Güneş çiçeği; ayçekirdeği
Ayçekirdekli Tatlı Tarifi (10 adet)
Hamuru için:
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kutu (200 ml) krema
1 çorba kaşığı sirke
Bir tutam tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Üzeri için:
1 su bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
1 su bardağı ince dövülmüş fındık
1 adet yumurtanın akı
1 kahve fincanı tozşeker
Şerbeti için:
Üç buçuk su bardağı tozşeker
Üç buçuk su bardağı su
2-3 damla limon suyu
ÖNCELİKLE hamur için yumurta sarısı, tereyağı, sıvıyağ, krema, sirke, kabartma tozu ve tuzu geniş bir kaba alın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Hamuru merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açın ve ayçekirdeği formundaki kalıplarla şekiller çıkarın. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin.Üzeri için ayçekirdeği, fındık, 1 adet yumurtanın akı ve tozşekeri bir kapta karıştırın. Bu karışımdan birer tatlı kaşığı alıp, ayçekirdeği şeklindeki hamurun ortasına koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Şerbet için tozşeker, su ve limon suyunu bir tencerede kaynatıp, soğumaya bırakın. Soğuk tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin ve şerbeti çektikten sonra servis yapın.
Güneş çiçeği; ayçekirdeği
Günebakan Böreği Tarifi (10 kişilik)
1 paket (10 gramlık) instant maya 2 su bardağı süt 1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Hamurların arasına sürmek için:
125 gram tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
İç malzemesi için:
1 çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
1 adet küçük boy soğan
1 adet kırmızı biber
2 adet sivri biber
1 çorba kaşığı tereyağı
3 adet domates
2 adet yumurta
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
Süslemek için:
Ayçekirdeği
Yarım kg un HAMUR için un, instant maya, süt, yumurta, tozşeker ve tuzu derin bir kapta yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve mayalanması için oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin. Dinlenen hamuru 12 adet bezeye ayırın. Orta boy yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. Hamurların üzerlerine un serperek merdane yardımıyla tepsinizin büyüklüğünde açın. 2 Hamurların aralarına sürmek için tereyağı eritip, sıvıyağ ekleyin ve karıştırın. Yufkaların büyüklüğündeki bir tepsiyi yağlayın ve 6 adet bezenin her birinin arasına tereyağlı karışımdan sürerek üst üste koyun. 3 İç malzemesi için yemeklik doğranmış soğanı, kıyılmış kırmızı biber ve sivri biberi tereyağında kavurun. Kabukları soyulup, küp doğranmış domates, tuz, karabiber ve pulbiber katın. Domates suyunu bırakana kadar pişirin ve yumurtaları kırıp, tüm malzemeyi karıştırın. Yumurta pişince menemeni ocaktan alın ve rendelenmiş kaşar peyniri ile ayıklanmış ayçekirdeğini ekleyin. Şöyle bir karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın. Hazırladığınız harcı üst üste konmuş 6 adet yufkanın üzerine boşaltın. Kalan 6 adet bezeyi de aynı şekilde hazırlayın ve menemenli karışımın üzerine üst üste koyun. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Arzunuza göre ayçekirdeği ile süsleyin.
Güneş çiçeği; ayçekirdeği
Ayçekirdekli Pilaki Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg un 1 paket (10 gramlık) instant maya 2 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Hamurların arasına sürmek için:
125 gram tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
İç malzemesi için:
1 çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
1 adet küçük boy soğan
1 adet kırmızı biber
2 adet sivri biber
1 çorba kaşığı tereyağı
3 adet domates
2 adet yumurta
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
Süslemek için:
Ayçekirdeği
HAMUR için un, instant maya, süt, yumurta, tozşeker ve tuzu derin bir kapta yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve mayalanması için oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin. Dinlenen hamuru 12 adet ezeye ayırın. Orta boy yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. Hamurların üzerlerine un serperek merdane yardımıyla tepsinizin büyüklüğünde açın.Hamurların aralarına sürmek için tereyağı eritip, sıvıyağ ekleyin ve karıştırın. Yufkaların büyüklüğündeki bir tepsiyi yağlayın ve 6 adet bezenin her birinin arasına tereyağlı karışımdan sürerek üst üste koyun. İç malzemesi için yemeklik doğranmış soğanı, kıyılmış kırmızı biber ve sivri biberi tereyağında kavurun. Kabukları soyulup, küp doğranmış domates, tuz, karabiber ve pulbiber katın. Domates suyunu bırakana kadar pişirin ve yumurtaları kırıp, tüm malzemeyi karıştırın. Yumurta pişince menemeni ocaktan alın ve rendelenmiş kaşar peyniri ile ayıklanmış ayçekirdeğini ekleyin. Şöyle bir karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın. Hazırladığınız harcı üst üste konmuş 6 adet yufkanın üzerine boşaltın. Kalan 6 adet bezeyi de aynı şekilde hazırlayın ve menemenli karışımın üzerine üst üste koyun. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Arzunuza göre ayçekirdeği ile süsleyin.
Güneş çiçeği; ayçekirdeği
Ayçekirdekli Al Çorba Tarifi (6 kişilik)
1 çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği 2 çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı un
5 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı su
2 adet orta boy havuç
Yarım kg kırmızı biber
2 adet büyük boy domates
Yarım kutu (1 kutu: 200 ml) krema veya 1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
TEREYAĞINI bir tavaya alın ve eritin. Unu ilave edip, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Tavuk suyu ve su katıp, koyu bir kıvam alana kadar karıştırın. Havuç, çekirdekleri çıkarılmış kırmızı biber ve kabukları soyulmuş domatesi robottan geçirip, tavuk suyunun içine katın. Kısık ateşte 15 dakika kaynatın. Krema veya sütü kattıktan sonra 1-2 dakika kaynatıp kesilmemesi için en son tuzunu atın. Çorbayı ocaktan alın ve ılınıncaya kadar kapağını kapatmadan bekletin. Ayrı bir tavaya aldığınız sıvıyağda ayçekirdeğini hafif pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra çorbanın içine katın ve servis yapın.
Güneş çiçeği; ayçekirdeği
Ayçekirdekli İçli Köfte Tarifi (12 kişilik)
Dışı için: 400 gram dana döş kıyma 400 gram tavuk kıyması
1 adet büyük boy soğan
1 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı galeta unu
1 tatlı kaşığı kimyon
Karabiber
Pulbiber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
İç malzeme için:
1 su bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
1 su bardağı ceviz
100 gram kaşar peyniri
Bulamak için:
1 adet yumurta akı
1 su bardağı galeta unu
İÇLİ köftenin dış kısmını hazırlamak için dana ve tavuk kıyması, rendelenmiş soğan, yumurta sarısı, galeta unu, kimyon, karabiber, biber salçası ve tereyağını yoğurma kabına alın. Tüm malzemeyi iyice yoğurun ve buzdolabında yarım saat dinlendirin. İç malzeme için ceviz ve kaşar peynirini robottan geçirip, bir kaba alın. İçine ayçekirdeğini katın ve karıştırın. Dinlenen hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içine alarak başparmağınızla oyup, oval bir şekil verin. İçine ayçekirdekli iç harçtan koyup, baş ve işaret parmağınızla üzerini kapatın. Dış harç ve iç malzeme bitene kadar aynı işleme devam edin. Yumurta akını bir kapta çırpın. 1 su bardağı galeta ununu ayrı bir kaba alın. İçli köfteleri önce yumurta akına sonra galeta ununa bulayıp, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Güneş çiçeği; ayçekirdeği
Ayçekirdekli Erişte Tarifi (6 kişilik)
Erişte hamuru için:
1 kg un
6 adet yumurta
1 çay bardağı irmik
1 su bardağı süt
Bir tutam tuz
Ayçekirdekli erişte için:
2 su bardağı erişte (hazırladığınız erişteden)
3 su bardağı su
1 çay bardağı toz tarhana
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
1 çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
UNU yoğurma kabına eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Yumurtaları ayrı bir kasede çırpma teli ile çırpın. İrmik, süt ve tuzu ilave edip, çırpmaya devam edin. Bu karışımı unun ortasına koyun ve sert bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve en az 1 saat dinlendirin. Hamurdan iri mandalina büyüklüğünde bezeler koparın ve düz bir zeminde üzerine biraz un serperek oklava yardımıyla 2 mm kalınlığında açın (börek yufkasından kalın bir hamur olacak). Düz bir yere temiz bez serin ve açtığınız yufkaları bu bezin üzerinde hafif kuruyana kadar ters yüz ederek birkaç saat bekletin. Daha sonra yufkadan 4 cm genişliğinde uzun şeritler kesin. Bu şeritleri üst üste koyun ve yarım cm kalınlığında hamurlar kestikten sonra temiz bir bezin üzerine tekrar serin. Açtığınız diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve bez üzerine serperek en az 1 hafta bekletmek suretiyle kurumalarını sağlayın. 2 Hazırladığınız erişteden 2 su bardağını az tuzlu suda haşlayın ve süzün. Toz tarhanayı 1 çorba kaşığı tereyağında rengi dönene kadar kavurun. Ayçekirdeğini de kalan 1 çorba kaşığı tereyağında kavurduktan sonra bir kenara alın. Haşlanmış erişteyi servis tabağına alın ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Üzerine kavrulmuş toz tarhana ve kavrulmuş ay çekirdeği serptikten sonra sıcak servis yapın.
Güneş çiçeği; ayçekirdeği
Ayçekirdekli ve Acılı Tavuk Tarifi (4 kişilik)
1 çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
500 gram tavuk göğsü
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı hardal
1 çorba kaşığı acı biber salçası
Bir buçuk su bardağı sıcak su
Tuz
Patates püresi için:
2 adet büyük boy patates
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım çay bardağı sıcak su
Tuz
TEREYAĞINI tencerede eritin. Üzerine ayçekirdeği, hardal, salça ve tuz katıp, biraz çevirerek ocaktan alın. Tavuk etlerini bu sosa bulayıp, aynı tencereye yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su döküp, kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Tavuğu servis tabağına alın. Kalan sosun üzerine yarım su bardağı sıcak su koyup, bir taşım kaynatın ve tavuğun üzerine gezdirin. Püre için patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup, çatalla ezin. Bir tencereye tereyağı koyup, eritin ve patatesi ilave edin. Süt, kaşar peyniri ve tuz ekleyip, tümünü karıştırın. Kısık ateşte 2-3 dakika pişirip, ayçekirdeğini ekleyin ve tencereyi ocaktan alın. Tavukla birlikte sıcak olarak servis yapın.
Güneş çiçeği; ayçekirdeği
Ayçekirdekli Pizza Tarifi (25 adet)
Hamuru için:
1 su bardağı ılık su
1 paket (41 gram) yaş maya
Üç buçuk su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
1 çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
3 çorba kaşığı biber salçası
2 adet sivri biber
10-12 adet kiraz domates
50 gram kaşar peyniri
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı süt
HAMUR için yaş mayayı 15 dakika suda bekletin. Unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Mayalı su, süt, yumurta, tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, tozşeker ve tuz koyup, tüm malzemeyi iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 40 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. 1 parça hamuru elinizle yuvarlayıp, fırın tepsisine yerleştirin. Parmağınızla ortasını çukurlaştırıp, kenarlarını yüksek bırakın ve diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerine fırça yardımıyla salça sürüp, kıyılmış sivri biber serpin ve ortadan ikiye kesilmiş kiraz domatesleri yerleştirin. Rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Daha sonra kenarlarına sütle açtığınız yumurta sarısı sürün ve ayçekirdeği serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Güneş çiçeği; ayçekirdeği
Ayçekirdekli ve Saç Örgülü Kurabiye Tarifi (15 kişilik)
Hamuru için:
3 çorba kaşığı ayıklanmış ayçekirdeği
Bir buçuk su bardağı tozşeker
4 çorba kaşığı süt
3 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
İki buçuk su bardağı un
Üzeri için:
1 çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
1 adet yumurtanın akı
DERİN bir kapta tozşeker ve sütü çırpın. Tereyağı, kabartma tozu, vanilya, un ve ayçekirdeğini ilave edin. Tüm malzemeyi iyice yoğurun ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Hamur parçalarını iki avucunuzun içinde ovalayarak, 10 cm uzunluğunda uzun şeritler hazırlayın. 3 adet şeridi yan yana koyarak, saç örgüsü şekli verin ve diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine yumurta akı sürüp, ayçekirdeği serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Güneş çiçeği; ayçekirdeği
Ayçekirdekli Gülsulu Kurabiye Tarifi (25 adet)
1 adet yumurtanın akı
İki buçuk su bardağı un
1 su bardağından bir parmak eksik pudraşekeri
100 gram çekilmiş badem
100 gram ayıklanmış ayçekirdeği
2 adet limonun rendelenmiş kabuğu
2 çorba kaşığı gülsuyu
Üzeri için:
3 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı gülsuyu
1 çorba kaşığı su
YUMURTA akını derin bir kapta çırpın. İçine un, pudraşekeri, çekilmiş badem, ayçekirdeği, rendelenmiş limon kabuğu ve gülsuyu katıp, pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle incelterek yuvarlayın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Üzeri için tozşeker, gülsuyu ve suyu bir tencerede şeker eriyene kadar ısıtın. Kurabiyeleri fırından aldıktan sonra üzerine gezdirip, ılık olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar