Cilde renk, göze fer!..
AKDENİZ USULÜ HAVUÇ SALATASI
Malzemeler:
4 adet havuç
2 çorba kaşığı antepfıstığı
2 çorba kaşığı kuruüzüm
1 adet portakalın suyu
1 adet limonun suyu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Üzerine:
2 çorba kaşığı konserve mısır
Maydanoz
Hazırlanışı:
Havuçları temizleyip, rendeleyin. Antepfıstığı ve kuruüzümle birlikte karıştırıp, servis tabağına alın. Portakal ve limon suyunu, zeytinyağı, tuz ve karabiberle karıştırın. Hazırladığınız sosu havuç salatasının üzerine gezdirin ve buzdolabında 1 saat bekletin. Mısır ve maydanozla süsleyip servis yapın.
Cilde renk, göze fer!..
HAVUÇLU KEK(8 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet yumurta
2 su bardağı rendelenmiş havuç
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
Bir buçuk çorba kaşığı margarin
3 su bardağı elenmiş un
1 tatlı kaşığı dolusu tarçın
1 su bardağı tozşeker
Kalıbı yağlamak için çok az margarin
Hazırlanışı:
Öncelikle yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın. Oda sıcaklığında margarin ve sütü ilave edin. Rendelenmiş havuç, ceviz, tarçın ve unla birlikte kabartma tozunu da ilave edip karıştırın. Margarinle yağlanmış kek kalıbına hamuru dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Cilde renk, göze fer!..
HAVUÇLU SUFLE(1 Kişilik)
Malzemeler:
200 gram havuç
Yarım su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı rendelenmiş muskat
3 adet yumurta sarısı+ 4 adet yumurtanın akı
5 çorba kaşığı kaşar peyniri
5 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
2 çorba kaşığı (25 gram) rendelenmiş mozzarella peyniri
Bir tutam tuz, karabiber
Sufle kabı için:
1 tatlı kaşığı tereyağı
Susam
Ekmek kırıntısı veya galeta unu
Hazırlanışı:
Havucu haşlayıp, rendeleyin. Sütü kaynatıp, soğumaya bırakın. Ardından buzdolabında 4 saat dinlendirin. Soğuduğunda ocağa oturtup un, tereyağı, rendelenmiş muskat ve karabiberi ilave ederek hamur kremasının sosunu hazırlayın. 1 gün dinlendirin. Yumurtaların akını ve sarısını ayırın. Akları mikserle çırparak kar haline getirin. Tuz ekleyip tekrar mikserleyin. Peynirleri, havucu, yumurta sarılarını ve aklarını tahta kaşıkla ve 8 hareketi yaparak karıştırın. Ardından hamur kreması sosuna ilave edin. Sufle kabını eritilmiş tereyağı ile yağlayıp buzdolabında dinlendirin. Ardından kabı ikinci kez yağlayın. Susam, ekmek kırıntısı veya galeta unu serpiştirin. Sufle malzemesini yerleştirin. Üzerini düzleştirin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırının orta rafında 20 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz sufle kabıyla beraber sıcak servis yapın.
Cilde renk, göze fer!..
HAVUÇLU PARMAK TATLISI(8 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet yumurta
Aldığı kadar un
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı yoğurt
Yarım paket kabartma tozu
İçi için:
2 adet orta boy havuç
3 çorba kaşığı tozşeker
1 adet yumurtanın akı
2 çorba kaşığı dövülmüş fındık
2 çorba kaşığı kakao
Şerbeti için:
İki buçuk su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
çeyrek limonun suyu
Kızartmak için:
Sıvıyağ
1 adet yumurtanın akı
Hazırlanışı:
Öncelikle şerbet için, tozşekeri, limon suyunu ve suyu bir tencerede 5 dakika kaynatıp soğumaya bırakın. Bu arada yumurtayı ve sıvıyağı bir kapta birleştirip, karıştırın. Üzerine yoğurtla karıştırılmış kabartma tozunu ilave edin. Ardından unu azar azar ekleyerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Üzerini bir bezle örtüp 20 dakika dinlendirin. İçi için, havuçları rendeleyip tozşekerle birlikte, havuçlar suyunu bırakıp çekene dek pişirin. Biraz yumuşayan havuçları ateşten alıp, iyice soğutun. Üzerine 1 yumurta akını ve kakaoyu ekleyip, iç malzemesini karıştırın. Dövülmüş fındığı da katıp, tekrar karıştırın. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapın. Bezeleri unlanmış zeminde, bıçak sırtı kalınlığında (0.3-0.4 mm) merdaneyle açın. 6-7 cm'lik kareler kesin. Karelerin bir kenarına havuçlu malzemeyi yerleştirin. Rulo yaparak sarın. Ruloların açılmaması için parmağınızı hafifçe yumurta akına batırıp, kenarlarına sürün ve öylece kapatın. Kızdırılmış sıvıyağda havuçlu ruloları kızartın. Kepçe ile çıkarıp hiç bekletmeden iyice soğuyan şerbete bırakın. Şerbeti emen tatlıları bir süre sonra şerbetten çıkarıp servis tabağına alıp, servis yapın
Cilde renk, göze fer!..
HAVUÇLUDONDURMA(6 Kişilik)
Malzemeler:
5 kg havuç
200 gram tozşeker
Hazırlanışı:
Havuçları yıkayıp kuru bir bezle nemini alın. Katı meyve sıkacağından geçirip suyunu çelik bir kaba aktarın. Üzerine tozşekeri ekleyip tahta bir kaşıkla tozşeker eriyene kadar karıştırın Kabın üzerini streç filmle örtüp derin dondurucuya yerleştirin. Her 10 dakikada bir derin dondurucudan çıkarıp tahta kaşıkla kenarlarını sıyırarak 2-3 dakika karıştırın, işlemi 2 saat süreyle tekrarlayın. En son karıştırdığınızda üzerini düzelterek derin dondurucuya koyun 1 saat bekletip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar