Ev yapımı nefis dondurmalar
Armutlu Dondurma Tarifi (6 kişilik)
1 litre süt
1 çorba kaşığı salep
1 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı krema
1 su bardağı, kabuğu ile rendelenmiş kış armudu
Baharatlar:
Bir tutam safran
1 adet yeşil limonun rendelenmiş kabuğu
1 çay kaşığı beyazbiber (havanda dövülmüş)
Üzerine serpmek için bir tutam tel safran
Sütü bir tencereye aktarın. Kaynadığı zaman, ayrı bir yerde karıştırdığınız salep ve şekeri ilave edin. Onlar da kaynadıktan sonra kremayı ekleyin. Bu sırada armudu da ilave edin. Yine meyvenin kararmaması için, armudumu hızlı bir şekilde kabukları ile rendeden geçirip hemen karışıma ilave edin. 10 dakika daha kaynatın. Karışımı ocaktan aldığınızda, baharatları ilave edip, iyice karıştırın. Karışımı mikserle, buzluğa girecek bir soğukluk alana dek karıştırın. Soğuduğu zaman, ince doğranmış lokumu da ilave edip, iyice karıştırın. Buzluğu maksimum seviyeye getirin. Dondurmayı derin metal bir kabın içine aktarın ve buzluğa koyun. Saat başı (bu işlemi 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz) dondurmayı buzluktan çıkarın. Kaşıkla donmaya başlayan kenarları toparlayarak, mikserle 2-3 dakika kadar çırpın. Dondurmayı donmaya bırakın. Yeneceği zaman oda sıcaklığında bekletip öyle servis yapın.
Ev yapımı nefis dondurmalar
Çilekli Dondurma Tarifi
Yarım kg çilek
4 çorba kaşığı taze
sıkılmış portakal suyu
1 su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı krema
Süslemek için:
Çilek ve portakal dilimleri
ÇİLEKLERİ ezip, portakal suyu ile karıştırın. Tozşekeri ilave edin. Ayrı bir yerde kremayı çırpıp, çilekli püreye ekleyin. Karışımı dikdörtgen bir kalıba döküp, derin dondurucuda dinlendirin. En az 3-4 saat sonra donup donmadığını kontrol edip dondurucudan alın. Çilek ve portakal dilimleri ile süsleyip servis yapın.
Aklınızda bulunsun! Çilek, dayanıklı bir meyve olmadığından, alındıktan itibaren 24 saat içinde tüketilmesi gerekir. Şayet aldığınız çilekleri hemen tüketmeyecekseniz, yıkamadan buzdolabına koyup, ağzı açık kese kağıdı içinde bir-iki gün saklayabilirsiniz. Çileklerin suyunu bırakmasını istemiyorsanız, sap ve yapraklarını, çilekleri yıkadıktan sonra ayıklayın. Çilekleri akan suda değil de bir kap içersindeki suda yıkarsanız, ezilmesini önlemiş olursunuz.
Ev yapımı nefis dondurmalar
Çikolatalı Dondurma Tarifi (8 kişilik)
2 litre süt
400 gram tozşeker
14 gram yerli salep
Yarım kg damla çikolata
Yarım su bardağı çikolata kreması
Tozşeker ve salebi karıştırıp kenara alın. Sütü çelik bir tencereye alıp, ağır ateşte yanan ocağa oturtun. Salepli karışımı sürekli karıştırarak ve azar azar ekleyerek süte yedirin. Boza kıvamına gelince, damla çikolatadan yarım çay bardağını kenara ayırıp, kalanı karışıma ekleyin. Üzerine çikolata kremasını ilave edin. 10 dakika pişirip ocaktan alın. Oda sıcaklığında da her 10 dakikada bir tahta kaşıkla yukarıdan aşağıya doğru kaldırıp havalandırarak soğutun. Uygun bir çelik kaba alın. Üzerini streçleyip derin dondurucuya koyun. Her saat başı karıştırarak, 6 saat süreyle derin dondurucuda bekletin. 6 saatin sonunda dondurmayı derin dondurucudan çıkarıp, ayırdığınız damla çikolataları ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın. Üzerini düzeltip, yeniden dondurucuya koyun. 24 saat sonra servis yapabilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri