Çalılardaki lezzet: Böğürtlen
BÖĞÜRTLENLİ PASTA(10 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet hazır pandispanya
1 su bardağı süt
Kreması için:
Yarım litre süt
4 çorba kaşığı tozşeker
5 çorba kaşığı un
1 su bardağı krem şanti
Yarım kg böğürtlen
Hazırlanışı:
Pandispanyanın her iki parçasını da sütle ıslatın. Kreması için, sütün yarısını tozşekerle birlikte tencereye aktarıp, ocağa oturtun. Sütün kalanını unla, pürüzsüz bir hale gelene dek çırpın. Tenceredeki süt ısınmaya başladığında üzerine, unla çırpılmış sütü katın. Muhallebi kıvamına gelene dek, sürekli karıştırarak pişirin. Sonra ocaktan indirip ılınmaya bırakın. Ardından üzerine çırpılmış krem şantiyi ekleyip iyice karıştırın. Bir miktar kremayı pastanın bir katına sürüp, üzerine böğürtlen dizin. Diğer pandispanyayı üstüne koyun. Kalan kremayı pastanın üzerine ve yanlarına sürün. Kalan böğürtlenleri sıralayıp soğuması için buzdolabına koyun. Dilimleyerek servis yapın.
Çalılardaki lezzet: Böğürtlen
BÖĞÜRTLEN JÖLELİ MUHALLEBİ(6 Kişilik)
Malzemeler:
Muhallebi için:
5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
1 paket damla sakızı
1 çorba kaşığı gülsuyu
2 su bardağı tozşeker
1 çay kaşığı margarin
Böğürtlen jölesi için:
1 su bardağı böğürtlen
1 su bardağı su
1 su bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı nişasta+3 çorba kaşığı su
Hazırlanışı:
Muhallebiyi hazırlamak için 5 su bardağı süt, 2 çorba kaşığı un, nişasta, damla sakızı, 1 çorba kaşığı gülsuyu ve 2 su bardağı tozşekeri bir tencereye alıp karıştırarak pişirin. Margarini de ekleyerek iyice çırpın. Daha sonra ıslak cam bir kaba boşaltın. Başka bir tencerede böğürtlen jölesi için, böğürtlen, su ve tozşekeri karıştırın. Nişastayı 3 çorba kaşığı su ile açarak karışıma ekleyin. Bir taşım kaynatıp soğumaya bırakın. Soğuyan jöleyi muhallebinin üzerine dökün. Soğuk olarak servis yapın.
Çalılardaki lezzet: Böğürtlen
BÖĞÜRTLEN REÇELLİ KURABİYE(24 Adet)
Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin (250 gram)
3 çorba kaşığı pudraşekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılmış)
Aldığı kadar un
Üzeri için:
Yarım su bardağı böğürtlen reçeli
1 su bardağı dövülmüş fındık
Hazırlanışı:
Margarin, pudraşekeri, kabartma tozu, vanilya, rendelenmiş portakal kabuğu ve 1 adet yumurta sarısını iyice karıştırın. Aldığı kadar un ekleyip yoğurun. Hamurdan bezeler koparıp elinizde yuvarlayın. Daha sonra ortalarına baş parmağınız ile bastırın. Fındığa bulayıp, ortalarına böğürtlen reçeli koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında renk değiştirene dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Çalılardaki lezzet: Böğürtlen
BÖĞÜRTLENLİ ÇİKOLATA ÇANTALARI(8 Kişilik)
Malzemeler:
Hamuru için:
3 çorba kaşığı tozşeker
2 adet yumurta
3 çorba kaşığı tepeleme un
Bir buçuk çorba kaşığı kakao
İçi için:
1 paket bitter çikolata (80 gram)
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
1 su bardağı dondurulmuş böğürtlen
Hazırlanışı:
Tozşekeri ve yumurtaları birlikte çırpın. Un ve kakaoyu karıştırıp bu karışıma ekleyin ve metal bir kaşık yardımıyla çırparak çok koyu olmayan bir hamur hazırlayın. iki fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın ve bu hamurdan tepsiye bir kaşık yardımıyla istediğiniz büyüklükte parçalar dökün. iki tepsiyi de, daha önceden 220 derecede ısıtılmış fırında 8 dakika pişirin. Fırından çıkan sıcak hamurları, şekil alabilmesi için bir merdanenin üzerine yerleştirerek 2-3 dakika dinlendirin. Diğer taraftan bitter çikolatayı benmari usulü eritin ve merdanenin üzerinde içe doğru kıvrılarak çanta şeklini almış hamurların içine sürün. Bir paket krem şantiyi, bir su bardağı soğuk sütle çırpın ve elde ettiğiniz bu kremayı çikolata sürülmüş çantaların içine doldurun. Kremanın üzerine böğürtlenleri yerleştirerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar