Helva
KAŞIK HELVASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
4 su bardağı un
250 gram tereyağı
2 su bardağı süt veya su
2 su bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı tozşeker
Hazırlanışı:
Dolmalık fıstığı tereyağında kavurun. Un ekleyip rengi dönene dek karıştırarak kavurun. Üzerine kaynar süt veya su ekleyip karıştırın. Sütü çekince tozşeker ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, 5-10 dakika dinlendirin. Kaşık yardımıyla şekil verip servis yapın.
Helva
PEKMEZLİ CEVİZ HELVASI(12 Kişilik)
Malzemeler:
Bir buçuk su bardağı buğday nişastası
2 su bardağı üzüm pekmezi
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz (içine koymak için)
Ceviz iriliğinde margarin
1 su bardağı ince dövülmüş ceviz (helvayı bulamak için)
Hazırlanışı:
Tencereye nişastayı alıp, azar azar 2 su bardağı üzüm pekmezini ekleyin ve karıştırın. Tencereyi orta hararette ateşin üzerine koyup, karıştırarak pişirin. Helva tencerenin içinde kendiliğinden dönmeye başladığı zaman (hiç tencereye yapışmayacak şekilde), ceviz iriliğinde margarini helvanın altına koyup çevirin. İri dövülmüş cevizi ekleyin. 2 dakika daha çevirip, ateşin altını kapatın. Helvanın ısısı elinizin dayanabileceği duruma gelince elinizi suya batırarak helvadan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, yuvarlayın ve dilediğiniz şekli verin. Sonra bu parçaları ince kıyılmış cevize bulayıp servis yapın.
Helva
SARAY HELVASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 tatlı kaşığı Türk kahvesi
5 su bardağı un
250 gram oda sıcaklığında tereyağı
Bir buçuk su bardağı pudraşekeri
Bir tutam tuz
Hazırlanışı:
Unu bir tencereye koyun ve çok kısık ateşte sürekli karıştırarak çok hafif pembeleşene kadar kavurun. Ocaktan alın ve ılınınca tereyağı, pudraşekeri, tuz, ceviz ve Türk kahvesini katın. Tüm malzemeyi yoğurun ve ılıkken kare bir kaba elinizle yayarak yerleştirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve dilimleyerek servis yapın.
Helva
PEYNİR HELVASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 kalıp tuzsuz taze beyaz peynir
2 çorba kaşığı un
Yarım kg tozşeker
Hazırlanışı:
Peyniri bir gece suda bekletin. Daha sonra iyice ezip, bir tencereye alın. Orta hararetli ateş üzerinde sürekli karıştırın. Suyunu çekince un ekleyip, unun kokusu gidene kadar devamlı karıştırarak pişirin. Şeker ekleyip karıştırmaya devam edin. Macun kıvamı alana dek bu işlemi sürdürün. Ilık olarak servis yapın.
Helva
PORTAKALLI İRMİK HELVASI(12 Kişilik)
Malzemeler:
1 paket irmik
250 gram tereyağı ve margarin karışımı
1-2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
2 su bardağı süt
2 su bardağı tozşeker
Üzerine:
Hindistancevizi, portakal kabuğu ve ince çekilmiş ceviz
Hazırlanışı:
Fıstık ve irmiği yağla birlikte kavurun. Karamel rengini alınca, rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyin. Biraz daha kavurup ateşten alın. Sütü ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. 5 dakika sonra tozşekeri ekleyin. Yarım saat dinlendirin ve servis tabağına alın. Rendelenmiş portakal kabuğu, hindistancevizi ve ince çekilmiş cevizle süsleyip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri