Damar sağlığı için neler yemelisiniz?

Banu KAZANÇ

Bütün organların, beslenme ve oksijen ihtiyacı damarlar aracılığı ile taşınan ve kalpten pompalanan kan yardımı ile sağlanır. Sağlıklı bireylerde, arterler (damarlar) açıktır ve kan sorunsuz organlara ulaşır. Bazı durumlarda, damarlarda plak birikimini ile yaygın sertleşme veya tıkanma sorunları bağlı olarak ortaya çıkan 'ateroskleroz', beyin veya kalp bazı bölgelerinde kan akışını kısıtlayabilir. Bu da, kalp krizi veya inme için önemli bir risk faktörüdür. Her ne kadar damarların tıkanmasından kolesterol düzeyleri sorumlu tutulsa da bu tek başına ana neden değildir. Bazen plak birikimi kalıtsal olabilir. Yine de, kalp hastalığı veya şeker hastalığı olan insanların beslenmelerinde kolesterol alımına dikkat etmeleri gerekir. Posadan zengin, antioksidan içeriği yüksek meyve sebzelerin sık tüketildiği, tekli doymamış yağ ve balıktan zengin bir beslenme, kalp damar hastalıkları üzerine olumlu etki yapıyor. Damar sağlığını koruyan besinler şöyle:

KIRMIZI ÜZÜM: LDL, yani kötü huylu kolesterolün düşürülmesinde üzümün etkisi çok büyüktür. Üzümün kabuklarında bulunan reservatrol hem damar sertliğini önler hem de kötü kolesterolü düşürür. Çekirdeği ile tüketmek gerekir.

Sofra’da Bu Ay

  • Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
  • Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
  • Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri
ve Daha Fazlası ...