Fırından lezzetli tatlar
Fırında Patates Oturtma Tarifi
5 Kişilik
Malzemeler
5 adet patates
1 adet soğan
1 su bardağı sıvıyağ
250 gram kıyma
3 adet sivri biber
3 adet domates
3 dal maydanoz
1 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı
karabiber
Yeteri kadar tuz
Servis için:
Kıyılmış maydanoz
Patates kızartması
Fırında Patates Oturtma Yapılışı
Küp doğranmış soğanı 2 çorba kaşığı sıvıyağda soteleyin. Kıyma, kıyılmış biber, doğranmış domates ekleyip sotelemeye devam edin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Ocaktan alıp, kıyılmış maydanoz ilave edin. Patateslerin kabuklarını temizleyip, enlemesine ortadan ikiye kesin. İçlerini küçük bir kaşıkla oyup, yıkayın. İyice kurulayıp, kalan sıvıyağda hafifçe kızartın. Pişirme kabına yerleştirip, içlerini kıymalı harçla doldurun. Ayrı bir yerde salçayı su ile açıp, patateslerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, patatesler yumuşayana dek pişirin. Maydanoz ve patates kızartması ile süsleyip servis yapın.
Fırından lezzetli tatlar
Fırında Kuzu Kol Tarifi
6-8 Kişilik
Malzemeler
1 kg kuzu kol (kemiksiz)
2 çorba kaşığı salça
4 diş ezilmiş sarmısak
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında
tereyağı
1’er tatlı kaşığı kekik ve kimyon
1’er tatlı kaşığı karabiber ve pulbiber
1 tatlı kaşığı un
2 adet patates, tuz
Kızartmak için:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Fırında Kuzu Kol Yapılışı
ETİ iri parçalar halinde kesin. Salça, sarmısak, kekik, kimyon, karabiber, pulbiber, tereyağı ve tuzu derin bir kapta karıştırın. Et parçalarını bu sosa bulayın. Fırın pişirme torbasının içine un koyun ve sallayarak her yanını kaplamasını sağlayın. Eti torbaya koyup, ağzını kapatın. Poşetin üzerine çatalla delikler açın ve fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat pişirin. Diğer taraftan kabukları soyulmuş ve elma dilimi şeklinde doğranmış patatesi zeytinyağında kızartın. Pişen etle birlikte sıcak olarak servis yapın.
Fırından lezzetli tatlar
Fırında Mantarlı Güveç Kebabı Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
3/4 çay bardağı sıvıyağ
350 gram bonfilelik et
1 adet soğan
350 gram mantar
1 adet haşlanmış havuç
100 gram haşlanmış bezelye
Tuz
karabiber
1 çay bardağı rendelenmiş
kaşar peyniri
Arzuya göre:
Kırmızı biber
Fırında Mantarlı Güveç Kebabı Yapılışı
1 TAVAYA sıvıyağın yarısını alıp, jülyen doğranmış etleri suyunu bırakıp, çekene dek kavuralım. Etlerin üzerini hafifçe aşacak kadar sıcak su ekleyerek, etler yumuşayana dek pişirelim. Bu arada ayrı bir tavada kalan yağ ile küp doğranmış soğanı pembeleşene dek kavuralım. Dilimlenmiş mantarları ekleyerek suyunu bırakıp, çekene dek kavurmaya devam edelim. Pişen etleri mantarlara ekleyelim. 2 Haşlayıp, tavla zarı iriliğinde doğradığımız havuçları ve bezelyeleri, tuzu ve karabiberi ekleyerek birkaç kez karıştırıp tavayı ateşten alalım. Sebzeli harcı tek kişilik güveç kaplara paylaştırıp, üzerlerine rendelenmiş kaşar ve doğranmış kırmızı biber serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşarlar eriyene dek pişirelim.
Fırından lezzetli tatlar
Baharatlı Mısır Unu ile Kaplanmış Fırında Levrek Tarifi
12 Kişilik
Malzemeler
6 adet levrek
Yarım kg mısır unu
Yarım demet dereotu
5 diş sarmısak
5 adet taze soğan
1 tatlı kaşığı kekik,
1 tatlı kaşığı mercanköşk
1 tatlı kaşığı pulbiber
100 gram kaşar peyniri
Yarım limon
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz,
karabiber
Kremalı patates için:
6 adet orta boy patates
250 ml krema
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı kekik
Yarım çay kaşığı toz kırmızıbiber
Tuz,
karabiber
1 adet muskat
Sos için:
1 su bardağı mayonez
4 çorba kaşığı yoğurt
Yarım limonun suyu
2 çorba kaşığı dereotu,
tuz
4 diş sarmısak
Baharatlı Mısır Unu ile Kaplanmış Fırında Levrek Yapılışı
LEVREKLERİ temizleyip, fileto çıkarın. Tuz, karabiber ve limon suyu ile tatlandırın. Dereotu, taze soğan ve sarmısakları ince ince kıyın. Üzerine mısır unu, mercanköşk, kekik, pulbiber, rendelenmiş taze kaşar peyniri, limon kabuğu rendesi, tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın. Levrekleri bu malzemeyle kaplayın. Teflon bir fırın kabına sıralayın. Bu arada kremalı patatesi hazırlayın. Bunun için patateslerin kabuğunu soyup yarım ay şeklinde doğrayın ve haşlayın. Başka bir teflon fırın kabının içine patatesleri dizin. Üzerine krema, tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyin. Kaşar peynirini rendeleyip, kırmızı tozbiber ve kekikle harmanlayarak üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında levrekleri ve patatesleri pişirin. Sos için mayonezi, dereotu, yoğurt, ezilmiş sarmısak, limon suyu ve tuz ile karıştırın. Levrek ve patatesleri servis tabağına alıp, sarmısaklı mayonez sos ve taze yeşilliklerle servis yapın.
Fırından lezzetli tatlar
Fırında Piliçli Erişte Tarifi
5 Kişilik
Malzemeler
2 adet kuşbaşı doğranmış tavuk eti
1 adet büyük boy soğan
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
5 su bardağı kaynar su
3 su bardağı ev eriştesi
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
Tereyağı
Sarmısaklı yoğurt
Fırında Piliçli Erişte Yapılışı
Çok küçük kesilmiş soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Yıkanmış ve suyu süzülmüş eti ve haşlanmış nohudu ekleyin. Kaynar suyu ekleyin. 20 dakika orta ateşte kaynatın. 30-40 cm çaplı fırın tepsisini yağlayın. Erişteyi içine yayın. 180-200 derece fırında karıştırarak biraz ısıtın. Et parçalarını eriştenin üzerine sıralayın. Nohutlu kaynar suyu üzerine dökün. Fırının ısısını biraz daha yükseltin. Suyunu çekene dek pişirin. Sarmısaklı yoğurt ve toz kırmızıbiberli yağla birlikte servis yapın.
Fırından lezzetli tatlar
Fırında Mantarlı Tavuk Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
1 paket kremalı mantar çorbası
500 gram kuşbaşı tavuk eti
1 su bardağı mantar
2 adet rendelenmiş kabak
2 adet havuç
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 kahve fincanı zeytinyağı
Yarım demet dereotu
Tuz,
karabiber,
kırmızıbiber
Fırında Mantarlı Tavuk Yapılışı
Tavuk etini ve mantar çorbasını bir kaba alın. Üzerine mantar, tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın. Fırın tepsisine yayın. Üzerine kabak ve havucu rendeleyin. Zeytinyağı gezdirin. Orta ısılı fırında pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Kırmızıbiber
Fırından lezzetli tatlar
Fırında Kadınbudu Köfte Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
Yarım kg köftelik kıyma
4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
1 su bardağı haşlanmış pirinç
2 adet yumurta
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz
Karabiber
Kimyon
3 su bardağı galeta unu
Fırında Kadınbudu Köfte Yapılışı
Sıvıyağı tencereye alın. Çok ince doğranmış soğanı yağda kavurun. Kıymanın yarısını ilave edip, soğanla kavurun. Kırmızı tozbiberi üzerine ekleyip, ocağı söndürün. Ilınınca tencereyi ocaktan alıp, kıymanın kalan yarısını, pirinç, maydanoz, yumurta, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyin. Hepsini köfte gibi yoğurun. Elinizle ıslatıp, köfte hamurundan parçalar kopararak yumurta büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Bir fırın tepsisine galeta ununun yarısını yayın. Üzerine köfteleri dizin. Kalan galeta ununu da köftelerin üzerine bolca serpin. Orta ısılı fırında 20 dakika kadar pişirin. Pişirme esnasında köftelerin üzerine yağlı su sürün. Yanında mantar salatası ile servis yapın.
Fırından lezzetli tatlar
Fırında Kebaplı Pilav Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
3/4 çay bardağı sıvıyağ
Yarım kg kuşbaşı bonfilelik et
2 adet soğan
1 adet havuç
1 çorba kaşığı salça
200 gram bezelye
200 gram mantar
Tuz
karabiber
1 adet patates
Yarım demet dereotu
Pilav için:
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
tuz
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Fırında Kebaplı Pilav Yapılışı
Pirinci ılık tuzlu suda yarım saat bekletin. Pirinci yıkayıp, yarım çay bardağı sıvıyağda şeffaflaşana dek kavurarak bekletin. Bir tencereye sıvıyağı alıp, ısıtın. Eti ekleyip, suyunu bırakıp çekene dek kavurun. Küp doğranmış soğanı ekleyip, pembeleşene dek kavurun. üp doğranmış havucu ekleyip, birkaç kez çevirerek salçayı ilave edin. Yarım dakika daha kavurduktan sonra bezelye, dilimlenmiş mantar ve malzemenin üzerini hafifçe aşacak kadar sıcak suyu, tuz ve karabiberi ekleyin. Ağır ateşte et iyice yumuşayana dek pişirin. Tencereyi ateşten almadan 10 dakika önce soyulmuş ve birkaç yerinden bıçakla delinmiş patatesi bütün olarak tencereye ilave edin. Tencereyi ateşten alın. Isıya dayanıklı bir kasenin orta kısmına patatesi koyun. Üzerine suyunu süzdürdüğünüz kebabı doldurun. İnce kıyılmış dereotunu serpin. Kaseyi ısıya dayanıklı bir fırın kabına ters çevirip bekletin. Pirincin bulunduğu tencereye sıcak su ve tuzu ekleyip, pirinç hafifçe suyunu çekene dek 5 dakika pişirin. Sonra pirinci ateşten alıp, fırın kabındaki kasenin etrafına yayın. Kaseyi alın. Fırın kabının üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında pirinç suyunu iyice çekene dek pişirin. Söndürülmüş fırında yarım saat demlendirin. Daha sonra servis yapın.
Fırından lezzetli tatlar
Fırında Kıymalı Pırasa Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
2 kg pırasa
5 silme çorba kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy soğan
300 gram kıyma
Yarım çorba kaşığı salça
2 su bardağı su ya da et suyu
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet yumurta
1 su bardağı süt,
tuz,
karabiber
Fırında Kıymalı Pırasa Yapılışı
Pırasaları temizleyip, 1 cm genişliğinde halkalar halinde doğrayın. Tereyağını kızdırıp küp doğranmış soğanları pembeleştirin. Kıymayı ekleyip suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavurun. Pırasayı tuz ve karabiberi tencereye ekleyin. 20 dakika ara sıra karıştırarak pişirin ve yağlanmış bir fırın tepsisine alın. Salçayı 2 su bardağı suda açıp tepsinin üzerine dökün. Tepsiyi 200 derecede ısıtılmış fırına verip suyunu çekinceye kadar pişirin. Sürenin bitiminde tepsiyi fırından alıp biraz ılıtın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Ayrı bir kapta yumurtaları ve sütü çırpıp, bu karışımı da tepsinin üzerine dökün. Tekrar fırına verip 30-35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Fırından lezzetli tatlar
Fırında Kefirli Patates Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
Yarım su bardağı kefir
6 adet patates
3 adet havuç
1 su bardağı haşlanmış bezelye
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı karabiber
tuz
Fırında Kefirli Patates Yapılışı
DÖRT adet patatesi haşlayıp, kabuklarını soyun. Rendeleyip geniş bir kaba alın. Üzerine kefir, rendelenmiş havuç, bezelye, toz kırmızıbiber, muskat, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Kalan 2 adet patatesi halka şeklinde incecik dilimleyin. Fırına dayanıklı orta boy bir kabı yağlayın. Kabın
tabanına ve kenarlarına dilimlenmiş patateslerin bir kısmını yerleştirin. Ortasına kefirli karışımı doldurun. Üzerini kalan patates dilimleri ile kaplayın. Ayrı bir yerde zeytinyağı ile yumurta sarısını iyice çırpın. Fırça yardımıyla patateslerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana dek pişirin.
Servis tabağına alıp, dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri