Farklı lezzetler
KÖFTELİ ERZURUM ÇORBASI(5-6 Kişilik)
Malzemeler:
1 çay bardağı pirinç
200 gram yağsız kıyma
5-6 su bardağı sıcak su veya et suyu
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan
Tuz, Karabiber, Kuru nane
Terbiye için:
2 çorba kaşığı tepeleme un
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
Hazırlanışı:
Tencereye pirinci ve 2 çay bardağı suyu koyup, pirinçler suyunu çekene dek pişirelim. Bu arada kıymayı bir kaba aktarıp, üzerine tuz ve karabiber ilave edelim ve yoğuralım. Sonrasında kıymadan küçük parçalar koparıp, nohut iriliğinde köfteler yapalım. 1 Köfteleri un serpilmiş bir kaba alıp, kabı sallayarak köftelerin unlanmasını sağlayalım. Pirinçlerin bulunduğu tencereye 5-6 bardak sıcak suyu ve köfteleri ekleyip, bir süre daha, köfteler yumuşayana dek pişirelim. 2 Bir kabın içinde unu, yoğurdu ve yumurtayı çırparak karıştıralım. Unlu karışımı azar azar ve çorbayı karıştırarak, tencereye aktaralım. 3 Diğer yanda tavaya sıvıyağı alarak, küçük küçük doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene dek kavuralım. ‹çine kuru naneyi ilave edip fazla yakmadan ocaktan alalım ve çorbaya katalım. Sürekli karıştırarak, çorbanın üzeri göz göz olana dek pişirelim. Son olarak tuzunu ayarlayalım ve çorbayı ateşten alıp servis yapalım.
Farklı lezzetler
ZARF BÖREĞİ(5-6 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet yumurta
Yarım paket (125 gram) margarin
Yarım su bardağı sıvıyağ
3/4 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
1 demet maydanoz
100 gram beyaz peynir veya lor peyniri
Çörekotu, Susam, Tuz
Hazırlanışı:
Yumurtanın akını ve sarısını ayrı kaplara ayırın. Hamur yoğuracağınız kaba, eritip ılıttığınız margarini, yumurta akını, sıvıyağı ve sütü ekleyip, çırpma teli ile karıştırın. Kabartma tozunu, tuzu ve unu ekleyin. Özlü bir hamur yoğurun. Hamurun üzerine nemli bez örterek yarım saat dinlendirin. Kıyılmış maydanozla ezilmiş peyniri, bir kapta karıştırın. Hamuru merdane ile yarım cm kalınlığında açın. Hamurdan 10 cm'lik kareler kesin. Hamur karelerinin ortalarına peynirli harç koyun. Karşılıklı köşelerini mektup zarfı şeklinde kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri pembeleşene dek pişirin. Fırından aldığınız böreği, üzerine bir bez örterek biraz dinlendirdikten sonra, sıcak servis yapın.
Farklı lezzetler
YELPAZE KEBABI(4-5 Kişilik)
Malzemeler:
5 adet orta boy patlıcan
Bir buçuk çorba kaşığı salça
Bir buçuk su bardağı su
4 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet orta boy soğan
6-7 diş sarmısak
300 gram yağsız kıyma
2 adet orta boy domates
Tuz, Karabiber, Kimyon
Kızartmak için: Sıvıyağ
Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı soyup, kalınlıklarına göre yelpaze şeklinde 4'e veya 5'e keselim. Yelpaze patlıcanları tuzlu suda yarım saat kadar bekletelim. Sonra yıkayıp kurulayalım. Kızdırılmış sıvıyağda, arkalı önlü kızartalım. 1 Kızaran patlıcanları, yayvan bir tencereye alalım. Bir kapta, 1 çorba kaşığı salçayı 1 su bardağı su ile inceltip, patlıcanların üzerine gezdirelim. Tuzunu ve karabiberini ekleyip 15-20 dakika pişirelim. Bu arada tavaya 4 çorba kaşığı sıvıyağı alalım. Küp doğranmış soğan ve sarmısakları ekleyip, pembeleştirelim. 2 Kıymayı ekleyip 2-3 dakika daha kavuralım. Kalan yarım çorba kaşığı salçayı, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip birkaç kez çevirelim. Kalan yarım su bardağı suyu ekleyip kıymalı sosu 10-15 dakika pişirelim. 3 Patlıcanları servis tabağına alıp, ortasına kıymalı harcı uzunlamasına düzgünce yayalım. 4 Üzerini dilediğimiz şekilde, arzuya göre haşlanmış ve şeritler halinde kesilmiş kırmızı biberlerle süsleyelim. Domatesleri dilimler halinde kesip, servis tabaklarına yerleştirelim ve servis yapalım.
Farklı lezzetler
MANTAR SALATASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı konserve mantar
Yarım çay bardağı siyah zeytin
Yarım çay bardağı yeşil zeytin
3-4 dal maydanoz
1 adet kırmızı biber
3-4 dal taze soğan
Sos için:
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı:
Mantarları boylamasına ince doğrayın ve kaseye alın. Çekirdeklerini çıkarıp ortadan ikiye böldüğünüz siyah ve yeşil zeytinleri, kıydığınız maydanozu ilave ederek karıştırın. Közleyip kabuğunu soyduğunuz kırmızı biberi küçük küçük, taze soğanları da istediğiniz büyüklükte doğrayın. Soğan ve biberleri mantarların üzerine ilave edin ve bütün malzemeyi harmanlayın. Ayrı bir kapta zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırın. Karışımı salatanın üzerine gezdirin ve servis yapın.
Farklı lezzetler
SUSAMLI TATLI KURABİYE(35 Adet)
Malzemeler:
250 gram margarin
2 adet yumurta (1 adet yumurtanın akını ayırın)
Bir buçuk çay bardağı tozşeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
3 su bardağı un
Üzeri için:
1 adet yumurtanın akı
200 gram susam
Hazırlanışı:
Yoğurma kabına margarin, 1 adet yumurta, 1 adet yumurta sarısı, tozşeker, kabartma tozu, vanilin ve unu alın. Bütün malzemeyi iyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle uzun bir şerit yapıp iki ucunu birleştirin ve simit şekli verin. Diğer parçaları da aynı şekilde hazırlayıp, önce yumurta akına daha sonra susama bulayıp, fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
Farklı lezzetler
ÇİLEKLİ MİLFÖY PASTASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
8 adet milföy hamuru
2 su bardağı süt
4 çorba kaşığı tozşeker
2 adet yumurta
1 paket vanilya
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı un
250 gram çilek
100 gram çilekli jöle
Hazırlanışı:
Milföy hamurlarını ortadan ikiye bölün. Elde ettiğiniz 16 adet milföy hamurunu yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamurlar kabarıp pembeleşinceye kadar pişirin. Sütün bir bardağını kenara ayırın. Bir bardak süte tozşekeri ekleyip ocağa alın. Tozşeker eriyinceye kadar hafifçe ısıtın. Unu, kalan bir bardak sütte karıştırarak ezin. Başka bir kap içinde çırptığınız yumurtaları ve vanilyayı unlu süte ekleyip karıştırın. Unlu ve yumurtalı sütü yavaş yavaş şekerli süte ekleyip karıştırarak, muhallebi kıvamı almaya başlayınca 1 dakika daha pişirip ocağı kapatın. Bir kap içinde toz jöleyi yarım çay bardağı sıcak suyla eritin. Eriyen jöleye yarım çay bardağı soğuk su ilave edip karıştırın. Çilekleri istediğiniz gibi doğrayıp jöleyle karıştırın. Hazırladığınız kremadan 4 adet milföyün ilk katına sürüp, ikinci kat milföyleri yerleştirin. Üzerine kremadan sürüp üçüncü katı yerleştirin. Krema yayıp en üste dördüncü kat milföyleri kapatın. Çilekli jöle donup kıvamlı bir hal almaya başladığında milföy pastaların üzerine paylaştırın. Soğutup, servis yapın.
Farklı lezzetler
RULO BÖREK
6 adet yumurta sarısı
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağından iki parmak eksik su
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un,
tuz
Aralarına sürmek için:
125 gram tereyağı
İçi için:
350 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
YUMURTA sarıları, sıvıyağ, su, kabartma tozu ve tuzu derin bir kaba alın. Un ilavesiyle yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru 15 adet bezeye ayırın. Her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın. 5 adet yufkanın aralarına tereyağı sürüp üst üste koyun. Kalan 10 adet bezeyi de beşli gruplar halinde aynı şekilde hazırlayın. Araları yağlanmış beşli hamurun her köşesini ortaya katlayarak kare şekli verin ve 1 saat buzdolabında dinlendirin. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın. Dinlenen hamurları unlu tezgahta 1 cm kalınlığında kare şeklinde açın. Her birini 4 uzun parçaya bölün ve toplam 12 hamur elde edin. İç harç için ufalanmış beyaz peyniri ince kıyılmış maydanozla karıştırın. 1 parça hamurun uç kısmına peynirli harçtan koyun ve bir tur sarıp kesin. Kestiğiniz yerden aynı işlemi devam ettirin. Hamurlar ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Rulo börekleri fırın tepsisine dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri