Çaya buyrun!
PASKALYA ÇÖREĞİ(6 Adet)
Malzemeler:
1 su bardağı soğuğa yakın ılık süt
1 paket (42 gramlık) yaş maya
1 su bardağı sıvıyağ
125 gram oda sıcaklığında margarin
125 gram oda sıcaklı¤ında tereyağı
2 adet yumurtanın akı
4-5 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Hazırlanışı:
Ilık sütü derin bir kaba alın ve yaş mayayı ilave edip, kabarana kadar bekleyin. Kabarınca içine sıvıyağ, margarin, tereyağı, yumurta akı, tozşeker, sirke ve tuz ilave edip, yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyip, yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın ve avuçlarınızın arası nda yuvarlayıp, uzun kalın çubuklar yapın. 3 adet çubuğu yan yana koyun ve saç örgüsü şeklinde örün. Uçları nı birleştirip, paskalya çöreği şekli verin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerlefltirin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin.
Çaya buyrun!
CEVİZLİ SAMSA(10 Kişilik)
Malzemeler:
125 gram margarin
Yarımşar su bardağı süt ve sıvıyağ
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
Yarım çay bardağı sirke
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un
Hamurları açmak için:
Nişasta
İçi için:
300 gram ceviz
Üzeri için:
100 gram margarin
100 gram tereyağı
Şerbeti için:
7 su bardağı tozşeker
6 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Hazırlanışı:
Derin bir kaba eritilmiş margarin, süt, sıvıyağ, yumurta, kabartma tozu, sirke ve tuzu koyun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyip, tüm malzemeyi yoğurun. Hazırladığınız hamurdan 60 adet ceviz büyüklüğünde beze koparı n. Bezeleri 20'şerli 3 gruba ayı rın. İlk gruptaki 20 adet hamurun her birini, üzerine nişasta serperek çay tabağı büyüklüğünde açın. Hamurları üst üste koyun ve tek bir hamur olacak şekilde tekrar açın. Kalan iki beze grubuna da aynı işlemi uygulayın ve toplam 3 adet yufka elde edin. 1 adet yufkanın kenarına dövülmüş cevizden koyun ve 3 kez kendi ekseni etrafında yuvarlayıp, rulolar oluşturun. Bittiği yerden bıçakla kesin ve tekrar yufkanın uç kısmına ceviz koyup, aynı işlemi tekrarlayın. Yufka bitene kadar işleme devam edin. Diğer 2 yufkayı da aynı şekilde hazırlayın ve elde ettiğiniz ruloları verev şekilde kesin. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün üzerine eritilmiş margarin ve tereyağı karışımını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Şerbeti için tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip, 1 taşım daha kaynatın ve ılınması için bir kenara alın. Pişen tatlıyı fırından çıkarın ve sıcakken üzerine ılık şerbeti gezdirin.
Çaya buyrun!
KIYMALI BÖREK(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı süt
Yarım çay bardağı su
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta
3 adet yufka
İçi için:
300 gram kıyma
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3-4 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı salça
2 adet domates
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 adet kesmeşeker
Tuz
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
Çörekotu
Hazırlanışı:
Süt, su, sıvıyağ ve yumurtayı derin bir kapta çırpın. 1 adet yufkayı düz bir zemine yayın ve üzerine sütlü karışımdan sürün. İkinci yufkayı üzerine serip, tekrar karışımdan sürün ve üçüncü yufkayı serin. Kalan karışımı üzerine sürüp, yufkayı dörde bölün. İçi için, sıvıyağı bir tavaya alın ve kıyılmış soğanla dolmalık fıstığı ilave edip, kavurun. Kıymayı katın ve kısık ateşte 2 dakika daha kavurmaya devam edin. Küp doğranmş biber, salça, kabukları soyulup küp doğranmış domates, limon suyu, kesmeşeker ve tuz ilave edin. Tüm malzemeyi 2-3 dakika daha kavurup, ocaktan alın ve soğumaya borakın. Dörde böldüğünüz yufkanın 1 adedinin geniş kısmına kıymalı iç harçtan koyun ve sigara böreği sarar gibi sarın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve bir tepsiye alın. 1 gece derin dondurucuda bekletin ve ertesi gün yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek, sıcak olarak servis yapın.
Çaya buyrun!
PEYNİRLİ KEK(8 kişilik)
Malzemeler:
2 adet yumurta (1 adedinin akı ve sarısı ayrılacak)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 paket sade kek karışımı
1 paket kabartma tozu
Yarım demet dereotu
İçi için:
250 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı çörekotu
Üzerine:
Susam
Hazırlanışı:
Yoğurma kabına 1 adet yumurta ve 1 adet yumurtanın akını koyup, çırpıcı ile çırpın. Yoğurt, sıvıyağ ve tuz ilave edip, tekrar çırpın. Kek karışımı, kabartma tozu ve kıyılmış dereotu katıp, tüm malzemeyi iyice karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kek kalıbına karışımın yarısını boşaltın ve üzerini spatula ile düzeltin. İçi için bir kasede rendelenmiş beyaz peynir, kıyılmış maydanoz ve çörekotunu karışltırıp, hamurun üzerine yayın. Kalan dereotlu hamuru, peynirli iç malzemenin üzerine boşaltın. Üzerini spatula ile düzeltin ve fırça ile yumurta sarısı sürüp, susam serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin (pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan batırın, kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir). Fırından aldıktan sonra ılınmaya bırakın ve kek kalıbından çıkarın. Dilimleyerek servis yapın.
Çaya buyrun!
YILDIZ ŞEHRİYE SALATASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı yıldız şehriye
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı sıvıyağ
8 adet minik sosis
Yarım su bardağı konserve mısır
Yarım su bardağı biberli zeytin
6 dal dereotu
6 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Tuz
Hazırlanışı:
Şehriyeyi tuz ve 1 çorba kaşığı sıvıyağ eklediğiniz suda haşlayıp süzün. Sosisleri dilimleyip kalan sıvıyağda pişirin. Dereotunu elinizle küçük parçalara ayırın. Şehriyeyi servis tabağına alıp üzerine sosis, mısır ve ince kıyılmış zeytin ekleyin. Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu küçük bir kapta karıştırıp salatanın üzerine gezdirdikten sonra harmanlayın. Buzdolabında 30 dakika bekletip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri