Ekşi kırmızı
Mayhoş tadına rağmen severek yenilen vişne, pasta ve keklerin en önemli unsurlarından biridir...
VİŞNELİ TİRAMİSU(4-6 Kişilik)
2 paket labne peyniri, 1/4 su bardağı tozşeker, 12 adet kedidili bisküvisi, 1 su bardağı vişne, 1 su bardağı vişne likörü
Krema için labne peyniri ve tozşekeri bir kabın içinde iyice çırpın. Kedidili bisküvilerini likörle ıslatın. Yarısını 20 cm. çapında bir kalıbın dibine sıralayın. Kremanın yarısını bisküvilerin üzerine sıvayın. Kalan kedidili bisküvilerini kremanın üzerine dizin. Kalan kremayı da en üste boşaltıp spatulayla düzeltin. Buzdolabında birkaç saat bekletin. Vişne taneleri ile süsleyip servis yapın.
Ekşi kırmızı
VİŞNELİ BROWNİE(4-6 Kişilik)
2 çorba kaşığı tereyağı, 2 paket (160 gram) bitter çikolata, 2 adet yumurta, yarım çay kaşığı kabartma tozu, 1 su bardağı tozşeker, bir tutam tuz, 1 paket vanilya, 2/3 su bardağı un, 10-15 adet vişne, dondurma, glazür için: 2 çorba kaşığı tereyağı, yarım su bardağı tozşeker, 3 çorba kaşığı kakao, 3 çorba kaşığı vişne suyu
Tereyağıyla birlikte çikolatayı benmari usulü eritin. Soğumaya bırakın. Başka bir kapta unu, kabartma tozunu ve tuzu karıştırın. Geniş bir kabın içinde yumurtaları, şeker ve vanilyayla birlikte çırpın. Bu karışıma çikolata ve tereyağı karışımını ilave edip karıştırın. Unlu malzemeyi, çikolataya ekleyip iyice karıştırın. Yağlanmış orta boy fırın kabına boşaltın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Glazürü hazırlamak için tereyağı, şeker ve kakaoyu birlikte eritin. Vişne suyunu ilave edip karıştırın. Fokurdayınca ocağın altını kapatın. Glazürü, fırından çıkardığınız kekin üzerine gezdirin. Vişne taneleriyle süsleyip, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dondurmayla servis yapın.
Ekşi kırmızı
VİŞNE SOSLU PELTE(6 Kişilik)
4 çorba kaşığı buğday nişastası, 10 çorba kaşığı tozşeker, dört buçuk su bardağı su, 3 su bardağı süt, vişne sos için: 2 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış vişne, 1 su bardağı pudraşekeri, 1 çay bardağı su, yarım limon, 3 adet dövülmüş kakule, 1 tatlı kaşığı tarçın
Vişne sos için pudraşekeri ve suyu şeker eriyene dek kaynatın. Vişne, limon suyu, kakule ve tarçın ekleyip 10 dakika pişirin. 2 Pelte için nişasta, 6 çorba kaşığı tozşeker ve suyu, orta ateşte koyulaşana dek pişirin. Dikdörtgen veya kare cam bir kabı ıslatın. Pelteyi kaba boşaltıp, ılınmaya bırakın. Daha sonra buzdolabına yerleştirip 3 saat dinlendirin. 3 Ayrı bir tencerede süt ve kalan 4 çorba kaşığı şekeri kaynatıp, soğutun. Pelteyi küp kesip servis tabaklarına veya kuplara yerleştirin. Üzerine tozşekerli sütü gezdirin. Vişne sos ekleyip servis yapın.
Ekşi kırmızı
VİŞNELİ KEK(6-8 Kişilik)
3 adet yumurta, 1 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı un, 2 çay kaşığı kabartma tozu, 2 çorba kaşığı su, yarım çay kaşığı vanilya, bir tutam tuz, yarım çay kaşığı badem ekstresi, yarım su bardağı ceviz, yarım su bardağı çekirdekleri çıkarılmış vişne
Yumurtaları şekerle birlikte çırpın. Çırpılmış yumurtaya 2 çorba kaşığı su, vanilya, tuz, badem ekstresi, kabartma tozunu ekleyin. Biraz karıştırıp unu katın. Unu malzemeye yedirene dek karıştırın. Sonra vişneleri hamura katıp, hafifçe karıştırın. Yağlanmış fırın kabının içine boşaltın. Cevizleri irice dövün. Kek hamurunun üzerine cevizleri serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
Ekşi kırmızı
VİŞNE SOSLU ÇİKOLATALI KEK(6-8 Kişilik)
480 gram bitter çikolata, 4 çorba kaşığı tereyağı, 6 adet yumurta, 2/3 su bardağı tozşeker, yarım su bardağı toz badem, sos için: 1 su bardağı vişne, 3/4 su bardağı vişne likörü, 2 çorba kaşığı vişne suyu, 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Çikolata ve 4 çorba kaşığı tereyağını birlikte benmari usulü eritin. Soğuması için bir kenarda beklemeye alın. Derin bir kabın içinde şeker ve yumurtaları köpük kıvamına gelinceye kadar çırpın. Çikolatalı tereyağını ve toz bademi ekleyip karıştırın. 20 cm çapında yuvarlak bir fırın kabının içine yağlı kağıt serin. Tatlı karışımını kalıba dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika benmari usulü pişirin. Sos için bütün malzemeleri kaynatıp soğutun. Fırından çıkardığınız tatlıyla birlikte servis yapın.
Ekşi kırmızı
VİŞNE LİKÖRÜ
1 kg vişne, 250 gram tozşeker, 15 adet karanfil, 3-4 adet kabuk tarçın
Vişneleri, aralarına şeker serperek bir kavanozun içine yerleştirin. Karanfil ve kabuk tarçınları da ilave edin. Kavanozun ağzını kapatıp, 15 gün güneşte bekletin. Tadına bakarak, kıvamda olduğunu anladığınızda servis yapabilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler