Enerjik ve doyurucu
PATATESLİ MARUL ÇORBASI(2 Kişilik)
1 adet büyük boy patates, 6 adet marul yaprağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı un, 3 su bardağı su, bir tutam rendelenmiş muskat, tuz, karabiber
Patatesi küp şeklinde doğrayın ve bir kenara alın. Bir tencerede tereyağını eritip, unu rengi dönene kadar kavurun. Üzerine su ve patatesi ekleyip, kaynamaya bırakın. Patates yumuşayınca kıyılmış marul yaprağını ekleyin. Muskat, tuz ve karabiber kattıktan sonra bir taşım daha kaynatıp, tencereyi ocaktan alın. Sıcak olarak servis yapın.
Enerjik ve doyurucu
AYVALI TURTA(8 Kişilik)
Hamuru için: iki buçuk su bardağı un, 5 çorba kaşığı soğuk tereyağı, yarım çay kaşığı tuz, 2-3 çorba kaşığı soğuk su, içi için: 3 adet ayva, 1 çay bardağı su, 2 adet karanfil, bir buçuk çay bardağı tozşeker, bir tutam tarçın, 8 adet iri kıyılmış ceviz, üzeri için: 1 adet yumurta sarısı, 2-3 çorba kaşığı su ya da süt
Öncelikle içi için kabukları soyulmuş ayvaları ince dilimleyin ve çekirdekleri ile birlikte tencereye koyun. Suyu ve karanfili ekleyip, orta ateşte 20 dakika pişirin. Suyunu çekince tozşeker katın ve 2 dakika daha pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Hamur için un, tereyağı ve tuzu bir kaba alın. Elinizle kum gibi olana dek ufalayın ve soğuk suyu ekleyip, yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru ikiye ayırın ve unlanmış tart kalıbından biraz daha büyük olacak şekilde açın. Tart kalıbını yağlayıp, unlayın ve açtığınız hamuru kenarlarını da kaplayacak şekilde yerleştirin. İçine pişmiş ayva dilimlerini dökün. Üzerine tarçın serpin ve ceviz serpin. Açtığınız diğer hamuru harcın üzerine kapatın ve kenarlarından bastırarak yerleştirin. Parmaklarınızla kenarlarına şekil verin. Üzerine su veya sütle açtığınız yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler