Geçmiş zaman tatları demirhindi
Sağlığa pek çok yararından sebep Osmanlı Mutfağı'nda sıkça görülen demirhindiden birbirinden yaratıcı tarifler...
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ(4-5 Kişilik)
50 gram demirhindi, 4-5 su bardağı su, yarım neskafe fincanı tozşeker, 5-6 adet karanfil
Demirhindi parçalarına su ilave edip, bir gece dinlendirin. Tozşeker ve karanfil ekleyip 10-15 dakika kaynatın. Soğuyunca süzgeçten veya tülbentten geçirin. Buz parçalarıyla birlikte servis yapın.
Geçmiş zaman tatları demirhindi
DEMİRHİNDİLİ UN HELVASI(6-8 Kişilik)
100 gram demirhindi, 1 su bardağı tozşeker, 3 su bardağı su, 4 su bardağı un, 250’şer gram tereyağı ve hurma, 1’er çay kaşığı tarçın ve karanfil, 100 gram ceviz
Demirhindi, tozşeker ve suyu, tozşeker eriyene dek kaynatın. Ocaktan alıp, blenderden geçirin. Ayrı bir yerde unu tereyağında kavurun. Üzerine soğuk demirhindi şerbeti ilave edin. Ocağın altını kısıp, pişmeye bırakın. Kıyılmış hurma, tarçın, karanfil ve cevizi harmanlayıp macun kıvamı alana dek blenderden geçirin. Un helvasının yarısını dilediğiniz şekildeki bir kalıba bastırarak yerleştirin. Ortasına macun koyun. Üzerine kalan helvayı bastırarak yayın. Bir gece buzdolabında dinlendirin. Kalıbı servis tabağına ters çevirip çıkarın. Dilimleyip servis yapın.
Geçmiş zaman tatları demirhindi
DEMİRHİNDİLİ ÇİÇEK EKMEK(4-6 Kişilik)
100 gram demirhindi, 2 adet ekmek hamuru, 125 gram tereyağı, 1 çay fincanı iri kıyılmış ceviz, 1 su bardağı sıvıyağ, üzeri için: susam ve çöreoktu
Ekmek hamuru, tereyağı, ceviz ve kıyılmış demirhindiyi iyice yoğurun. Üzerini kapatıp, 1 saat dinlendirin. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın. Sıvıyağa batırıp, çıkarın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yan yana yerleştirip, çiçek şekli verin. Üzerine susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri kızarana dek pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Haftalık Örnek Menü Dengede 7 Gün 3’er Öğün
- Dr. Ayça Kaya’dan Düşük Karbonhidratlı Beslenmede Altın Kurallar
- Düşük Karbonhidratlı Tarifler