Enginarın lezzet verdiği 10 tarif
Somon Balığı, Enginar Göbeği ve Kısır
Malzemeler
1 adet enginar
150 gram taze somon fileto
1 adet limonun suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tozşeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
1-2 dal dereotu
1 adet taze soğan
Kısır için:
100 gram bulgur
1 demet maydanoz
2 adet taze soğan
Yarım limonun suyu
1 çay bardağı domates suyu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 kahve fincanı sıvıyağ
Somon Balığı, Enginar Göbeği ve Kısır ile Yapılışı
Enginarı limonlu suyla temizleyin. Bir tencerede limonlu suyla haşlayın ve soğumaya bırakın. Somon filetoyu küp doğrayın. Limon suyu, zeytinyağı, tozşeker ve tuz ile marine edip 5 saat dinlendirin. Dereotunu ve taze soğanı doğrayıp karıştırın. Marine ettiğiniz somona dereotu ve soğanı ekleyin. Somonlu karışımı enginar göbeğinin içine doldurup servise hazır hale getirin. Kısır için bulguru sıcak su ile ıslatıp yumuşamasını sağlayın. Küp doğranmış taze soğan, ince kıyılmış maydanoz, limon suyu, sıvıyağ, pulbiber, salça ve domates suyunu karıştırıp önceden hazırladığınız somon ve enginarla servis yapın.
Enginarın lezzet verdiği 10 tarif
Kadayıf Kasesinde Enginar
Malzemeler
300 gram kadayıf
2 adet haşlanmış enginar
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı margarin
1 adet haşlanmış patates
2 adet haşlanmış havuç
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 diş sarmısak
1 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı rendelenmiş
portakal kabuğu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
Tuz
karabiber
Kadayıf Kasesinde Enginar Lezzeti Yapılışı
Kadayıfın üzerine sıvıyağ gezdirin ve didikleyin. Kadayıftan azar azar parçalar alın ve elinizle yuvarlak şekil verin. Isıya dayanıklı ufak cam kaselerin içini margarinle yağlayın ve yuvarlak şekil verdiğiniz kadayıfları yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabaklarına alın. Diğer yandan enginar, patates ve havucu irice doğrayın. Dövülmüş sarmısağı zeytinyağında hafifçe kavurun. Nar ekşisi hariç tüm malzemeyi ilave edin ve 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. En son nar ekşisini ekleyin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kadayıf kaselerinin içine pay edin.
Enginarın lezzet verdiği 10 tarif
Enginar Dolması
Malzemeler
4 adet dolmalık enginar
Pilav için: 1 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1-2 dal taze soğan
2-3 dal dereotu, maydanoz ve nane
1 su bardağı haşlanmış taze iç bakla
3-4 adet dilimlenmiş yeşil erik
1 kahve fincanı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Bir buçuk su bardağı sıcak su
Yeteri kadar tuz
Sos için: 1-2 diş sarmısak
Yarım limonun suyu
Yarım çay kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı toz hardal
3-4 dal kıyılmış dereotu
Enginar Dolması Yapılışı
Enginarların saplarını kesip, küçük dış yapraklarını atın. Dış yapraklarının ucundaki dikenli kısımları keserek temizleyin. Tuzlu suda yarım saat baş aşağı dinlendirin. Geniş bir tencereye alıp, tencerenin 3/4'üne gelecek kadar tuzlu su ekleyin. 25-30 dakika kısık ateşte haşlayın. Yaprakları hafifçe elinizle çekip pişip pişmediğini kontrol edin. Yapraklar çekiliyorsa pişmiş demektir. Enginarları tencereden alıp, ortalarındaki kapalı iç yaprakları elinizle toparlayarak çekip çıkarın. Çıkan yaprakları kapak olarak kullanılabileceğiniz gibi garnitür olarak da değerlendirebilirsiniz. Daha sonra içindeki halımsı dokuyu kaşık yardımıyla çıkarın ve beyaz bir taban elde edin. Pilav için pirinci ılık tuzlu suda yarım saat dinlendirip, zeytinyağında birkaç dakika kavurun. Taze çekilmiş karabiber, yenibahar, ince kıyılmış taze soğan, dereotu, maydanoz ve nane ekleyin. Bakla ve erik ilave edip, iyice harmanlayın. Enginarların ortalarına pilavı paylaştırın. Üzerlerine bir kahve fincanı tabağı koyup ters çevirip tencereye yerleştirin. Zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Kalan boşluklara soyulmuş enginar saplarını yerleştirin. 1.5 su bardağı kaynar su ilave edip, tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Sos için sarmısakları ezip, limon suyu, karabiber, zeytinyağı, hardal ve dereotu ile iyice karıştırın. Enginar yapraklarını bu sosla birlikte tüketin.
Aşçının notu: Aşçının notu: Dolmalık enginarı diğer enginar türlerinden ayıran en önemli özellik, yapraklarının kapalı olmasıdır. Bir diğer özellik ise enginarı sapından tutup salladığınızda, sebzenin başının sallanması gerekir.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri