Çiçekleriyle lezzetli sebze
Daha çok beyaz çiçekli olarak tanıdığımız karnabahar ile farklı lezzetler...
SİRKELİ KARNABAHAR ÇORBASI(4 Kişilik)
1 adet küçük boy karnabahar, 1 adet havuç, 1 adet soğan, 1 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı un, 2 su bardağı soğuk su, 1 çorba kaşığı sirke ya da limon suyu, 1 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta sarısı, tuz, karabiber, üzerine: 1 çay kaşığı yabani safran, 1 çorba kaşığı tereyağı
Karnabaharı çiçeklerine ayırıp haşlayın. Bir tencereye yemeklik doğranmış soğan, sarmısak ve küp doğranmış havucu alıp, sıvıyağda pembeleştirin. Üzerine 1 çorba kaşığı un ilave edin. Kavurmaya devam edin. 2 su bardağı soğuk su ekleyin. Haşlanmış karnabaharları katarak, kaynamaya bırakın. Diğer tarafta bir kaseye yoğurt ve yumurta sarısını alıp iyice çırpın. Çorbanın suyundan 1-2 kepçe alıp, azar azar yoğurda ilave edin. Karıştırıp, çorbaya katın. Sirkeyi veya limon suyunu ekleyin. Ateşten aldığınız çorbanın üzerine, tereyağında kavrulmuş yabani safranı gezdirip servis yapın.
Çiçekleriyle lezzetli sebze
KARNABAHAR PÜRESİ(4 Kişilik)
1 kg karnabahar, 2 adet patates, yarım çay bardağı süt, 1 çay kaşığı tozşeker, tuz, üzerine: birkaç dal maydanoz
Patatesleri soyun. Karnabaharın dallarını ayırın. Patates ve karnabaharı buharda haşlayın. Haşlama sırasında sebzelerin üzerine tuz ve 1 çay kaşığı tozşeker gezdirin. Sebzeler haşlandıktan sonra üzerine süt gezdirin. Blendırdan geçirin. Kıyılmış maydanoz ile süsleyin. Her türlü et yemeğinin yanında servis yapabilirsiniz.
Çiçekleriyle lezzetli sebze
KARNABAHAR TOPLARI(4 Kişilik)
1 kg karnabahar, 3 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı pulbiber, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 su bardağı un, tuz, kızartmak için: çotanak ideal yağ, üzeri için: yarım kg süzme yoğurt, fesleğen yaprakları
Karnabaharı çiçeklerine ayırıp bol suda 20 dakika haşladıktan sonra süzün. Bir kasede yumurtaları çırpın. İçine pulbiber, kekik, rendelenmiş kaşar peyniri ve tuz koyup karıştırın. Unu ayrı bir tabağa boşaltın. Sıvıyağı kızartma tenceresine alıp kızdırın. Haşlanmış karnabaharları önce yumurtalı karışıma, sonra una bulayıp kızgın yağda kızartın. Kızaran karnabaharları servis tabağına alın. Fesleğenleri incecik kıyın. Süzme yoğurt ile karıştırıp üzerine gezdirin. Üzerini fesleğen yaprakları ile süsleyip servis yapın.
Çiçekleriyle lezzetli sebze
ŞEHRİYELİ KARNABAHAR KÖFTESİ(6 Kişilik)
1 adet orta boy karnabahar, yeteri kadar su, yarım limonun suyu, 1 adet küçük boy soğan, yarım su bardağı galeta unu, 1 adet yumurta, 1 kahve fincanı un, tuz, karabiber, kekik, kimyon, 1 su bardağı tel şehriye, tuz, kızartmak için: sıvıyağ
Karnabaharı çiçeklerine ayırıp, saplarını kesin. Daha sonra tuzlu, limonlu suda 12 dakika haşlayın. İyice süzüp, geniş bir kaba alın. Ilındıktan sonra çatalla ezin. Üzerine rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta, un, karabiber, kekik, kimyon ve tuz ekleyin. Yoğurup yarım saat buzdolabında bekletin. Harçtan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak köfteler hazırlayın. Köftelerişehriyeye bulayın. Bol kızgın yağda kızartıp servis yapın.
Çiçekleriyle lezzetli sebze
HAVUÇLU VE KARNABAHARLI KANEPELER(5 Kişilik)
10 dilim arzunuza göre ekmek, 8-10 çiçek karnabahar, 2 adet havuç, 4 çorba kaşığı yoğurt, 2 diş sarmısak, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım demet maydanoz, tuz, pulbiber, toz kırmızıbiber, 2-4 dal nane
Karnabaharı çiğden ince ince kıyın. Havucu rendeleyip karnabaharla karıştırın.Yoğurt, dövülmüş sarmısak, zeytinyağı, kıyılmış maydanoz, pulbiber ve tuzu üzerine ekleyin. Ekmekleri tost makinesinde kızartın. Hazırladığınız karışımı üstlerine paylaştırın. Toz kırmızıbiber serpin. Nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler