Doğu Akdeniz mutfağı
Pirinçli Hanım Böreği Tarifi (8 kişilik)
2 adet soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı dolmalık fıstık
600 gram kıyma
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı su
1 demet nane
1 çorba kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı mercanköşk
1 çay bardağı kuşüzümü
1 kg yufka
Yarım çay kaşığı karabiber
Tuz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Üzeri için:
300 gram rendelenmiş kaşar peyniri
SOĞANI küp doğrayıp, sıvıyağda kavurun. Dolmalık fıstık ilave edip, kavurmaya devam edin. Kıyma ilave edip, kıyma suyunu salıp yeniden çekene dek soteleyin. Pirinç ekleyip, 3 dakika kavurun. Su ilave edip, pişmeye bırakın. Kıyılmış nane, tarçın, mercanköşk, kuşüzümü, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Her bir yufkayı 8 üçgen parçaya bölün. Yufkaları düz bir zemine serip, geniş taraflarına naneli karışımı pay edin. Sigara böreği gibi sarıp, kızgın sıvıyağda kızartın. Üzerlerine kaşar peyniri serpip servis yapın.
Doğu Akdeniz mutfağı
Lübnan Geceleri Tarifi (6 kişilik)
5 su bardağı süt
6 çorba kaşığı irmik
4 çorba kaşığı tozşeker
3 adet karanfil
Üzeri için:
300 gram çilek
1 adet muz
Servis için:
8 çorba kaşığı bal
Yeteri kadar tarçın
SÜT, irmik, tozşeker ve karanfili tencereye alıp, koyulaşana dek karıştırarak pişirin. Karışımı
dilediğiniz kalıplara pay edin. Soğumaya bırakın. Servis tabaklarına ters çevirip çıkarın. Üzerlerine veya yanlarına dilimlenmiş çilek ve muz yerleştirin. Bal döküp, tarçın serperek servis yapın.
Aşçının notu: Aşçının notu: Karışımın kalıplara yapışmaması için, kalıpları sudan geçirdikten sonra karışımı içine dökün.
Doğu Akdeniz mutfağı
Bakla Dana Kavurma Tarifi (6 kişilik)
500 gram taze bakla
1 kg küp doğranmış dana eti
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş dövülmüş sarmısak
1 tatlı kaşığı dövülmüş kişniş
4 su bardağı su
Yarım demet dereotu
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş
karabiber
Yeteri kadar tuz
ETİ zeytinyağında 10 dakika soteleyin. Sarmısak ve kişniş ilave edip karıştırın. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Su ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynayınca ocağın altını kısıp, et yumuşayana dek yaklaşık 2 saat pişirin. Taze bakla ekleyin. Bakla pişince kıyılmış dereotu ilave edin. Tabağa alıp servis yapın.
Doğu Akdeniz mutfağı
Tebbüle Tarifi (4 kişilik)
1 kahve fincanı bulgur
4 su bardağı yeşillik(ince doğranmış nane,maydanoz, fesleğen,taze sarmısak)
1 adet soğan,
tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı nar ekşisi
Bulguru sıcak suyla ıslatıp, şişirin. Soğanı ince doğrayın. Bulgur, yeşillikler, soğan, zeytinyağı, nar ekşisi ve tuzu karıştırıp servis yapın.
Doğu Akdeniz mutfağı
Pilavuna Tarifi (10 kişilik)
1 adet yumurta
4 su bardağı un
3/4 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvıyağ
1 tutam tuz
İç malzemesi için:
Bir buçuk paket rendelenmiş hellim peyniri
Kuruüzüm
Yarım paket kabartma tozu
4 adet yumurta,
susam
Hamur için 1 adet yumurtayı, unu, sütü, sıvıyağı ve tuzu karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Her bir hamur parçasını 1 cm kalınlığında ve bir çay fincanı büyüklüğünde açın. İç malzemesini hazırlayın. Rendelenmiş hellim peyniri, dilediğiniz miktarda kuruüzüm, yarım paket kabartma tozu, 2 adet bütün yumurta ve diğer iki yumurtanın akını ekleyin. İyice karıştırın. Bu harcı çay fincanı tabağı büyüklüğünde açtığınız hamurların içine bölün. Kenarlarını karşılıklı gelecek şekilde kapatın. Üzerlerine yumurtanın sarısını bir fırça yardımıyla sürün. Susam serpin. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.
Doğu Akdeniz mutfağı
Molohiya Tarifi (4 kişilik)
1 kg kurutulmuş molohiya
Yarım kg yarı yağlı kuşbaşı kuzu eti
Yarım su bardağı zeytinyağı
3 adet domates
3 adet soğan,
3 diş sarmısak
Yeteri kadar su,
tuz
1 su bardağı limon suyu
Molohiyayı yıkayıp, süzün. Zeytinyağını tencereye alın. Üzerine küp doğranmış domates ve soğanı, kıyılmış sarmısağı, kuşbaşı kuzu etini ekleyip, soteleyin. Su ve limon suyunu ilave edip, pişmeye bırakın. Süzülmüş ve sıkılmış molohiya ile tuzu tencereye ekleyip, 25 dakika pişirin. Soğuk olarak servis yapın.
Aşçının notu: Molohiya: Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişen Mısır kökenli bir bitkidir. Özellikle Kıbrıs’ta bolca bulunur. Tadı acımtraktır. Taze ve daha çok kurutulmuş olarak, et ve kıyma ile pişirilen molohiya, çorba yapılarak da değerlendirilir.
Doğu Akdeniz mutfağı
Karpuz Macunu Tarifi (8 kişilik)
1 adet orta boy karpuz
Yarım kg sönmemiş kireç
Su,
3 adet limonun suyu
Bir buçuk kg tozşeker
1 adet çubuk vanilya
Karpuz kabuklarının yeşil kısımlarını düzgün bir şekilde soyun. 7x4 cm büyüklüğünde parçalara ayırın. Genişçe bir kaba koyun. Üzerine sönmemiş kireci ilave edin. Üzerini örtecek kadar su ekleyin. Arada bir karıştırarak, 2 saat bekletin. Karpuz kabuğu parçalarını teker teker bol suyla yıkayın. Tekrar genişçe bir kaba aktarın. Üzerini örtecek kadar su ekleyin. Kabuklar yumuşayana dek kaynatın. Soğuk sudan geçirdikten sonra bir kaba su ekleyin. Limon suyunu ilave edin. Yarım saat bu şekilde bekletin. Tekrar suyla yıkayın ve geniş bir tencereye aktarın. Tozşekeri ve vanilyayı ekleyin. Şurup kıvamını alana kadar kısık ateşte kaynatın. Soğuduktan sonra şurubu ile birlikte kavanozlara doldurun.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri