Film tadında yemekler
İzlediği filmlerdeki yemek sahnelerini hayata geçiren Aylin Türkşen Aysel' den müthiş tarifler...
ÇİKOLATALI PASTA(ÇİKOLATA FİLMİNDEN)(6-8 Kişilik)
115 gram sütlü çikolata, 1 su bardağı+3 kahve fincanı süt, 1 su bardağı+1 çorba kaşığı esmerşeker, 1 adet yumurtanın sarısı, 2 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı karbonat, yarım tatlı kaşığı tuz, 140 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin, 3 adet yumurta, arası ve üzeri için: 225 gram bitter çikolata, 175 gram krema, 1/4 tatlı kaşığı tuz, süslemek için: File antepfıstığı
Sütü çikolata, 1/3 su bardağı süt, esmerşeker ve yumurta sarısını cam bir kaseye alın. Kaseyi kaynar su dolu tencerenin içine oturtun. Çikolatalı karışım pürüzsüzleşene ve koyulaşana dek karıştırın.
Sudan çıkarıp soğumaya bırakın. 2 Un, karbonat ve tuzu bir kaseye eleyip kenara alın. 3 Tereyağı veya margarini rengi açılıp krema kıvamı alana dek mikserle çırpın. Teker teker yumurta ekleyip çırpmaya devam edin. Un karışımını ilave edip mikserin düşük devrinde karıştırmayı sürdürün. Kalan sütü ekleyin. Daha sonra çikolatalı karışımı ilave edip çırpın. Karışımı, yağlı kağıtla kaplanmış ve yanları yağlanmış 20-23 cm çapındaki kelepçeli kek kalıbına boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Fırından alıp, 10 dakika dinlendirin. 4 Arası ve üzeri için bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Krema ve tuz ekleyip karıştırın. Daha sonra ılınmaya bırakın. 5 Pişen keki enlemesine ortadan ikiye kesin. Arasına bitter çikolatalı karışımın 1/3'ünü ince tabaka şeklinde sürün. Çevresine, kalan 1/3'ünü sürüp, buzdolabında 15 dakika dinlendirin. Buzdolabından alıp, bitter çikolatalı karışımın kalanını pastanın üzerine sürüp, çorba kaşığı ile üzerini şekillendirin. File antepfıstığı ile süsleyin. Dilimleyip servis yapın.
Film tadında yemekler
TARÇINLI KÖFTE(BİR TUTAM BAHARAT FİLMİNDEN)(4-6 Kişilik)
750 gram az yağlı kıyma, 1 çay kaşığı tarçın, 2 dilim bayat ekmek içi, 2 adet orta boy soğan, 2 adet küçük boy yumurta, 1 çay kaşığı karabiber, yarım demet maydanoz, 1 su bardağı sıvıyağ, yeteri kadar tuz
Kıymayı derin bir kaba alın. Tarçın, soğuk su ile ıslatılıp suyu sıkılmış ekmek, rendelenmiş soğan, yumurta, karabiber, kıyılmış maydanoz ve tuz ekleyip 10 dakika yoğurun. Harçtan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, ara sıra ıslattığınız avucunuzun içinde yuvarlayın. Kızgın sıvıyağda 7-8 dakika kızartıp servis yapın.
Film tadında yemekler
CROQUE MONSİEUR/KAŞARLI SANDVİÇ(İLİŞKİ DURUMU KARMAŞIK FİLMİNDEN)(2 Kişilik)
4 adet büyük boy ekmek dilimi, 2 çorba kaşığı hardal, 100 gram taze kaşar peyniri, 100 gram salam, sos için: 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı un, 3-4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, yeteri kadar tuz
Ekmek dilimlerini bir fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 240 derece fırına koyun. Tek taraflarını kızartıp fırından alın. 2 adet ekmek diliminin üzerine hardal sürüp, dilimlenmiş kaşar peyniri ve salam yerleştirin. Kalan dilimleri üzerlerine kapatıp, iki adet sandviç elde edin. Sos için tereyağını eritin. Un ekleyip karıştırın. Un köpük köpük olduğunda, sütü yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Sostan kabarcıklar çıkmaya başlayınca ocaktan alın. Ekmek dilimlerini pişirme kağıdı ile kaplanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine sos gezdirip, kaşar peyniri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 240 derece fırında, üzerleri kızarana dek pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler