En sağlıklı iftar yemekleri
Ramazan’ı sağlıklı geçirebilmek için beş önemli kurala uymak yeterli. Bunlar trans yağ içeren iftariyeliklerden uzak durmak, çorba içmek, çaya bal koymak ve bol bol taze sebze ve meyve tüketmek...
En sağlıklı iftar yemekleri
İftardan sonra taze meyve tüketin:
Günde iki veya dört porsiyon taze meyve tüketmek kalp krizinden felce kadar birçok hastalığın görülme riskini üçte bir oranında azaltır. Ve yine bazı araştırmalarda meyve yemenin diyabet, katarakt, böbrek ve karaciğer hasarı riski ve kolesterol düşürücü etkileri de kanıtlanmış durumda. Bu yüzden iftar öğününüzü bitirdikten sonra hem daha fazla doymak hem yediğiniz besinlerin sindirimini kolaylaştırmak hem de açlık sonrası oluşacak metabolitlerin uzaklaştırılmasını sağlamak için meyve yiyin. Kayısı, kavun, elma, kiraz, karpuz, yeşil erik, nektarin, muz ve karadut gibi mevsim meyvelerine öncelik tanıyın.
Taze sebze tüketimini artırın:
Kana yavaş geçen ve kan şekerini çok az yükselten nişasta içermeyen sebzeler bolca yenilebilecek düşük kalorili sağlıklı besinlerdir. Nişasta içeren patates, tatlı patates, mısır, havuç ve balkabağı özellikle püre ya da haşlama şeklinde yenilmemelidir. Oruç tutarken bu besinleri yediğinizde karnınız doysa dahi kan şekerini hızlı yükseltip sonra düşürmesi nedeniyle yemek sonrasında uyuklar ve sabah kalktığınızda da yorgunluktan kurtulamazsınız. Nişastalı olmayan tüm taze sebzeler vücudun insülin ihtiyacını azaltarak acıkmayı da geciktiren antioksidan kaynaklarıdır. . Size önerim az zeytinyağında pişebilecek kabak, bezelye, börülce, semizotu, barbunya ve taze fasulyeyi yanında yoğurtla, diğer mevsim sebzelerini ise çiğ olarak ince kıyılmış bol limonlu az zeytinyağlı salata olarak tüketmeniz.
Sağlıklı iftar yemeği Baharatlı hindi köfteler
Malzemeler
200 gram hindi kıyma
Yarım kuru soğan
1 avuç içi kadar kıyılmış maydanoz
2 diş sarımsak
1 adet minik acı kırmızı biber
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Derin bir kaba hindi kıymayı koyun. Üzerine kuru soğan ve sarımsağı rendeledikten sonra eti yoğurun. Ardından ince doğranmış kırmızı acı biberleri dilimleyerek harca katın. Baharatları da ekledikten sonra maydanozu elle harmanlayın ve köfte şekli vererek yağlı kağıt konulmuş tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri