Evde pide keyfi
Mantarlı Pide Tarifi (6 adet)
Yarım kg haşlanmış mantar
2 adet sivri biber
1 adet domates
1 çay bardağı haşlanmış mısır
1 su bardağı rendelenmiş şar peyniri
1 adet yumurtanın sarısı
Hamur için:
3 su bardağı un
1 su bardağı sıcak su
1 paket maya
tuz
Hamur için un, sıcak su, maya ve tuzu karıştırıp yoğurun. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Mantar, biber ve domatesi küp küp doğrayıp mısırla karıştırın. Dinlenen hamuru 8 eşit parçaya bölün. Düz unlu bir zeminde merdaneyle uzunlamasına açın. Hamurların üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Üzerine mantarlı içi paylaştırın. Hamurların kenarlarını içeriye doğru hafiçe kapatın. Kenarlarına fırçayla yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kenarlarının rengi dönene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Evde pide keyfi
Pekmezli Kabaklı Pide Tarifi (8 kişilik)
1 su bardağı pekmez
1 kg balkabağı
2 çorba kaşığı tozşeker
150 gram ceviz içi
Hamur için:
4 su bardağı un
1 paket (10 gram) toz maya
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta sarısı
4 adet kesmeşeker,
bir tutam tuz
KABAĞI küçük küp şeklinde doğrayın. Tencereye alıp, tozşeker ekleyin. Ocağa oturtup kabak biraz yumuşayana dek pişmeye bırakın. Üzerine pekmez ekleyip, kabak pekmezi çekene dek pişirin. Hamur için, mayayı ılık sütte eritin. Unu bir kaba alıp, ortasını açın. Yumurta, tuz, sütlü maya ve sıvıyağı ekleyin. Azar azar un ilave edip, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Streç filmle kaplayıp, mayalanması için 30 dakika dinlendirin. Hamurdan bezeler koparıp, kare muffin kalıplarının içlerine yerleştirin. Ortalarına pekmezli kabaklı harçtan pay edip, üzerine ceviz serpiştirin. Kenarlarına çırpılmış yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Evde pide keyfi
Kıymalı Sucuklu Pide Tarifi (6 kişilik)
Hamuru için:
Yarım kg un
Aldığı kadar su
1/4 paket (1 paket 42 gram) yaş maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
Tuz
Üzerine sürmek için:
1 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı su
İç malzeme için:
200 gram kıyma
1 adet soğan
1 adet domates
6 adet küçük boy sivri biber
1 adet parmak sucuk
4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
5 dal maydanoz
Tuz,
Karabiber
HAMUR için 1 çay bardağı su, tozşeker ve mayayı geniş bir kaba alıp maya eriyene dek karıştırın. Üzerine unu ekleyin. Azar azar su ilave ederek kulak memesinden daha sert bir hamur hazırlayın. Üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat mayalanmaya bırakın. Diğer taraftan iç malzeme için soğan, sivri biber ve domatesi ince kıyın. Sucuğu küp doğrayın. Kıymayı bir tavaya alıp suyunu salıp çekene dek kavurun. Üzerine sıvıyağ ve soğan ekleyip, kavurun. Sivri biberi katıp birkaç dakika sote edin. Üzerine salça ve domatesi ilave edin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Sucuk ve kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. Mayalanan hamuru yeniden yoğurun ve hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi unlayın ve hamuru avucunuzda yuvarlak olacak şekilde açın. Ortasına kıymalı harçtan koyun ve kenarlarına pide şekli verin. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Hamur ve iç malzeme bitene dek aynı işleme devam edin. Yumurta sarısı ve suyu çırpıp, pidelerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirip servis yapın.
Aşçının notu: Pide için hazır ekmek hamuru da kullanabilirsiniz.
Evde pide keyfi
Mısır Unlu Pide Tarifi (6 kişilik)
Harcı için: 250 gram dana kıyma (bir kez çekilmiş)
250 gram kuzu kıyma
(bir kez çekilmiş)
2 çorba kaşığı mısıryağı
1 adet soğan
1 adet dolmalık biber
3 diş kıyılmış sarmısak
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı toz hardal
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
4 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı tozşeker
6 çorba kaşığı sirke, tuz
Hamuru için:
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
1 çorba kaşığı tozşeker
Bir buçuk tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı pulbiber
3/4 su bardağı süt
1 adet yumurtanın akı
1 çorba kaşığı mısıryağı, tuz
1 Harç için yapışmaz yüzeyli bir tavaya mısıryağı, kıyma, küp doğranmış soğan, ince kıyılmış biber, sarmısak, pulbiber, hardal ve toz kırmızıbiberi koyup, sık sık karıştırarak 10 dakika pişirin. Üzerine küp doğranmış domates, tozşeker, sirke ve tuz ekleyin. Kısık ateşte suyunu tamamen çekene dek pişirip, kenara alın.
2 Hamuru hazırlamak için mısır unu, un, tozşeker, kabartama tozu, pulbiber ve tuzu derin bir kaba alıp iyice karıştırın. Pürüzsüz ve kuru bir hamur haline gelinceye dek elinizle yoğurun. Süt ve yumurta akını bir kasede çırpıp hamura katın ve yoğurun.
3 Orta boy, yuvarlak bir fırın kabını yağlayın. Hazırladığınız hamuru kabın içine, kenarlarını 2 parmak yükselterek döşeyin. Kıymalı harcı hamurun içine döküp yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Dilimleyerek ervis yapın.
Evde pide keyfi
Baharatlı Tavuklu Pide Tarifi (5 kişilik)
Hamur için: Üç buçuk su bardağı un
1 paket instant maya
2 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tozşeker
Üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı
İçi için: 1 adet tavuk göğsü
1’er tatlı kaşığı köri, yenibahar,
kimyon, kekik, rezene tohumu,
kuşüzümü
1'er çay kaşığı zencefil, tarçın,
pulbiber, rendelenmiş muskat
1 çorba kaşığı sirke
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş ince kıyılmış sarmısak
Sos için: 4 çorba kaşığı tahin
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı susam yağı
3 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı krema l Tuz
Hamur için derin bir kaseye unu eleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp maya, süt, zeytinyağı ve tozşekeri katın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek mayalanmaya bırakın. İçi için, haşlanmış tavuk göğsünü elinizle didikleyin ve bir kaseye alın. İçine baharatları ilave edin ve karıştırın. Sirke, zeytinyağı ve sarmısağı da kattıktan sonra iyice karıştırıp bir kenara alın. Mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve her birini merdane ile unlayarak açın. Açtığınız hamurun ortasına harçtan koyup kenarları içe doğru hafifçe kıvırın. Hamurun uç kısımlarını birleştirin. Hamur ve harç bitene kadar işleme devam edin. Hazırladığınız pideleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra ılınması için bir kenara alın. Sos için, tahin, zeytinyağı, tozşeker, susam yağı, soya sosu, krema ve tuzu karıştırın. Servis tabağına aldığınız pidelerin üzerine hazırladığınız sostan gezdirip servis yapın.
Aşçının notu: Aşçının notu: Hamurları istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz. Sos, koyu bir kıvamda olursa içine biraz daha krema ilave edebilirsiniz.
Evde pide keyfi
Kıymalı ve Kaşarlı Pidecik Tarifi (16 adet)
250 gram kıyma
1 çorba kaşığı margarin
2’şer adet sivri biber ve domates
250 gram rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet yumurta
Karabiber, tuz
Hamuru için:
Yarım kg un
1 tatlı kaşığı yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet kesmeşeker
Yeteri kadar su
Pide içleri için, kıymayı margarinde kavurun. Sivri biberleri küçük doğrayıp, kıymaya ekleyin ve kavurmaya devam edin. Üzerine küp doğranmış domatesi ilave edin. Tuz ve karabiberi katıp, ateşten alın. Soğumaya bırakın. Kaşarlı pide için rendelenmiş kaşar peynirinin içine 1 adet yumurtayı ve 1 adet yumurta akını katıp, karabiber serperek karıştırın. Hamur için, yaş mayayı çok az ılık suda eritin. 2 çorba kaşığı un ve 2 adet kesmeşekeri ekleyin. Karıştırıp, derin bir kaba dökün. Üzerine kalan unu ve tuzu ekleyin. Azar azar su ilave
ederek yumuşak bir hamur elde edin. Mayalanması için üzerini nemli bir bezle örterek kenarda bekletin. Hamurdan küçük bezeler koparıp, açın. Üzerine kıymalı ya da kaşarlı harçtan koyup, kenarlarını kıvırarak kayık şekli verin. Kenarlarına da yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin.
Evde pide keyfi
Kıymalı Açık Pide Tarifi (15 adet)
Hamuru için:
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 paket (10 gram) instant maya
1 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için: 300 gram kıyma
1 adet soğan
2 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber
Hamurları yağlamak için:
1 su bardağı eritilmiş margarin ya da tereyağı
ÖNCELİKLE içi için kıyma ve kıyılmış soğanı bir tavada hafifçe kavurun. Salça, tuz ve karabiber ilave edip, 1-2 dakika daha kavurun. Soğuması için bir kenara alın. Hamur için derin bir kaba süt, su, sıvıyağ, maya, yoğurt, tozşeker ve tuzu alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 45 dakika dinlendirin. Dinlenen hamurdan 15 adet beze yapın ve her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın. Bezelerin her birini bir fırça yardımıyla ayrı ayrı yağlayın. Önce karşılıklı kenarları ortada birleşecek şekilde, daha sonra diğer karşılıklı kenarları birbirinin üzerine gelecek biçimde kapatın ve kare bir hamur elde edin. Bütün hamurları aynı şekilde hazırlayın ve orta kısımlarına kıymalı iç harcı paylaştırın. Pideleri fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Evde pide keyfi
Mantarlı Pide Tarifi (6 adet)
Hamuru için: 2 su bardağı un
1 paket yaş maya
1 çay bardağı ılık süt
1 adet yumurta
1’er çay kaşığı tozşeker ve tuz
Harcı için:
6-7 adet kültür mantarı
1 adet kırmızı biber
1’er çay bardağı küp doğranmış kaşar peyniri, dil peyniri ve beyaz peynir
2 dal kıyılmış fesleğen
Tuz, pulbiber
Üzeri için:
2 adet çırpılmış yumurta sarısı
DERİN bir kaba yaş mayayı alıp, süt ekleyin ve karıştırın. Kalan malzemeyi sıra ile üzerine ilave edin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene dek yoğurun. Oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin. Hamuru 6 eşit bezeye ayırıp, kahvaltı tabağı ebadında açın. Harç için mantar ve kırmızı biberi küçük küpler halinde doğrayıp, tüm harç malzemesini harmanlayın. Açtığınız bir adet hamurun kenarına, 2 çorba kaşığı harç yerleştirin. Boş kalan kenarı dolu kenarın üzerine kapatın. Kenarlarının açılmaması için çatalla bastırın. Hamur ve harç bitene kadar işlemi tekrarlayın. 30 dakika daha dinlendirip, üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri pembeleşene dek pişirin. Dilimleyerek sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Hamur hazırlarken, kulak memesi kıvamına getirmekte zorlanıyorsanız, süt miktarını artırabilirsiniz. Mantarlı pide, diğer pidelere oranla daha kıtırlı bir yapıya sahiptir.
Evde pide keyfi
Kır Pidesi Tarifi (8 adet)
Hamuru için:
4 su bardağı un
1 paket instant maya
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz, tozşeker
Bir buçuk su bardağı süt
Kıymalı harç için:
250 gram kıyma
1 adet soğan
2 adet küçük domates
2 adet sivri biber
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Yarım kahve fincanı sıvıyağ
Ispanaklı harç için:
Yarım kg ıspanak
Yarım kangal sucuk
1 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber
2 adet kesmeşeker
Üzeri için:
3 adet yumurta sarısı
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
PİDE hamurunu hazırlamak için, süt haricindeki hamur malzemesinin tümünü derin bir kapta karıştırın. Ilık sütü kaba ilave ederek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Hamur iki misli olana kadar mayalanmaya bırakın.
Kıymalı iç harcı hazırlamak için kıyma, rendelenmiş soğan ve domates, kıyılmış sivri biber, tuz, karabiber, kırmızıbiber, sıvıyağı iyice yoğurun.
Ispanaklı harcı hazırlamak için, ıspanağı kıyın. Sucuğu küp doğrayın. Soğanı rendeleyin. Daha sonra tüm ıspanaklı harç malzemesini soteleyin.
Mayalanan hamurdan bezeler koparıp pasta tabağı büyüklüğünde açarak, ortasına iç harçlardan pay edin. Yuvarlak veya oval şekiller verin. Pidelere yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından almaya yakın pidelerin üzerine kaşar peyniri serpiştirin. Kaşar peyniri eridiğinde fırından alıp, servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri