En pratik 10 dolma tarifi
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
5-6 adet kuru dolmalık patlıcan
5-6 adet kuru dolmalık biber
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
Bir buçuk çay bardağı pirinç
400 gram orta yağlı kıyma
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı su
Tuz,
kuru nane,
karabiber,
kırmızı biber,
kimyon
Yarım çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Sosu için:
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı limon suyu
4-5 diş sarmısak
Yarım su bardağı su
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Yapılışı
DOLMALIK patlıcanları ve biberleri tencereye alıp, üzerlerini aşacak kadar sıcak su ekleyelim. 1 Patlıcan ve biberleri yumuşayana dek haşlayıp ateşten indirelim. Sonrasında süzgece alarak sularını süzdürüp bekletelim. Bir kabın içine tereyağını, pirinci, kıymayı, küp doğranmış soğanı, 1 çay bardağı suyu, tuzu, baharatları, domates ve biber salçalarını ekleyip yoğurarak karıştıralım. 2 Hazırladığımız dolma içini patlıcan ve biberlere gevşekçe dolduralım. Patlıcan ve biber dolmalarını tencereye dik olarak dizelim. Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip ağır ateşte pişirelim. 3 Bu arada sosu için bir kapta biber salçasını, limon suyunu, dövülmüş sarmısakları ve yarım bardak suyu birleştirip çırpalım. Dolmaları ateşten almadan 10 dakika önce hazırladığımız bu sosu dolmaların üzerine gezdirelim. Sonrasında ateşten indirip ılınmaya bırakalım. Servis yapalım.
Hafif lezzetler :Zeytinyağlılar
Soyalı Dolma Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
Birkaç adet minik kabak,
Birkaç adet minik dolmalık biber
Birkaç adet iri dolmalık biber
1/3 su bardağı soya kıyması
1 su bardağı sıcak su
1 adet soğan,
2 adet domates
Yarım çay bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çorba kaşığı kuru fesleğen
4 dal maydanoz
4 adet taze soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tarçın
1 adet et suyu tableti
Tuz,
karabiber
Soyalı Dolma Yapılışı
Soya kıymasını 1 bardak sıcak suyla ıslatın. 10 dakika bekletip süzgeçten geçirin. Soğanı küçük doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Tüm iç malzemeyi (et suyu tableti hariç) karıştırın. Bu arada kabakların üzerinden kapak kesip, içlerini oyun. Biberlerin de üzerinden kapak çıkarıp, içini temizleyin. Hazırladığınız harcı sebzelere doldurun. Üzerine kapaklarını kapatın. Dolmaları tencereye yerleştirin. İçinde et suyu tableti eritilmiş 2/3 su bardağı sıcak suyu da üzerine dökün. Sebzeler iyice yumuşayana dek pişirin.
Hafif lezzetler :Zeytinyağlılar
Zeytinyağlı Dolma Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
1 kg havuç
Bir buçuk kg yeşil domates
Yarım kg domates
1 su bardağı zeytinyağı
3 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
4 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı pirinç
Yarım tatlı kaşığı salça
Yarım demet maydanoz ve nane
2 çorba kaşığı kuşüzümü
Yarım tatlı kaşığı dolma baharı
Yarım tatlı kaşığı karabiber
4 su bardağı su
Zeytinyağlı Dolma Yapılışı
Bir tencereye zeytinyağını, yemeklik doğranmış soğanları ve dolmalık fıstıkları alın. Fıstıkların rengi pembeleşene kadar kavurun. Tozşeker ve tuzu ilave edin. Tenceredeki karışıma yıkanmış pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin. Son olarak salça, ince kıyılmış maydanoz ve naneyi ekleyip karıştırın. Kuş üzümünü sıcak suda 10 dakika bekleterek şişmesini sağlayın. Kuş üzümü, dolma baharı, karabiber ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Harcın soğuması için tencereyi bir kenara alın ve 2 saat dinlendirin. içlerini oyduğunuz havuç ve domateslerin içini dolma harcı ile doldurun ve tencereye dizin. 2 su bardağı su ve zeytinyağı gezdirip, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ocağın altını kapatın. Dolmalar ılındıktan sonra servis tabağına alın. Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra, soğuk olarak servis yapın.
Hafif lezzetler :Zeytinyağlılar
Mantarlı Domates Dolması Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
6 adet orta boy domates
300 gram mantar
1 demet maydanoz
3 adet arpacık soğan
1 diş sarmısak
1 adet limonun suyu
7 dilim dana jambon
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı ufalanmış ekmek içi
1 su bardağı et suyu
Yarım çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı balzamik sirke
5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber,
tuz
Mantarlı Domates Dolması Yapılışı
Domateslerin tepelerini kapak şeklinde kesip, içlerini dikkatlice boşalttıktan sonra tuzlayın. Mantarları yıkayıp limonlu suda birkaç dakika bekletip incecik dilimleyin. Maydanozların yarım demetini ve arpacık soğanları incecik kıyın. Bir tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını döküp, salça, arpacık soğanları ve maydanozu birlikte 2-3 dakika kavurun. Üzerine mantarları, kıyılmış sarmısağı, karabiber ve tuzu ekleyip 5 dakika daha kavurun. Ocaktaki harca, et suyu ve sirkeyi ilave edip birkaç dakika birlikte pişirin. Kare dilimlediğiniz jambonları, ekmek içi ve kaşar peynirini de koyduktan sonra birkaç kez birlikte çevirip ocaktan alın. Hazırladığınız malzemeyle domatesleri doldurun. Kalan maydanozların saplarını ayırıp fırın tepsisine yayın. Domateslerin kapaklarını kapatıp üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
Hafif lezzetler :Zeytinyağlılar
Pazılı Mantar Dolma Tarifi
2 Kişilik
Malzemeler
4 adet kültür mantarı
200 gram karides
1 avuç haşlanmış pazı
1 adet küçük boy soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Rendelenmiş kaşar peyniri
Birkaç dilim tatlı kırmızı biber
Muskat,
tuz,
karabiber
Pazılı Mantar Dolma Yapılışı
Soğanı incecik kıyıp, pazı ve çok az şekerle sıvıyağda soteleyin. Mantarların içine doldurun. 4 adet karidesi bırakıp, kalanını da çok küçük doğrayarak bu malzemenin içine ekleyin. Rendelenmiş muskat, tuz ve karabiber katın. Mantarların içine doldurun. Üstlerine kalan karideslerden ikişer tane koyun. Kaşar peyniri serpin. Küçük dilimlenmiş kırmızı biber koyup, fırında üzeri kızarana dek pişirin.
Hafif lezzetler :Zeytinyağlılar
Etli Salatalık Dolması Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
6 adet orta boy salatalık
300 gram orta yağlı dolmalık kıyma
1 demet maydanoz
Bir buçuk kg beyaz kuru soğan
2 su bardağı osmancık pirinç
Bir buçuk çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı yenibahar
Yarım tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet büyük domates
1 su bardağı zeytinyağı
Etli Salatalık Dolması Yapılışı
SALATALIKLARI yıkayıp üst kısımlarını kesin ve kabak oyacağı ile içlerini oyun. Kıymayı derin bir kaba alın. Üzerine kıyılmış maydanoz ve soğanlar ile yıkanmış pirinci ekleyin. Salçaları ve baharatları da katıp yoğurun. Salatalıkların 2/3'ünü harçla doldurup, domatesten kapak yapın ve dolmaları tencereye dizin. Dolmaların üzerini geçecek kadar soğuk su ve zeytinyağını ilave edip ocağa oturtun. Orta ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynayınca ocağı kısıp 20 dakika daha pişirin. 10 dakika dinlendirip servis yapın.
Hafif lezzetler :Zeytinyağlılar
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
1 kg üzüm yaprağı
Bir buçuk kg beyaz kuru soğan
2 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı osmancık pirinç
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı kuşüzümü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı karabiber
1’er tatlı kaşığı yenibahar,
kimyon ve tatlı tozbiber
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 demet dereotu, tuz
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Yapılışı
ÜZÜM yaprakları taze ise kaynar suda 3 dakika tutup çıkartın. Salamura ise tuzu gitsin diye suda 1-2 saat bekletin. Yumuşaması için 10 dakika kaynatın. Soğanları küp doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Pirinci ilave edip taneler beyazlaşana kadar kavurun. Üzerine salça ve kuş üzümü ekleyip kavurmayı sürdürün. Dolmalık fıstıkları, baharatları, tozşekeri ve kıyılmış dereotunu ekleyin. Bir iki kere çevirip ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yaprakları açıp içlerine yeterli miktarda harç koyup çok sıkı olmayacak kadar sarın. Hazırladığınız sarmaları tencereye dizip üzerine bir ağırlık yerleştirin. Üstünü geçecek kadar soğuk su ekleyin. Ocağa oturtup orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşe getirip 25 dakika daha pişirin. Altını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Suyunu süzün. Kararmasınlar diye alüminyum folyo ile üstlerini örtün. Soğuk servis yapın.
Hafif lezzetler :Zeytinyağlılar
Etli Karalahana Dolması Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
2 demet karalahana
250 gram orta yağlı
dolmalık kıyma
2 su bardağı osmancık pirinç
Bir buçuk kg beyaz kuru soğan
50 gram iç yağı (kuyruk yağı)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 su bardağı zeytinyağı
Etli Karalahana Dolması Yapılışı
BİR tencereye bol su koyup ocağa oturtun. Su kaynamaya başladığında temizlenmiş karalahana yapraklarını içine atıp 7-10 dakika süreyle haşlayın. Çıkarır çıkarmaz soğuk su dolu bir kaba koyun. Soğuduktan sonra sudan alın. Kıymayı derin bir kaba alıp üzerine ayıklanıp yıkanmış 2 su bardağı osmancık pirinci ilave edin. İnce kıyılmış beyaz kuru soğanı ve iç yağı üzerine ekleyin. Zeytinyağı hariç kalan malzemeyi da harca katıp yoğurun. Lahana yapraklarını hazırladığınız harçla doldurup sarın. Dolmaları tencereye dizip üzerini geçecek kadar soğuk su ile zeytinyağını ekleyin. Ocağa oturtup kanayana kadar orta ateşte tutun. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 30 dakika daha pişirin. 10 dakika dinlendirip, dilerseniz sarmısaklı yoğurtla servis edin.
Hafif lezzetler :Zeytinyağlılar
Erikli Dolma Tarifi
Malzemeler
2 adet patlıcan
Yarım kg kabak
5-6 adet dolmalık biber
125 gram asma yaprağı
250 gram yağlı kıyma
2 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı margarin
1 kg domates
2-3 adet soğan
Yarım baş sarmısak
1 kg can eriği
Karabiber, tuz
Erikli Dolma Yapılışı
Patlıcan, kabak ve dolmalık biberlerin içlerini çıkarın. Kabak ve patlıcanın çıkan içlerini ince kıyın. Yaprakları hafifçe haşlayın. Soğan ve sarmısakları ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın ve ufak ufak doğrayın. Bir kapta kıyma, domates, kıyılmış sebze içleri, yağ, salça, soğan, sarmısak, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Pirinci ilave ederek yoğurun. Sebzelerin içine malzemeyi doldurun ve ağızlarını domates dilimleriyle kapatın. Dolmaları tencereye yerleştirin. Yaprakları da sarıp ayrı bir tencereye dizin. Üzerine ve çevresine can eriklerini yerleştirin. Her iki tencereye de az miktarda tuz ve 1 çay bardağı su ilave ederek önce hızlı, sonra yavaş ateşte pişirin. Dolmalar dinlendikten sonra, eriklerle birlikte servis yapın.
Hafif lezzetler :Zeytinyağlılar
Pırasa Dolması Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
1 kg kalın pırasa
2 adet soğan
250 gram kıyma
4 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım demet maydanoz
2 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet yumurtanın sarısı
1 adet limonun suyu
Tuz, karabiber
Pırasa Dolması Yapılışı
PIRASALARI temizleyip kalın beyaz kısımlarını 3 parmak boyunda kesin. Bir tencereye alıp az suda 5 dakika haşlayın. Süzüp kenara alın. Soğanları incecik kıyıp geniş bir kaba alın. Üzerine kıyma, yıkanmış pirinç, salça, sıvıyağ, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Soğuyan pırasa halkalarını birbirinden ayırın. İçlerine harç doldurup tencereye dizin. Üzerine su ve tereyağı ekleyin. Ocağa oturtup orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Dolmalar pişince yumurta sarısı ve limon suyunu bir kapta çırpın. Üzerine yemeğin suyundan biraz ekleyerek karıştırın. Karışımı pırasaların üzerine gezdirin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri