Güller diyarı Isparta' dan...
GÜL ŞERBETİ(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
15-20 adet kokulu pembe gül
5-6 adet gelincik
5-6 tatlı kaşığı limon tuzu
Yeteri kadar su
Yeteri kadar tozşeker
Hazırlanışı:
Gülün beyaz, gelinciğin siyah dip kısımlarını kesin. İyice yıkadıktan sonra süzün ve kavanoza doldurun. Üzerine su ve limon tuzu koyun. Kapağını kapatıp, 15 gün boyunca güneş gören bir yerde bu şekilde bekletin. Kullanılacağı zaman 1 su bardağı suya, bir buçuk çorba kaşığı tozşeker katıp, karıştırın. Üzerine istediğiniz oranda gül şerbeti katın ve buz koyarak, servis yapın.
Güller diyarı Isparta' dan...
KABUNE PİLAVI(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
Yarım kg kemiksiz kuzu eti
3 adet soğan, tuz, karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar et suyu
Hazırlanışı:
Pirinci tuzlu suda 15 dakika bekletin ve süzün. İyice yıkadıktan sonra bir kenara alın. Eti kısık ateşte, kendi suyunu salıp çekene dek kavurun. Ilındıktan sonra elinizle tel tel ayırın. Soğanı halka şeklinde doğrayın. Tuz ile karabiberle ovup, yıkayın. Geniş bir tencereye sırasıyla soğan, pirinç ve eti üst üste yerleştirin. Tuz ve karabiber serpip, porselen bir tabağı üzerine kapatın. Tabağın hizasına kadar kaynamış et suyu ve tereyağını ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra 5-10 dakika dinlendirin. Servis tabağına ters çevirip, çıkarın ve sıcak servis yapın.
Güller diyarı Isparta' dan...
ARAP AŞI ÇORBASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet tavuk göğsü
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 adet soğan
3 çorba kaşığı biber salçası, tuz
Üzeri için:
1 adet soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Tavuk etlerini bir tencereye alın ve üzerine 7 su bardağı su ile tuz ilave edip, haşlayın. Daha sonra tavukları sudan çıkarın ve elinizle didikleyip tekrar suya katın. Sos için ayrı bir kaba sıvıyağ koyun ve içine çok ince kıyılmış soğanı katın. İyice kavurduktan sonra salçayı ekleyip, 2-3 çorba kaşığı su ile açın. Salçalı karışımı tavuklu suya katın ve bir taşım kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Üzeri için soğanı kıyıp, tereyağında kavurun ve çorbaya katın. Sıcak olarak servis yapın.
Güller diyarı Isparta' dan...
ZÜLBİYE(SOĞAN DOLMASI)(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet orta boy soğan
Yeteri kadar su
300 gram köftelik kıyma
8-10 dal maydanoz
1 çay bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzerine:
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı:
Soğanların kabuklarını soyun ve baş kısımlarını kesip, kapak çıkarın. Tencereye 5-6 su bardağı su koyup, soğanları haşlayın ve süzün. İçi için bir kapta kıyma, kıyılmış maydanoz, sıvıyağ, tuz, karabiber ve pulbiberi yoğurun. Soğanların içlerini çıkarın ve kıymalı karışımı paylaştırın. Tencereye dizdiğiniz soğanların üzerine sıvıyağ gezdirin ve 10-15 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Güller diyarı Isparta' dan...
SAÇ BÖREĞİ(6 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg un
Bir tutam tuz
Yeteri kadar su
İçi için:
300 gram kıyma
1 adet soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber
Sacı yağlamak için:
1 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Unu derin bir kaba eleyin ve ortasını havuz şeklinde açıp, tuz ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar su ilave ederek yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın ve pasta tabağı büyüklüğünde açın. İçi için kıyma, kıyılmış soğan ve sıvıyağı bir tavaya alın. Kıymanın rengi dönene kadar kavurun ve tuz, karabiber, pulbiber ekleyin. Soğuduktan sonra açtığınız hamurun içine kıymalı iç harçtan koyun ve diğer bir hamuru üzerine kapatıp, elinizle kenarlarını bastırın. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Sacın üzerini tereyağı ile yağlayın ve hazırladığınız börekleri ters yüz ederek kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Güller diyarı Isparta' dan...
SARIĞI BURMA(10 Kişilik)
Malzemeler:
Hamuru için:
3 adet yumurta
1’er çay bardağı süt ve sıvıyağ
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
Bir tutam tuz, yarım kg un
Hamuru açmak için:
Nişasta
İçine:
250 gram dövülmüş ceviz
Üzeri için:
250 gram tereyağı veya margarin
Şerbeti için:
4 su bardağı tozşeker
Dört buçuk su bardağı su
4-5 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Öncelikle şerbeti için tozşeker ve suyu bir tencereye alıp, kaynatın. Kaynayınca limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Hamur için yumurtaları yoğurma kabında çırpın. Süt ve sıvıyağ ekleyip, çırpmaya devam edin. Yoğurt ve sirkeyi ilave edip, karıştırın. Tuz ve unu kattıktan sonra kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru 5 adet bezeye ayırın ve kurumaması için üzerini nemli bir bezle örtüp, yarım saat dinlendirin. Nişasta serperek, oklava ile çok ince şekilde ve yufka büyüklüğünde açın. Üzerine ceviz serpin ve oklavaya sarın. Yufkayı iki tarafından büzün ve oklavadan çıkarıp, yağlanmış tepsiye yerleştirin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve tepsiye yerleştirin. Üzerine eritilmiş tereyağı veya margarini gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Soğuyan şerbeti sıcak tatlının üzerine gezdirin ve tatlının şerbetini çekmesi için 15-20 dakika bekleyin. Daha sonra servis yapın.
Güller diyarı Isparta' dan...
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri