En güzel 10 ev yemeği
Güveçte Pastırmalı Kurufasulye Tarifi (4 kişilik)
l400 gram kurufasulye
l50 gram pastırma
l1 adet küçük boy soğan
l2 çorba kaşığı tereyağı
l4 adet domates
l2 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz, pulbiber
KURUFASULYEYİ bir gece öncesinden suda bekletin. Daha sonra bol suda haşlayın ve suyunu süzün. Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı tereyağında kavurun. Kurufasulye ve kabukları soyulup, küp doğranmış domatesi de tencereye ilave edin. Salça ve sıcak suyu da ekledikten sonra bir taşım kaynatın. Orta büyüklükte bir güveç kabının içine kurufasulyeli karışımı boşaltın. İri doğranmış pastırma, tuz ve pulbiber ekledikten sonra güvecin ağzını alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında bir buçuk saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
En güzel 10 ev yemeği
Etli Nohut Tarifi (6 kişilik)
2 su bardağı nohut
300 gram kuşbaşı dana eti
2 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates
salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
Yeteri kadar su
Tuz
NOHUDU akşamdan ıslatın. Ertesi gün yarı yarıya haşlayın. Diğer taraftan eti yıkayıp süzün. Bir tavaya alıp, suyunu salıp yeniden çekene kadar pişirin. Üzerine tereyağını ve yemeklik doğranmış soğanı ilave edin. Soğanın rengi dönünce salçaları ekleyin. Bir-iki dakika daha kavurup ocaktan alın. Etli harcı nohudun üzerine ilave edin. Tuz ve üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edin. Nohut iyice yumuşayana kadar (suyu azalırsa ekleyerek) pişirin.
En güzel 10 ev yemeği
Etli Biber Dolması Tarifi (8 kişilik)
1 kg dolmalık biber
500 gram kıyma
Yarım su bardağı
Osmancık pirinç
2 adet soğan
7-8 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı salça
4 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet domates
Yeteri kadar su
Tuz, karabiber
DOLMALIK biberlerin üst kısımlarını kapak gibi kesin. İçlerini temizleyip kenara alın. Pirinci yıkayıp süzün. Soğanı ve maydanozu incecik kıyın. Kıymayı geniş bir kaba alıp üzerine pirinç, soğan, maydanoz, salça, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz ve karabiber ilave edip harmanlayın. Hazırladığınız harcı biberlerin içine doldurun. Ağız kısımlarına domatesle kapak yapıp, bir tencereye yerleştirin. Tencerenin dibine 2 parmak sıcak su koyun. Dolmaların üzerine kalan sıvıyağı gezdirip, tuz serpin. Orta ateşte kapağı kapalı olarak, iç harçtaki pirinç yumuşayana kadar pişirip servis yapın.
En güzel 10 ev yemeği
Pirpirim Aşı Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı yeşil mercimek
3 adet kuru soğan
3 su bardağı su
1 çorba kaşığı domates veya biber salçası
1 su bardağı nohut
1/2 su bardağı haşlanmış börülce
3 diş sarmısak
1 çorba kaşığı nar ekşisi veya limon suyu
8-9 adet kurutulmuş domates
1 su bardağı kurutulmuş patlıcan
Yarım çay bardağı kurutulmuş biber
2 su bardağı kurutulmuş semizotu
1 çorba kaşığı kalın bulgur
Tuz, karabiber
Nane, pulbiber
1 su bardağı yeşil mercimeği yıkayıp tencereye alın. Üzerine 1 adet yemeklik doğranmış soğan ve 3 su bardağı su ilave edin. Mercimek ve soğan pişince sırasıyla 1 çorba kaşığı domates veya biber salçası, haşlanmış 1 su bardağı nohut, yarım su bardağı haşlanmış börülce, 3 diş dövülmüş sarmısak, 1 çorba kaşığı nar ekşisi veya limon suyu ilave edip karıştırın. 8-9 adet ince kıyılmış kurutulmuş domates, 1 su bardağı haşlanmış ve kuşbaşı doğranmış kurutulmuş patlıcan, yarım çay bardağı kurutulmuş biber parçaları, 2 su bardağı kurutulmuş ve haşlanmış semizotu, 1 çorba kaşığı kalın bulgur, tuz, karabiber ilave edin. Bütün malzemeyi karıştırın ve kısık ateşte pişirin. 1 çorba tereyağında nane, pulbiberi kızdırın ve pirpirim aşının üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
En güzel 10 ev yemeği
Enginarlı Köfte Tarifi (6 kişilik)
400 gram kıyma l 1 adet soğan
1 çorba kaşığı galeta unu
4-5 dal maydanoz
Tuz, karabiber, kimyon
3 adet havuç
10-12 adet arpacık soğan
5 adet enginar
1 su bardağı bezelye
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı su
1KIYMAYI geniş bir kaba alın. Üzerine rendelenmiş soğan, galeta unu, kıyılmış maydanoz, karabiber, kimyon ve tuz ilave edip yoğurun. Hazırladığınız harçtan arzunuza göre köfteler hazırlayıp kenara alın. 2Diğer taraftan, havuçları temizleyip uzunlamasına dörde bölün ve 3-4 cm uzunluğunda doğrayın. Arpacık soğanları temizleyin. Enginarları üçgen parçalar halinde doğrayın. Sıvıyağı kızdırıp arpacık soğan, havuç ve bezelyeyi ilave edin. Sebzeler yarı yarıya yumuşadığında enginarı ekleyin. Birkaç dakika kavurup suyu ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Enginarlar yumuşamaya başlayınca ocaktan alın. Hazırladığınız köfteleri bir fırın tepsisine dizin. Üzerine sebzeli karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında köfteler pişene kadar tutup servis yapın.
En güzel 10 ev yemeği
Sarmısaklı Bakla Sulusu Tarifi (4-6 kişilik)
1 kg taze bakla
1 adet limon
5 su bardağı su
3 adet soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
5 adet domates
1 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı un, 3 dal taze sarmısak
Üzerine: Dereotu, yoğurt
1-BAKLALARI istenilen ebatlarda kesin. Yarım limonun suyunu ve 5 su bardağı suyu derin bir kaba alarak baklaları bu suda 10 dakika bekletin. 2-Küp doğranmış soğanı bir tencereye alarak zeytinyağı ile soteleyin. Limonlu sudan çıkardığınız baklaları tencereye ekleyip renkleri sararıncaya dek kavurun. Domatesleri rendeleyerek baklaların üzerine ilave edin. Tozşeker, un, yarım limonun suyu ve tuzu tencereye ekleyerek baklalar yumuşayıncaya dek pişirin (yemeğe isteğe göre yarım su bardağı su ekleyebilirsiniz). Çok ince kıyılmış sarmısağı, yemeği ocaktan almadan 5 dakika önce ilave edip karıştırın. Pişen yemeğin kapağını açmadan soğumaya bırakın. Soğuduğunda servis tabağına alarak üzerine dereotu ve yoğurt gezdirerek servis yapın.
En güzel 10 ev yemeği
Sebzeli Sulu Köfte Tarifi (8 kişilik)
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
2 adet enginar
2 adet patates
2 adet havuç
1 su bardağı bezelye
3 su bardağı su, tuz
Köfte için:
400 gram kıyma
1 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı pirinç
1 çay kaşığı kimyon
Tuz, karabiber
KÖFTELERİ hazırlamak için, kıymayı bir kaba alıp üzerine soğanı rendeleyin. Kalan malzemeyi ilave edip yoğurun. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak köfteler hazırlayın. Diğer taraftan tereyağını bir tencereye alıp, yemeklik doğradığınız soğanı 1-2 dakika kavurun. Üzerine, temizleyip doğradığınız enginar, patates, havuç ve bezelyeleri ilave edin. Sebzelerin rengi dönünce suyunu ekleyip tuzunu ayarlayın. Su kaynamaya başladığında köfteleri de tencereye alıp 15-20 dakika pişirin. Ocaktan alıp sıcak servis yapın.
En güzel 10 ev yemeği
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi (6 kişilik)
1 kg üzüm yaprağı
Bir buçuk kg beyaz kuru soğan
2 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı osmancık pirinç
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı kuşüzümü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı karabiber
1’er tatlı kaşığı yenibahar,
kimyon ve tatlı tozbiber
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 demet dereotu, tuz
ÜZÜM yaprakları taze ise kaynar suda 3 dakika tutup çıkartın. Salamura ise tuzu gitsin diye suda 1-2 saat bekletin. Yumuşaması için 10 dakika kaynatın. Soğanları küp doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Pirinci ilave edip taneler beyazlaşana kadar kavurun. Üzerine salça ve kuş üzümü ekleyip kavurmayı sürdürün. Dolmalık fıstıkları, baharatları, tozşekeri ve kıyılmış dereotunu ekleyin. Bir iki kere çevirip ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yaprakları açıp içlerine yeterli miktarda harç koyup çok sıkı olmayacak kadar sarın. Hazırladığınız sarmaları tencereye dizip üzerine bir ağırlık yerleştirin. Üstünü geçecek kadar soğuk su ekleyin. Ocağa oturtup orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşe getirip 25 dakika daha pişirin. Altını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Suyunu süzün. Kararmasınlar diye alüminyum folyo ile üstlerini örtün. Soğuk servis yapın.
En güzel 10 ev yemeği
Tavuklu Türlü Tarifi (8 kişilik)
400 gram kuşbaşı tavuk eti
Yarım çay bardağı sıvıyağ
15 adet taze fasulye
2’şer adet havuç ve kabak
1 adet orta boy patlıcan
15 adet arpacık soğan
1 su bardağı barbunya
1 su bardağı bezelye
Yarım su bardağı bamya
1çorba kaşığı salça
Bir buçuk su bardağı sıcak su
Tuz
TÜM sebzeleri temizleyin. Taze fasulye, havuç, kabak ve patlıcanı çok iri olmayacak şekilde doğrayın. Patlıcanların acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Sıvıyağı tencereye alıp, üzerine soğan, taze fasulye, havuç ve barbunyayı ilave ederek sote yapın. Sebzeler yarı yarıya yumuşadığında tavuğu ilave edin. Tavuk kavrulunca salça ve bezelyeyi katın. Birkaç dakika kavurup suyunu ekleyin. Sebzeler suyu yarı yarıya çekince kabak, patlıcan ve bamyayı ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Patlıcanlar yumuşayana kadar pişirip ocaktan alın ve bir fırın kabına aktarın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirip servis yapın.
En güzel 10 ev yemeği
Bezelyeli Kuzu Tarifi (6 kişilik)
2 su bardağı tane bezelye
1 kg kuşbaşı kuzu eti
2 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı sıvıyağ
15 adet arpacık soğan
3 adet havuç
2 adet kesmeşeker
1 adet kereviz
1 çorba kaşığı mısır nişastası
Tuz, karabiber, bir tutam kekik
Yeteri kadar sıcak su
TEREYAĞI ve sıvıyağı bir tencereye alıp kızdırın. Üzerine eti ve arpacık soğanları ilave edin. Yüksek ateşte sürekli karıştırarak, et suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kavurun. Üzerine arzunuza göre doğranmış havucu ilave edip 5 dakika daha kavurun. Bezelye, kesmeşeker ve tuzu tencereye alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 40 dakika pişirin. Küçük küpler halinde doğranmış kerevizi üzerine ilave edin. 5 dakika sonra 1 çorba kaşığı suyla açtığınız mısır nişastasını yavaşça yemeğe ekleyin. En son kekiği katın ve 10 dakika daha pişirip, kekik ekleyerek ocaktan alın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar