Geçmiş zaman tatları demirhindi
Sağlığa pek çok yararından sebep Osmanlı Mutfağı'nda sıkça görülen demirhindiden birbirinden yaratıcı tarifler...
Sağlığa pek çok yararından sebep Osmanlı Mutfağı'nda sıkça görülen demirhindiden birbirinden yaratıcı tarifler...
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ(4-5 Kişilik)
50 gram demirhindi, 4-5 su bardağı su, yarım neskafe fincanı tozşeker, 5-6 adet karanfil
Demirhindi parçalarına su ilave edip, bir gece dinlendirin. Tozşeker ve karanfil ekleyip 10-15 dakika kaynatın. Soğuyunca süzgeçten veya tülbentten geçirin. Buz parçalarıyla birlikte servis yapın.
Geçmiş zaman tatları demirhindi
DEMİRHİNDİLİ TOPLAR(4-6 Kişilik)
100 gram demirhindi, 1 su bardağı beyaz leblebi, 1 adet portakal, 1 kahve fincanı kıyılmış ceviz, yarım çay kaşığı tarçın, yarım çay kaşığı Zencefil, yarım çay kaşığı Muskat, 1 çorba kaşığı tozşeker veya pudraşekeri, üzeri için: Hindistancevizi, antepfıstığı
Leblebiyi blenderden geçirip un haline getirin. Portakalın kabuğunu rendeleyip, suyunu sıkın. Kıyılmış demirhindi, leblebi, portakal kabuğu, portakal suyu, ceviz, tarçın, zencefil, muskat ve tozşekeri iyice karıştırın. Karışımdan parçalar koparıp elinizde şekil verin. Yarısını hindistancevizine, kalanını antepfıstığına bulayıp servis yapın.
TARİF DETAYGeçmiş zaman tatları demirhindi
DEMİRHİNDİLİ TAVUK KÖFTESİ(4-6 Kişilik)
100 gram demirhindi, yeteri kadar su, 2 adet tavuk göğsü, 1 çay bardağı ince bulgur, 1 diş sarmısak, yarım demet maydanoz, 4-5 dal taze soğan, 2 çorba kaşığı galeta unu, 1 adet yumurta, tuz, karabiber, kimyon, kızartmak için: sıvıyağ servis için: 4-5 adet kurutulmuş domates, 2-3 parça demirhindi, yarım tatlı kaşığı zeytinyağı
Demirhindiyi tencereye alıp, üzerini bir parmak geçek kadar su ekleyin. Blenderden geçirip derin bir kaba alın. Üzerine robottan geçirilmiş tavuk göğsü, ıslatılmış bulgur, kıyılmış sarmısak, maydanoz, soğan, galeta unu, yumurta, karabiber, kimyon ve tuz ekleyip yoğurun. Harçtan parçalar koparıp elinizde şekil verin. Sıvıyağda kızartıp servis tabağına alın. Domatesleri kaynar suda 2-3 dakika bekletin. Suyunu süzüp, kıyın. Demirhindi ve zeytinyağı ekleyip karıştırın. Köfte ile servis yapın.
TARİF DETAYGeçmiş zaman tatları demirhindi
DEMİRHİNDİLİ UN HELVASI(6-8 Kişilik)
100 gram demirhindi, 1 su bardağı tozşeker, 3 su bardağı su, 4 su bardağı un, 250’şer gram tereyağı ve hurma, 1’er çay kaşığı tarçın ve karanfil, 100 gram ceviz
Demirhindi, tozşeker ve suyu, tozşeker eriyene dek kaynatın. Ocaktan alıp, blenderden geçirin. Ayrı bir yerde unu tereyağında kavurun. Üzerine soğuk demirhindi şerbeti ilave edin. Ocağın altını kısıp, pişmeye bırakın. Kıyılmış hurma, tarçın, karanfil ve cevizi harmanlayıp macun kıvamı alana dek blenderden geçirin. Un helvasının yarısını dilediğiniz şekildeki bir kalıba bastırarak yerleştirin. Ortasına macun koyun. Üzerine kalan helvayı bastırarak yayın. Bir gece buzdolabında dinlendirin. Kalıbı servis tabağına ters çevirip çıkarın. Dilimleyip servis yapın.
TARİF DETAY
Geçmiş zaman tatları demirhindi
DEMİRHİNDİLİ ÇİÇEK EKMEK(4-6 Kişilik)
100 gram demirhindi, 2 adet ekmek hamuru, 125 gram tereyağı, 1 çay fincanı iri kıyılmış ceviz, 1 su bardağı sıvıyağ, üzeri için: susam ve çöreoktu
Ekmek hamuru, tereyağı, ceviz ve kıyılmış demirhindiyi iyice yoğurun. Üzerini kapatıp, 1 saat dinlendirin. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın. Sıvıyağa batırıp, çıkarın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yan yana yerleştirip, çiçek şekli verin. Üzerine susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri kızarana dek pişirin.
TARİF DETAY