Bursa’nın ünlü tatları...
KESTANE ŞEKERİ TATLISI(4 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg kestane şekeri
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Üzeri için: Çikolata sos
Hazırlanışı:
Krem şanti için derin bir kapta krem şanti ve soğuk sütü çırpıcı ile iyice çırpın. Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra sıkma torbasına alın. Kupların dibine sıkma torbası ile krem şanti sıkın ve üzerine kestane şekerini paylaştırın. Üzerlerine tekrar krem şanti sıkın ve çikolata sos gezdirin.
Bursa’nın ünlü tatları...
PİDELİ KÖFTE(8 Kişilik)
Malzemeler:
Köfte için:
1 kg kıyma (dana kaburgadan)
2 adet yumurtanın akı
2 diş dövülmüş sarmısak
1 adet rendelenmiş soğan
4 adet tırnak pide
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, kimyon, karabiber, pulbiber
Sosu için: 6 adet domates
2 çorba kaşığı salça, tuz, karabiber
Üzeri için: 3 çorba kaşığı tereyağı
Servis için: Yoğurt
Hazırlanışı:
Köfte için kıyma, yumurta akı, sarmısak, soğan, tuz, kimyon, karabiber ve pulbiberi derin bir kapta yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve köfteleri hazırlayın. Pideleri tereyağı ile yağlayın ve ekmek kızartma makinesinde ya da fırında kızartın. İri parçalar halinde kestikten sonra servis tabağına alın. Üzerine ızgara yaptığınız köfteleri yerleştirin. Sosu için domatesi közleyin ve kıyın. Salça, tuz ve karabiber ile birlikte tavada 5 dakika pişirin. Köftenin üzerine gezdirin. Kızdırılmış tereyağı döktükten sonra yoğurtla birlikte servis yapın.
Bursa’nın ünlü tatları...
BEĞENDİLİ TAVUK KÜLBASTI(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet tavuk göğsü
Marine için: 1 su bardağı sıvıyağ
2 diş dövülmüş sarmısak
1 tatlı kaşığı salça
Tuz, karabiber, kekik, pulbiber
Beğendi için: 6 adet patlıcan
3’er çorba kaşığı un ve tereyağı
2 su bardağı süt
Bir tutam rendelenmiş muskat
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Öncelikle marine için derin bir kapta sıvıyağ, sarmısak, salça, tuz, karabiber, kekik ve pulbiberi karıştırın. Tavuk etini bu sosta yarım saat bekletin ve ızgara yapın. Beğendi için patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyduktan sonra doğrayın. Un ve tereyağını bir tavada unun kokusu çıkana kadar kavurun. Yavaşça sütü ilave ederken bir yandan topaklanmaması için sürekli karıştırın. Koyulaşınca patlıcanı ilave edin ve 5 dakika daha pişirin. Rendelenmiş kaşar peyniri, muskat, tuz ve karabiberi ekleyin. Servis tabağına alın ve tavukla birlikte servis yapın.
Bursa’nın ünlü tatları...
İSKENDER KEBAP(6 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg parça dana eti
Yarım kg parça kuzu eti
1 adet soğan
6-8 adet tırnak pide
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Sosu için:
6 adet domates
2 çorba kaşığı salça
Tuz, karabiber
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağı
Servis için: Yoğurt
Hazırlanışı:
DANA ve kuzu etini bir parmak kalınlığında dilimleyip, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberle iyice karıştırın. İki dilim dana etini düz bir zemine yan yana koyun ve üzerine iki dilim kuzu eti koyun. Tekrar dana eti ve kuzu etini koyun. İyice bastırarak rulo şeklinde sarın. Streç filmle sıkıca sarıp, derin dondurucuda bir gece dinlendirin. Pişireceğiniz zaman çıkarıp donmuş şekilde incecik dilimleyin. Yapışmaz yüzeyli bir tavada yüksek ateşte, karıştırarak pişirin. Tırnak pideleri tereyağı ile yağlayın ve ekmek kızartma makinesinde ya da fırında kızartın. Daha sonra iri parçalar halinde kesin. Servis tabağına pideyi yerleştirin ve üzerine eti koyun. Sos için domatesi közleyin ve doğradıktan sonra tavaya alın. İçine salça, tuz ve karabiber ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika pişirin ve etin üzerine yayın. Kızdırılmış tereyağını en üste gezdirin ve yoğurtla birlikte servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler