Dumanı üzerinde
Zeytinli, cevizli, susamlı, mısır, çavdar... Tüm bu çeşitleri kendi mutfağınızda pişirebilirsiniz...
ÖRGÜ EKMEK(4-5 Kişilik)
Yarım kg un, 1 paket (11 gram) instant maya, İki buçuk çay bardağı ılık süt, tuz, bir tutam tozşeker, üzerine: susam, çörekotu
Un, maya, tuz ve ılık sütü bir kaba alıp yoğurun. Hamuru 3 eşit parçaya bölün. Hamur parçalarını yuvarlayarak uzatın. Aynı boyda 3 adet galeta şeklinde hamur elde edin. Hamurların bir uçlarını birleştirip saç örgüsü şeklinde örün. Üzerini hafifçe nemlendirip susam ve çörekotu serpin. Yağlı kağıt kaplı fırın tepsisine yerleştirip 10 dakika mayalandırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Ekmeği fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bez örtüp soğumaya bırakın. Dilimleyerek servis yapın.
Dumanı üzerinde
YULAFLI KEPEKLİ EKMEK(12 Adet)
Yarım kg kepek unu, 1 çay bardağı yulaf, 1 paket (11 gram) instant maya, İki buçuk çay bardağı ılık su, bir tutam tozşeker, tuz, üzerine: 1 su bardağı yulaf
Kepek unu, 1 çay bardağı yulaf, 1 paket instant maya, bir tutam tozşeker ve tuzu derin bir kaba alıp karıştırın. Üzerine ılık suyu gezdirip iyice yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp, 15 dakika kadar sıcak bir ortamda kabarmasını bekleyin. Hamur kabardıktan sonra tekrar yoğurun ve 12 eşit bezeye ayırın. Bezeleri avucunuzun içinde yuvarlayın. Üst kısımlarını önce suya, daha sonra yulafa batırın. Yuvarlak, ortası delik bir kek kalıbını yağlayıp hamurları yanyana kalıba yerleştirin. Kalıbın üzerini bezle örtüp 15 dakika tekrar mayalandırın. Kalıbı önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika pişirin. Kalıbı fırından çıkardıktan sonra üzerini ıslak temiz bir bezle örtüp soğumaya bırakın.
Dumanı üzerinde
TAM BUĞDAY EKMEĞİ(4-5 Kişilik)
Yarım kg tam buğday unu, yarım su bardağı kepek, 1 paket (11 gram) instant maya, 1 çay kaşığı tozşeker, 2 çay bardağı ılık süt, tuz, üzerine: 1 çorba kaşığı susam
Kepek ve tam buğday ununu bir kaba alıp harmanlayın. Üzerine maya, tozşeker, tuz ve ılık sütü ekleyip yoğurun. Ekmeğe şekil verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine susam serpin. Bezle örtüp 15 dakika mayalandırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
Dumanı üzerinde
CEVİZLİ EKMEK(8-10 Kişilik)
Yarım kg un, 1 paket (11 gram) instant maya, 1 su bardağı ılık su, tuz, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 1 su bardağı ceviz içi
Unu eleyerek derin bir kaba alın. Maya, tozşeker, tuz ve ılık suyu ekleyip yoğurun. Hamurun üzerini birkaç kat bezle kapatıp sıcak bir ortamda 10 dakika mayalandırın. Hamur kabardıktan sonra iri çekilmiş ceviz içini ekleyip tekrar yoğurun. Hamura ekmek formu verin. Hamuru pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine alın. Üzerine fırçayla su sürün ve sıcak ortamda 15 dakika daha mayalandırın. Bir bıçak yardımıyla üzerini çizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika rengi pembeleşinceye kadar pişirin.
Dumanı üzerinde
ZEYTİNLİ EKMEK(8-10 Kişilik)
Yarım kg un, 1 paket (11 gram) instant maya, İki buçuk çay bardağı ılık su, 1 tutam tozşeker, 1 su bardağı siyah zeytin, 2 çorba kaşığı siyah zeytin ezmesi, üzerine: haşhaş tohumu
Maya, tozşeker ve ılık suyu ekleyip yoğurun. Hamurun üzerini birkaç kat bez ile örtüp 10 dakika mayalandırın. Hamuru tekrar yoğurup un serpilmiş düz bir zeminde merdaneyle dikdörtgen olarak açın. Hamurun üzerine önce zeytin ezmesini sürün. Çekirdekleri çıkartılıp dilimlenmiş zeytinleri hamurun üzerine yayın. Hamuru uzun kenarından rulo şeklinde sarın. Ortadan kesip üzerlerini hafifçe ıslatın. Üzerine haşhaş tohumu serpin. Hamurları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerini örtüp 10 dakika daha mayalandırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika arası pişirin. Soğuması için üzerini ıslak bir bez ile örtün. Dilimleyerek servis yapın.
Dumanı üzerinde
ÇAVDAR EKMEĞİ(4 Adet)
Yarım kg çavdar unu, 1 su bardağı un, 1 paket (11 gram) instant maya, 1 su bardağı ılık süt, 1 tatlı kaşığı tozşeker, tuz, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, üzerine: yarım çay bardağı ayçekirdeği içi
Çavdar unu ve unu harmanlayın. Unun ortasını havuz gibi açıp maya, sıvıyağ, tuz, tozşeker ve ılık sütü ekleyip yoğurun. Hamuru 4 eşit parçaya ayırıp avucunuzun içinde yuvarlayın. Hamurların üzerlerini hafifçe ıslatıp ayçekirdeklerini serpiştirin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin. Üzerlerini örtüp, 10-15 dakika mayalandırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin.
Dumanı üzerinde
MISIR EKMEĞİ(6-8 Kişilik)
1 adet yumurta, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı tozşeker, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım su bardağı un, 4 su bardağı mısır unu, 1 su bardağı sıcak su, 1 paket kabartma tozu
Bir kabın içinde yumurta, süt, sıvıyağ, tozşeker ve tuzu çırpın. Un, mısır unu ve kabartma tozunu karışıma ekleyip karıştırın. Son olarak sıcak suyu ekleyip karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında içini çekene kadar pişirin.
Dumanı üzerinde
SUSAMLI EKMEK(8-10 Kişilik)
3 su bardağı kepek unu, 1 su bardağı un, 1 paket (11 gram) instant maya, 1 su bardağı ılık su, tuz, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 4 çorba kaşığı susam, 2 çorba kaşığı keten tohumu
Kepek ununu ve unu derin bir kaba alıp harmanlayın. Mayayı, tuzu, tozşekeri ve ılık suyu ekleyip iyice yoğurun. Hamurun üzerini birkaç kat örtü ile kapatıp sıcak bir ortamda 10 dakika mayalandırın. Kabaran hamura 2 çorba kaşığı susam ve keten tohumu ekleyip tekrar yoğurun. Dikdörtgen kalıbı yağlayıp içini kalan susam ile kaplayın. Hamuru kalıba yerleştirin. Üzerini tekrar kapatıp 15 dakika daha tekrar mayalandırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirin. Kalıbı fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez örterek soğutun. Dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler