En lezzetli serinlik: Dondurma
Çilekli Dondurma Tarifi (6 kişilik)
400 gram çilek
Yarım kg yoğurt
1 su bardağı tozşeker
1 çorba kaşığı limon suyu
1 paket vanilya
Süslemek için: Nane
YOĞURTLA tozşekeri derin bir kaba alın ve 3 dakika iyice çırpın. Üzerine limon suyu ve vanilyayı ekleyip, 2-3 dakika daha kırpmaya devam edin. Çilekleri yıkayıp, ayıklayın. 1 su bardağı çileği kenara ayırın. Kalanları robottan geçirip püre haline getirin ve yoğurtlu karışıma ekleyin. Derin bir cam kaba koyup, derin dondurucuda en az 3 saat bekletin. Daha sonra dondurma kaşığı yardımı ile toplar çıkarıp kup veya servis tabaklarına koyun. Ayırdığınız çilek ve nane ile süsleyip, servis yapın.
En lezzetli serinlik: Dondurma
Antepfıstıklı Dondurma Tarifi (10 kişilik)
6 su bardağı süt
600 ml (3 su bardağı) krema
200 gram glikoz
9 adet yumurta sarısı
Bir buçuk su bardağı tozşeker
400 gram dövülmüş antepfıstığı
Üzerine: Antepfıstığı
Süt, krema ve glikozu bir tencereye alın. Glikoz eriyene kadar kaynatıp ocaktan alın. Ayrı bir kapta tozşeker ve yumurta sarılarını çırpın. Ocaktan aldığınız sütlü karışıma azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin. Son olarak antepfıstığını ekleyip karıştırın. Soğuduktan sonra uygun bir kaba aktarıp buzluğa koyun. Donduktan sonra çıkarıp mikserle 20 dakika çırpın. Yeniden buzluğa koyup dondurun. Çıkarıp 20 dakika çırpın. İşlemi üç kez tekrarlayın. Serviste kullanacağınız kupları buzdolabında soğutun. Dondurmayı, dondurma kaşığı ile alıp kuplara yerleştirin. Antepfıstığı serperek servis yapın.
En lezzetli serinlik: Dondurma
Çikolata Soslu ve Krokanlı Vanilyalı Dondurma Tarifi (6 kişilik)
3 su bardağı krema
1 su bardağı tozşeker
1 çubuk vanilya veya 1 tatlı kaşığı toz vanilya
Krokan için:
1 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı fındık
1-2 damla limon suyu
Çikolata sos için:
1 su bardağı krema
1 paket çikolata
1 çorba kaşığı margarin
KREMANIN yarısını bir tencereye al›p üzerine tozşekeri ilave edin ve ocağa oturtun. Eriyene kadar hafif ateşte ısıtın. Bu sırada kaynamamasına dikkat edin. Diğer taraftan vanilya çubuğunu bir bıçakla boylamasına tam ortadan ikiye kesin. Bıçağın sırtı ile içindeki vanilya özünü kazıyın Hem kabukların hem de vanilyayı tencereye ekleyip tozşeker tamamen eriyene kadar pişirin. Ocaktan alıp içindeki vanilya çubuklarını çıkartın ve soğutun. Kalan kremayı mikser yardımı ile çırpıp soğuttunuz karşıma ilave edin ve yeniden mikserden geçirin. Uygun bir kalıba aktarıp derin dondurucuya yerleştirin. Diğer taraftan krokan› hazırlamak için, fındıkları yapışmaz yüzeyli bir tavada karıştırarak kavurun ve kenara alın. Tozşekeri tavaya alıp orta ateşte iyice eritin. fındıkları ekleyip karıştırın Kıvamlı bir hale gelince limon suyunu ekleyip karıştırın. ve hemen ocaktan alın. Yağlı kağıt ya da yağlanmış bir mermer tezgaha dökün. Soğuyunca arzunuza göre parçalar halinde kırın ya da irice olacak flekilde dövün. Çikolata sos için, kremayı yapışmaz yüzeyli bir tavaya alarak üzerine kırdığınız çikolatayı ekleyin. Eriyene kadar piflirip ocaktan alın. Margarini ekleyip soğmaya bırakın. Dondurmanızı 3 saat sonra derin dondurucudan çıkarıp çikolata sos ve krokanla süsleyerek servis yapın.
En lezzetli serinlik: Dondurma
Hurmalı Dondurma Tarifi
5 su bardağı süt
5 tatlı kaşığı saf salep (katkısız)
8-10 adet hurma
1. Hurmaları yıkayın, dondurma yapımına başlamadan 2-3 saat önce bir kâsede üzerlerini öretecek miktarda ılık su ile ıslatın.
2. Mandıradan ya da marketten aldığınız çiftlik sütünü kaynatıp soğutun.
3. Salebi küçük bir kâseye koyun, soğuttuğunuz sütten bir miktar üzerine döküp, tahta bir kaşıkla karıştırarak salebi pütürsüz bir kıvama getirin ve karıştırarak tenceredeki süte katın. Ocağı orta ısıda açıp, devamlı karıştırarak pişirin (süt katı bir muhallebi kıvamı alıncaya kadar).
4. Süt iyice katılaşınca tencereyi ateşten alın ve 5-10 dakika kadar sürekli karıştırın.
5. Suda yumuşamış hurmaları çekirdeklerinden ayırıp küçük küp şeklinde doğrayın. Her kâseye iki adet hurma düşecek şekilde, hurmaları kâselerin içine koyun. Üzerine hazırladığınız dondurmayı dökün, soğutun, buzdolabında dinlendirin, servis etmeden 3-4 saat önce buzluğa koyup dondurun ve servis edin.
Not:
· Dondurmaya asıl tadı salep verdiği için, arzu ederseniz buzlukta bekletmeden hafif yumuşamış dondurma kıvamında da servis edebilirsiniz.
· Bu dondurmaya kesinlikle şeker konmaz!
En lezzetli serinlik: Dondurma
Karadutlu Dondurma Tarifi (6 kişilik)
1 adet çubuk vanilya
1 su bardağı tozşeker
5 çorba kaşığı su
6 adet yumurtanın sarısı
2 paket (400 ml) krema
200 gram karadut
Vanilya çubuğunu diklemesine ikiye kesin ve bir kaba aktarın. Üzerine tozşeker ve 5 çorba kaşığı suyu katarak, kısık ateşte pişirin. Tozşeker eriyip, hafif tıkırdayana dek kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın. Bu arada yumurta sarılarını, yüksek hızda, krema kıvamı alıp kokusu gidene dek çırpın. Çırpılmış yumurtaları hazırladığınız sıcak şurubun içine çok yavaşça akıtın. Çırpıcıyı bu işlemde de kullanın. Ayrı bir kapta kremayı çırpın. Yumurtalı şurubu, ağır ağır kremaya akıtın. Malzemeyi iyice çırpın. Son olarak üzerine dutları ekleyin. Bir kaşıkla karıştırın. Dondurmayı uygun bir kalıba boşaltıp buzluğa koyun. Donunca, buzluktan çıkarıp, karadutla süsleyerek servis yapın.
En lezzetli serinlik: Dondurma
Tahinli Dondurma Tarifi (4 kişilik)
400 gram vanilyalı dondurma
Yarım su bardağı tahin
4 adet kağıt helva
1 çorba kaşığı susam
4 çorba kaşığı pekmez
Dondurmayı biraz yumuşatıp üzerine tahini ekleyin. İyice karıştırıp yeniden dondurun. Kağıt helvaları servis tabağına alıp, üstlerine dilimlediğiniz dondurmayı yerleştirin. Yapışmaz yüzeyli bir tavada pembeleşene kadar kavrulmuş susamları dondurmaların üstüne serpin. Pekmez gezdirerek servis yapın.
En lezzetli serinlik: Dondurma
Limonlu Dondurma Tarifi (6 kişilik)
1 litre süt
250 gram tozşeker
Bir buçuk su bardağı limon suyu
10 gram salep
Nane yaprağı
Rendelenmiş limon kabuğu
Süt ve şekerin yarısını karıştırıp, ocakta yavaş yavaş kaynatın. Başka bir kapta şekerin diğer yarısı ve salebi karıştırıp, kaynayan karışıma ilave edin. İyice kaynayan karışımı soğumaya bırakın (el yakmayacak kadar soğutulmalıdır). Soğutulan karışıma limon suyunu ekleyin (tercihe göre limon suyunu azaltıp artırabilirsiniz). Elde edilen dondurma karışımını derin bir porselen kap içerisinde dondurucuya koyun ve her 15 dakikada bir tahta kaşık ile 2-3 dakika karıştırın. Bu işleme, dondurma kıvam alana kadar devam edin. Dilerseniz nane yaprağı ve rendelenmiş limon kabuğu ile süsleyin.
En lezzetli serinlik: Dondurma
Renkli Dondurmalar Tarifi (18 adet)
2 su bardağı süt
Yarım çay bardağı limon suyu
Bir buçuk su bardağı tozşeker
2 su bardağı çırpılmış krem şanti
1 çay bardağı vişne
Süslemek için: Rendelenmiş çikolata
Derin bir kabın içinde süt ve tozşekeri kaynatıp soğutun. Karışımı ikiye ayırın. Bir kısmına limon suyunu katın. Yavaş yavaş 1 su bardağı krem şantiyi ekleyin. Karışımı buzluğa alıp, 3 defa, yarım saatte bir karıştırarak, 1.5 saat kadar kıvamlanmasını sağlayın. Karışımın diğer yarısına yavaş yavaş kalan krem şantiyi ekleyin. Son olarak vişne ekleyip mikserle çırpın. Vişneli karışımı da limonlu dondurma gibi kıvamlandırın. Kalıplara önce vişneli dondurmayı, üzerine de limonlu dondurmayı koyup, çubukları yerleştirin. 2-3 saat buzlukta dondurun. Rendelenmiş çikolataya bulayarak servis yapın.
En lezzetli serinlik: Dondurma
Limonlu Vanilyalı Ev Dondurması Tarifi (6 kişilik)
2 paket krem şanti
2 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
Yarım limonun suyu
Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya
Krem şantiyi soğuk süt ile iyice çırpın. Ayrı bir kapta mikserle yumurta, tozşeker ve vanilyayı çırpın. Sonra bu karışımı, krem şantiye ekleyin. Limon suyunu ve rendelenmiş kabuğunu ilave edin. Mikserle çırpmaya devam edin. Dondurma kaselerine paylaştırın veya bir tepsiye dökün. Buzlukta 24 saat beklettikten sonra servis yapın.
En lezzetli serinlik: Dondurma
Sufle Dondurma Tarifi (6 kişilik)
4 adet yumurta
1 paket vanilya
200 gram çilek
2/3 su bardağı tozşeker
1 su bardağı krema
Süslemek için: Nane yaprakları
2 adet yumurtanın akını ve sarısını ayırın. 2 adet yumurta, 2 adet yumurta sarısı, tozşeker ve vanilyayı çırpıp, ısıya dayanıklı bir kaba alın. Kabı yarısına gelecek kadar su dolu bir tencereye koyup ocağa oturtun. Karışım koyulaşana kadar pişirip soğumaya bırakın. Çileklerin yarısını püre haline getirin. Kalan 2 adet yumurta akı ve kremayı ayrı kaplarda çırpın. Çilek püresi, yumurta akı ve kremayı, pişirdiğiniz karışım soğuduktan sonra üzerine ekleyin. Karışımı tek bir kaba ya da sufle kaplarına aktarın. Buzluğa koyarak bir gece bekletin. Kalan çileklerle ve nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar