Eskişehir'e özgü lezzetler
Anadolu'nun Batı'ya açılan kenti Eskişehir'de geleneksel yemek alışkanlıkları halen devam ediyor.Zengin bir mutfağa sahip olan yörenin meşhur yemekleri...
ÇİĞ BÖREK(16-18 Adet)
4 su bardağı un, aldığı kadar su, 1 tatlı kaşığı tuz, içi için: yarım kg kıyma, 1 adet iri boy soğan, 1 kahve fincanı su, tuz, karabiber, pulbiber, kızartmak için: sıvıyağ
Unu derin bir kaseye alın. Yeterince su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, 15 dakika dinlendirin. Diğer tarafta kıyma, rendelenmiş soğan, su, tuz, karabiber ve pulbiberi yoğurup böreğin içini hazırlayın. Dinlenmiş hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve her bir hamuru 1 mm inceliğinde açın. Hamurun bir kenarına hazırladığınız kıymalı iç harçtan 2 çorba kaşığı koyun ve diğer kenarı kıymanın üzerine kapatın. Bir rulet yardımıyla hamurun kenarlarını yuvarlak şekilde kesin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Kızdırılmış sıvıyağda hiç bekletmeden önlü arkalı kızartın. Sıcak servis yapın.
Eskişehir'e özgü lezzetler
BIT BIT ÇORBASI(4 Kişilik)
2 su bardağı çiğ köftelik bulgur, 200 gram kıyma, 1 adet iri boy soğan, 3 su bardağı su, 2 tatlı kaşığı silme un, 1 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, tuz, karabiber, kızartmak için: sıvıyağ, üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı salça, nane
Bulgur, kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi iyice yoğurun. Kıymalı karışımdan küçük yuvarlak köfteler hazırlayın. Köfteleri kızgın sıvıyağda kızartın. Diğer tarafta suyu bir tencereye alın. Unu ilave edip, karıştırarak erimesini sağlayın ve kaynamaya bırakın. Kızarmış köfteleri ilave edin ve 10 dakika ağır ateşte kaynatın. 1 su bardağı yoğurdu yumurta ile çırpın ve çorbanın kesilmemesi için 1 kepçe kaynayan sudan yoğurdun içine katıp, ılıştırın. Daha sonra yoğurtlu karışımı yavaşça çorbaya ilave edip, karıştırın. Bir taşım daha kaynatıp çorbayı ocaktan alın. Üzeri için tereyağında salçayı çevirip, nane serpin. Çorbanın üzerine gezdirip, sıcak olarak servis yapın.
Eskişehir'e özgü lezzetler
HAŞHAŞLI LOKUM(6 Kişilik)
3 su bardağı un, 2 su bardağı ılık su veya ılık süt, 1 çorba kaşığı toz maya, 2 tatlı kaşığı tozşeker, üzerine: 2 su bardağı yağlı haşhaş, 2 su bardağı dövülmüş ceviz, üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı
Derin bir kaseye unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Ilık su veya sütün içinde toz maya ve tozşekeri eritin. 10 dakika hafif kabarmasını bekledikten sonra unun içine katın ve ele yapışan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve hamur iki misli kabarana kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın ve her bir hamuru un yardımı ile 3 mm kalınlığında açın. Açtığınız hamurların üzerine yağlı haşhaş sürün ve ceviz serpin. Her bir hamuru rulo yapıp, ortadan bıçakla kesin. Kesilen kısım üste gelecek şekilde orta büyüklükte yağlanmış fırın tepsisinin içine yuvarlak bir şekil olacak biçimde yan yana dizin. Tekrar lokum kabarıp, iki misli olana kadar bekleyin. Lokumun üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra ılınmasını bekleyin ve servis yapın.
Eskişehir'e özgü lezzetler
KUZU SORPA(5-6 Kişilik)
750 gram kuzu kuşbaşı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet orta boy soğan, 3 su bardağı kaynar su, 1 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, 2 tatlı kaşığı silme un, yarım demet taze soğanın yeşil kısımları, 5-6 dal ince kıyılmış taze nane, tuz, karabiber
Tereyağını bir tencereye alın ve küp doğranmış soğanı ilave edip, hafifçe kavurun. Kuzu kuşbaşı etini ilave edin ve harlı ateşte kavurmaya ndevam edin. Üzerine kaynar suyu ekleyin ve kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Bir kasede yoğurt, yumurta ve unu bir çırpıcı ile iyice çırpın. Kaynayan etin suyundan bir kepçe yoğurtlu karışıma ekleyin ve ılıştırın. Daha sonra yoğurtlu karışımı etlerin üzerine yavaşça ekleyin ve 1 taşım kaynatın. İnce kıyılmış taze soğanın yeşil kısımları, taze nane, tuz ve karabiber ilave edip, ocağın altını kapatın. 5 dakika beklettikten sonra sıcak olarak servis yapın.
Eskişehir'e özgü lezzetler
AĞZI AÇIK(8 Adet)
3 su bardağı un, 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 1 tutam tuz, aralarına sürmek için: bir buçuk su bardağı sıvıyağ, içi için: 1 su bardağı yeşil mercimek, 2 adet iri boy soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, tuz, karabiber
Un, 1 kahve fincanı süt, sıvıyağ, tozşeker ve bir tutam tuzu derin bir kasede kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. İçi için 1 su bardağı mercimeği yumuşayana kadar haşlayın ve süzün. İnce kıyılmış soğanı tereyağında kavurun. Tuz ve karabiber ilave edin. Haşlanmış yeşil mercimeği katın ve karıştırın. Ocağınm altını kapatıp, ılınması için bir kenara alın. Dinlenmiş hamuru önce 2 eşit parçaya ayırın. Daha sonra her birini 10 eşit parçaya ayırın. Toplam 20 parça elde edin. Her bir parçayı nescafe tabağı büyüklüğünde açın. Önce 10 adet hamuru aralarına 1'er çorba kaşığı sıvıyağ sürerek üst üste koyun ve tek bir hamur olacak şekilde açın. Diğer 10 adet hamura da aynı işlemi yapın. Elde ettiğiniz 2 adet yufkayı 4 eşit parçaya bölüp, toplam 8 parça elde edin. Hamurları elinizle düzeltip kare şekli verin. Ortalarına mercimekli iç harcı pay edin. Mektup zarfı kapatır gibi ortası hafif açık kalacak şekilde kapatın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Eskişehir'e özgü lezzetler
NOHUTLU MANTI(6 Kişilik)
1 su bardağı nohut, 3 su bardağı un, 1 adet yumurta, aldığı kadar su, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 adet orta boy soğan, 2 su bardağı yoğurt, 3 diş dövülmüş sarmısak, tuz, karabiber, haşlamak için: 5 su bardağı su, tuz, üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı salça
Un, yumurta ve suyu kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru 3 eşit parçaya ayırıp, elinizle yuvarlayın ve üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin. Bu arada bir gece öncesinden suda beklettiğiniz nohutu haşlayın ve süzün. Haşlanmış nohutu blenderden geçirin ve bir kenara alın. Tereyağında ince kıyılmış soğanı hafifçe pembeleşene kadar soteleyin. Nohut, tuz ve karabiber ilave edip, karıştırın. Ocağın altını kapatıp, soğumaya bırakın. Dinlenmiş hamurları 2 mm kalınlığında açın. Açtığınız hamurları 3 x 3 cm kare olacak şekilde kesin. Karelerin ortasına nohutlu karışımdan koyun ve hamurları önce üçgen şeklinde kapatın. Sonra da iki ucunu birleştirerek kavuşturun. Kaynamış tuzlu suda hamur yumuşayana kadar haşlayın ve kevgirle servis tabağına alın. Yoğurt ve sarmısağı karıştırıp, nohutlu mantının üzerine dökün.Eritilmiş tereyağında salçayı çevirin ve mantının üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Eskişehir'e özgü lezzetler
HAŞHAŞLI DOLAMA(6 Kişilik)
3 su bardağı un, 2 su bardağı ılık su veya ılık süt, 1 çorba kaşığı toz maya, 2 tatlı kaşığı tozşeker, içine: 2 su bardağı yağlı haşhaş, 2 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 su bardağı tozşeker, üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı
Derin bir kaseye unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Ilık su veya sütün içinde toz maya ve tozşekeri eritin. 10 dakika hafif kabarmasını bekledikten sonra unun içine katın ve ele yapışan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve hamur iki misli kabarana kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın ve her bir hamuru un yardımı ile 3 mm kalınlığında açın. Açtığınız hamurların üzerine yağlı haşhaş sürüp, ceviz ve tozşeker serpin. Her bir hamuru rulo yapın ve hafif yağlanmış orta büyüklükte cam bir kabın içine gül şeklinde sararak yerleştirin. Tekrar hamur kabarıp, iki misli olana kadar bekleyin. Dolamanın üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra ılınmasını bekleyin ve dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar