Güveç yemekleri
Lezzeti bir kat daha artıran, evde de kolayca uygulanabilecek güveç tarifleri...
ASMALI KÖFTE(4 Kişilik)
500 gram köftelik kıyma, 200 gram salamura asma yaprağı, 1 adet rendelenmiş soğan, 1 diş dövülmüş sarmısak, tuz, kimyon, karabiber, sos için: 3 adet domates, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çay bardağı su, üzerine: 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Bir kasede kıyma, soğan, sarmısak, tuz, kimyon ve karabiberi yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzun içinde yuvarlayarak silindir köfteler hazırlayın. Köfteleri asma yaprağına sarın ve bir güveç kabına alın. Sos için rendelenmiş domates, salça ve suyu karıştırın. Asmalı köftelerin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika pişirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin ve sıcak fırında kaşar eriyene kadar tutun. Sıcak servis yapın.
Güveç yemekleri
GÜVEÇTE PASTIRMALI KURUFASULYE(4 Kişilik)
400 gram kurufasulye, 50 gram pastırma, 1 adet küçük boy soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, 4 adet domates, 2 su bardağı sıcak su, 1 çorba kaşığı domates salçası, tuz, pulbiber
Kurufasulyeyi bir gece öncesinden suda bekletin. Daha sonra bol suda haşlayın ve suyunu süzün. Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı tereyağında kavurun. Kurufasulye ve kabukları soyulup, küp doğranmış domatesi de tencereye ilave edin. Salça ve sıcak suyu da ekledikten sonra bir taşım kaynatın. Orta büyüklükte bir güveç kabının içine kurufasulyeli karışımı boşaltın. İri doğranmış pastırma, tuz ve pulbiber ekledikten sonra güvecin ağzını alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında bir buçuk saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Güveç yemekleri
ETLİ ENGİNAR KALBİ(4 Kişilik)
Yarım kg yağsız kuşbaşı kuzu eti, 20 adet enginar kalbi, 3 çorba kaşığı tereyağı, 20 adet ince kıyılmış mantar, 1 adet orta boy soğan, 2 adet ince kıyılmış sivri biber, 2 çorba kaşığı krema, 2 adet orta boy domates, 250 gram ıspanak, 1 tatlı kaşığı un, 2 çorba kaşığı süt, üzeri için: 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tavaya aldığınız 2 çorba kaşığı tereyağında mantar, ince kıyılmış soğan, sivri biber ve ortadan ikiye böldüğünüz enginar kalbini soteleyin. Kremayı ilave edin ve karıştırın. Diğer tarafta eti küp doğranmış domatesle birlikte bir tavaya alın. Kendi suyunda karıştırarak pişirin ve enginar kalpli karışımın içine ekleyin. 1-2 kez çevirdikten sonra tavayı ocaktan alın. Ayıklanmış ve yıkanmış ıspanağı incecik kıyın. Kalan 1 çorba kaşığı tereyağını bir tavaya alın ve ıspanağı bu yağda soteleyin. Un ve sütü ilave edip, ıspanak püre kıvamına gelene kadar pişirin. Orta büyüklükte bir güveç kabının içine ıspanak püresini yerleştirin. Üzerine etli enginar karışımını alın. En üste rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşar peyniri eriyene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Güveç yemekleri
MEFTUNE GÜVEÇ(4 Kişilik)
1 kg kuzu kol, 1 kg çekirdeksiz patlıcan, yarım kg domates, 8 diş ince kıyılmış sarmısak, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, pulbiber
Öncelikle patlıcanları alacalı soyup, altıya bölün ve acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Suyunu süzüp, kurulayın. Kabukları soyulmuş ve kuşbaşı şeklinde doğranmış domatesin yarısını orta boy bir güveç kabının dibine yayın. Üzerine iri parçalara ayırdığınız eti yerleştirin. Etin üzerine patlıcanı ilave edin. Diğer taraftan, bir kasede sarmısak, biber salçası, eritilmiş tereyağı, tuz, karabiber ve pulbiberi karıştırın. Bu karışımı patlıcanların üzerine gezdirin. Güvecin ağzını alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 3 saat pişirip sıcak olarak servis yapın.
Güveç yemekleri
ÜSKÜP KÖFTE(4 Kişilik)
500 gram köftelik kıyma, 1 adet orta boy soğan, 1 diş dövülmüş sarmısak, 4 adet patlıcan, 2 adet domates, 2-3 adet sivri biber, tuz, karabiber, kimyon, kızartmak için: sıvıyağ, sos için: 3 adet domates, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çay bardağı su
Kıymayı derin bir kaba alın. Üzerine rendelenmiş soğan, sarmısak, tuz, karabiber ve kimyon ilave edip iyice yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzun içinde yuvarlayarak silindir köfteler hazırlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında köfteleri pişirin. Alacalı soyulmuş ve uzunlamasına kesilmiş patlıcanları acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Suyunu süzün ve iyice kurulayın. Kızdırılmış sıvıyağda kızartın. 1 dilim patlıcana 1 adet köfte sarın. Güveç kabının içine patlıcanlı köfte, dilimlenmiş domates ve sivri biber olacak şekilde dizin. Malzeme bitene kadar işleme devam edin. Diğer taraftan, sos için rendelenmiş domates, salça ve suyu karıştırın. Köftelerin üzerine gezdirin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Bulgur pilavı ile birlikte sıcak olarak servis yapın.
Güveç yemekleri
KIRIM KEBABI(1 Kişilik)
200 gram bonfile, 1 adet patlıcan, 4 adet orta boy patates, 5 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet domates, tuz, kekik, karabiber, pulbiber, kızartmak için: sıvıyağ
Eti bir parmak kalınlığında uzun şeritler halinde doğrayıp kenara alın. Patlıcanı közleyip, kabuklarını soyduktan sonra bir çatalla ezin. Jülyen (kibrit çöpü şeklinde) doğranmış patatesi sıvıyağda kızartın. Güveç kabının dibine patlıcanı yerleştirin. Üzerine kızartılmış patates ve çırpılmış yoğurdu koyun. Diğer taraftan bir tavaya tereyağı, et, küp doğranmış domates, tuz, kekik, karabiber ve pulbiberi alın. Et yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Pişen etli karışımı güveçteki yoğurdun üzerine boşaltın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat pişirin. Sıcak servis yapın.
Güveç yemekleri
ÜSKÜP KEBABI(4 Kişilik)
500 gram kuşbaşı kuzu eti, 8-10 adet arpacık soğan, 3-4 diş ince kıyılmış sarmısak, 3-4 adet domates, 2 adet defne yaprağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 su bardağı su, 3-4 adet tane karabiber, tuz, pulbiber, hamuru için: 1 su bardağı un, aldığı kadar ılık su, tuz
Kuşbaşı kuzu etini bir kaba alın. Üzerine ayıklanmış arpacık soğan, sarmısak, rendelenmiş domates, defne yaprağı, eritilmiş tereyağı, biber salçası, tane karabiber, tuz ve pulbiber ilave edin. Bütün malzemeyi iyice karıştırın. Etleri bu karışımda 1-2 saat marine edin. Daha sonra testi şeklinde veya orta büyüklükte bir güveç kabının içine etli karışımı boşaltın. 1 su bardağı su ilave edin. Hamuru hazırlamak için, un ve tuzu bir kaba alın. Üzerine azar azar su ilave ederek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur hazırlayın. Merdane yardımı ile çok ince olmayacak şekilde açıp güvecin ağzını kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında iki buçuk saat pişirin. Bulgur veya pirinç pilavı ile birlikte sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler