kaba unu eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Yumurta, yoğurt, sıvıyağ ve tuz ilave edin. Ortadaki malzemeyi una karıştırmadan harmanlayın. Daha sonra kabın kenarındaki un ve suyu ekleyip tüm malzemeyi yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya ayırın. Her parçadan dört adet beze koparın ve üzerine nemli bir bez örtüp, 20 dakika dinlendirin. Dinlenen hamurları oklava yardımıyla ince olacak şekilde açın. İç harç için, iri kıyılmış ıspanağı tuz, karabiber ve pulbiberle karıştırın. Açtığınız yufkanın bir ucuna ıspanaklı harçtan koyun ve rulo şeklinde sarın. Yağlanmış fırın tepsisinin ortasına rulo yufkayı gül şekli vererek yerleştirin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve tepsideki böreğin etrafına dolayın. Çırpılmış yumurtayı böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Hem göze,hem damağa...
PASTANE POĞAÇASI(30 Adet)
3 su bardağı un
21 gram yaş maya
1 çay bardağı ılık su
1 çorba kaşığı tepeleme tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
250 gram oda sıcaklığında margarin
4 adet yumurta
İçi için:
1 su bardağı lor peyniri
7-8 dal kıyılmış maydanoz
Öncelikle iç harç için bir kasede lor peyniri ve maydanozu karıştırın. Diğer taraftan yoğurma kabına unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Yaş mayayı ılık su ile karıştırıp eritin. Maya, tozşeker, tuz, margarin ve 2 adet yumurtayı unun ortasındaki boşluğa koyun. Un hariç diğer malzemeyi karıştırın. Kabın kenarındaki unu ekleyerek tüm malzemeyi kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bezle örterek, 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde hafifçe açıp, ortasına peynirli harçtan koyun. Daha sonra hamuru yuvarlayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Kalan 2 adet yumurtayı çırpın ve poğaçaların üzerine sürün. Hamurların kabarması için oda sıcaklığında 30 dakika bekletin. Poğaçaları önce 130 derece fırında 5 dakika, daha sonra 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Hem göze,hem damağa...
SOSLU BROWNİE(9 Adet)
300 gram margarin
2 su bardağı tozşeker
6 adet yumurta
3 çorba kaşığı kakao
3/4 su bardağı su
4 adet (80’er gramlık) bitter çikolata
Bir buçuk su bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ve kavrulmuş ceviz
1 çay kaşığı vanilya
Üzerine:
Yarım çay bardağı süt
1 çay bardağı krem şanti
4 paket (80’er gramlık) bitter çikolata
Süslemek için: 1 paket (80 gram)
Beyaz çikolata, ceviz, çilek
Margarini bir tavaya alıp, kısık ateşte eritin. Derin bir kaba koyun ve içine tozşeker katıp çırpma teliyle çırpın. Tek tek yumurtaları ilave edin ve çırpmaya devam edin. Kakaoyu 3/4 su bardağı su ile karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyin. Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı katın. Un ve kabartma tozunu ekledikten dikten sonra tüm malzemeyi tekrar karıştırın. En son ceviz ve vanilyayı ilave edin. Daha sonra hamuru yağlanmış kare şeklindeki kalıba veya fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika pişirin. Üzeri için süt ve krem şantiyi tencereye alıp, bir taşım kaynatın. Ocaktan aldığınız karışımın içine bitter çikolatayı katın ve karıştırın. Çikolata sosunu pişen brownie'nin üzerine dökün ve bir spatula ile düzeltin. Diğer taraftan beyaz çikolatayı benmari usulü eritin ve çikolatalı sosun üzerine gezdirin. Donmadan kürdanla şekil verin. Donması için oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin. Dilimledikten sonra ceviz ve çilekle süsleyerek servis yapın.
Hem göze,hem damağa...
ÇİKOLATALI TOPLAR(25-30 Adet)
300 gram kuru incir
200 gram pötibör bisküvi
100 gram çok ince çekilmiş ceviz
3/4 su bardağı tozşeker
3 adet yumurtanın akı
1’er çay kaşığı tarçın ve vanilya
Üzeri için:
2 paket (80’er gramlık) bitter çikolata
1 çay bardağı toz antepfıstığı
İnce doğranmış kuru inciri derin bir kaba alın. Üzerine toz haline getirilmiş pötibör bisküvi, ceviz, tozşeker, yumurta akı, tarçın ve vanilyayı katıp iyice yoğurun. Hazırladığınız hamurdan fındıktan biraz daha büyük parçalar koparın. Avucunuzda yuvarlayın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dakika pişirip soğumaya bırakın. Üzeri için bitter çikolatayı benmari usulü eritin ve derin bir kaba alın. Soğumuş topları önce eritilmiş çikolataya daha sonra yarısına kadar toz antepfıstığına bulayın. Donması için oda sıcaklığında veya buzdolabında 15-20 dakika bekletip servis yapın.
Hem göze,hem damağa...
PEYNİRLİ KRAKERLER(4-6 Kişilik)
Bir buçuk su bardağı un
100 gram oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine: 3 adet yumurta sarısı
2 kahve fincanı rendelenmiş
eski kaşar peyniri
1 kahve fincanı çörekotu
Derin bir yoğurma kabına unu eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Margarin, süt, sıvıyağ ve tuzu ekleyin. Ortadaki malzemeyi una karıştırmadan harmanlayın. Daha sonra kenarlardaki unu azar azar ilave edip, tüm malzemeyi iyice yoğurun. Hazırladığınız hamuru 4 eşit parçaya ayırın ve 15 dakika dinlendirin. Tüm hamur parçalarını 1 mm kalınlığında açın. Açtığınız hamurları yağlanmış fırın tepsilerine yerleştirin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. İki hamurun üzerine rendelenmiş kaşar peyniri, diğer hamurların üzerine çörekotu serpin. 15 dakika daha dinlendirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Kare şeklinde kesin ve servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar