Domatesin üzerine zeytinyağı dökerseniz...
Kuru fasülye-pilav, fıstık ezmesi-bal, çorba-salata, makarna-köfte...Bunun gibi asla modası geçmeyecek birçok besin çiftini günlük hayatımızda sürekli tüketiyoruz. Fakat öyle besin çiftleri var ki, yalnızca sizin ağız tadınıza hitap etmekle kalmıyor aynı zamanda sağlığınıza “doğal bir doping” yapıyor. Biz bunlara “Besin Sinerjisi” diyoruz. Çeşitli besin ögelerinden zengin yiyecekler yemenin, sağlıklı bir vücut için temel anahtar olduğunu biliyoruz. Yediğimiz besinleri akıllıca eşleştirerek besin değerini çok daha arttırmak sizce de kulağa çok cazip gelmiyor mu?
Domatesin üzerine zeytinyağı dökerseniz...
Zerdeçal + Karabiber, Zerdeçalı şifalı baharat olarak duymuş olabilirsiniz çünkü içerdiği kuvvetli antioksidan “Zerdeçal Sarısı” aynı zamanda anti-inflamatuar, antiseptik ve antibakteriyel özelliği ile “şifalı” ünvanını sonuna kadar hak ediyor. Ancak zerdeçal sarısı, vücuda tamamen emilmeden metabolize olarak hızlıca vücuttan atılıyor. Karabiberdeki “Piperin” maddesi ile tüketildiğinde ise zerdeçalın etkisi tam 1000 kat artıyor! Tüketin: Zerdeçal ile hazırlayacağınız tavuk yemeğinizin üzerine bir miktar karabiber de serpin. TARİF DETAYDomatesin üzerine zeytinyağı dökerseniz...
Kuru Fasulye + Kırmızı Dolmalık Biber, Kuru fasulyenin, demir içeriği zengindir fakat bitkisel kaynaklardaki demir, beslenme dilinde “Hem olmayan demir” olarak adlandirilir , yani et ürünlerinden alacağınız demir kadar vücutta emilimi yüksek degildir. Araştırmalar gösteriyor ki, bitkisel kaynaklı demirin yalnızca %2-20’si sindirim sistemimizden emilerek kana geçerken, hayvansal kaynaklı demir olan “hem demir” ise %15-35 biyoyararlılığa sahiptir. İşte bu durumda devreye, kırmızı dolmalık biber gibi C vitamini kaynağı besinler girer. C vitamini, hem olmayan demir emilimini 6 kat arttırır! Tüketin: Bol domates ve kırmızı biberle sotelenmiş etli kuru fasulye TARİF DETAYDomatesin üzerine zeytinyağı dökerseniz...
Tam Tahıllar + Soğan + Sarımsak
Kuru fasulye gibi, tahıllardaki demir ve çinko da düşük biyoyararlılığa (emilim düzeyi) sahiptir. Yani bu mineraller, vücuda alındıktan sonra bağırsaklardan geçerken tamamı emilmeden vücuttan atılır. Araştırmalar sonucunda, tam tahılların içeriğindeki bazı maddeler, minerallere bağlanarak verimli emilimi engelliyor. Fakat sülfür içeriği zengin soğan ve sarımsağın, tam tahılları çok daha faydalı hale getirme özelliği var! “Tarım ve Besin Kimyası Dergisi”ndeki çalışmaya göre çiğ ya da pişmiş tam tahıllarla soğan ve sarımsak tüketmek, demir ve çinko yararlılığını arttırıyor. Tüketin: Tam tahıllı sandviç ekmeğinizin arasına fırınlanmış soğan ya da sarımsak da ekleyin! harika besin... Beslenme ve Diyet Uzmanı MERVE TIĞLI