Bulgur deyip geçmeyin
Evdeki bulgurla birbirinden farklı tarifler hazırlayabilirsiniz...
BULGUR KÖFTELİ PAZI(6 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
2 demet pazı
2 diş sarmısak
500 gram süzme yoğurt
100 gram köftelik kıyma
1 tatlı kaşığı salça
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Pazıyı kıyıp, az suda haşlayın. Elinizde fazla suyunu sıkın. Sarmısaklı süzme yoğurtla karıştırın. Ayrı bir yerde bulgur, kıyma, salça, tuz, karabiber ve azar azar su ekleyip, bulgur yumuşayana kadar yoğurun. Un ve yumurta ekleyip, yeniden yoğurun. Küçük top köfteler yapıp, suda haşlayın. Haşlanan köftelerin suyunu süzdürüp, toz kırmızıbiber katılmış zeytinyağında kızartın. Yoğurtlu pazıyı servis tabağına alın. Üzerine bulgur köftelerini yerleştirip servis yapın.
Bulgur deyip geçmeyin
KAPARİLİ BULGUR PİLAVI(6 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım su bardağı kapari
2 su bardağı pilavlık bulgur
300 gram kuşbaşı dana eti
Yeteri kadar sıcak su
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet orta boy soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar su
Tuz
Hazırlanışı:
Eti küçük bir tencereye alıp, suyunu salıp yeniden çekene dek kavurun. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıvıyağı ayrı bir tencereye alıp, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine salça ve yıkanıp süzülmüş bulguru katın. Birkaç dakika kavurduktan sonra suyu ve pişmiş eti ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Diğer taraftan kapariyi sudan geçirip süzün. Tereyağını eritip üzerine kapariyi ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak birkaç dakika sote edin. Pilav suyunu yarı yarıya çekince, kapariyi üzerine ekleyip karıştırın. Suyunu tamamen çekince tencerenin üstüne kağıt havlu koyup, kapağını kapatın. 10 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.
TARİF DETAYBulgur deyip geçmeyin
BULGURLU PATLICAN SARMA(6 Kişilik)
Malzemeler:
10 adet patlıcan (uzun ve çok kalın olmayanlardan)
Yarım su bardağı bulgur
200 gram kuzu eti
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet küçük boy soğan
1 adet küçük boy havuç
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı salça
Yeteri kadar su
1 çorba kaşığı kuşüzümü
4-5 dal maydanoz
Üzerine:
1 adet domates
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Hazırlanışı:
İç harcı hazırlamak için, eti çok küçük doğrayıp, sudan geçirin. Küçük bir tencereye alıp kapağını kapatın. Et suyunu salıp yeniden çekinceye kadar pişirin. Daha sonra üzerine tereyağı, ince kıyılmış soğan ve havucu ilave edin. Soğanın rengi dönünce, üzerine dolmalık fıstığı ekleyin. Birkaç dakika kavurup salçayı ilave edin. Daha sonra bulguru katın. 2 dakika kavurup, üzerini geçecek kadar su, kuşüzümü ve tuz ilave edin. Suyunu çekene kadar pişirip ocaktan kaldırın. İnce kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırdıktan sonra kenara alın. Patlıcanların baş ve uç kısımlarını kesin. Daha sonra altından ve üstünden boydan boya ince birer dilim çıkarın (bu dilimler kullanılmayacak). Patlıcanları boydan boya çok kalın olmayacak şekilde dilimleyin. Sıvıyağda hafifçe kızartıp fazla yağını almak için kağıt havluya çıkarın. Daha sonra iki patlıcan dilimini + şeklinde üst üste koyun. İçine bulgurlu harçtan yayıp, her iki taraftan ortaya toplayın. Ters çevirip fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip servis tabağına alın. Sıvıyağı kızdırıp, rendelenmiş domatesi kavurun. Sosu patlıcan bohçalarının üzerine gezdirip servis yapın.
TARİF DETAYBulgur deyip geçmeyin
BULGUR KÖFTESİ(2 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı ince bulgur
1 adet rendelenmiş küçük soğan
1 çorba kaşığı kuru reyhan
Yarım su bardağı sıcak su
1 adet yumurta
Bir buçuk çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Bir buçuk çorba kaşığı un
Haşlama için:
2 su bardağı kemik suyu ya da su
Üzerine:
1 su bardağı yoğurt
2 diş dövülmüş sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı pulbiber
Hazırlanışı:
Bulgurun üzerini hafifçe geçecek kadar sıcak su ekleyip 15 dakika demlendirin. Daha sonra diğer malzemeleri de üzerine ilave ederek yoğurun. Bu hamurdan minik top köfteler hazırlayın. Kemik suyunu kaynatıp köfteleri 10 dakika haşlayın ve kevgirle servis tabağına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt döküp, kızdırılmış tereyağı-pulbiber gezdirin.
TARİF DETAYBulgur deyip geçmeyin
BULGURLU CEVİZLİ BÖREK(8 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet yufka
1 su bardağı köftelik bulgur
Yeteri kadar sıcak su
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
250 gram kıyma
1 su bardağı ceviz içi
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber, pulbiber
1 adet yumurtanın akı
1 su bardağı galeta unu
Hazırlanışı:
Bulguru bir kaba alıp üzerine bulgurla aynı seviyede olacak şekilde sıcak su ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika şişmesini bekleyin. Tereyağını bir tavaya alıp kızdırın. Üzerine ince kıyılmış soğan ve kıyma ekleyip kavurun. Ocağı kapatıp bulgur, ceviz, kıyılmış maydanoz, karabiber, pulbiber ve tuz ekleyin. Harmanlayıp kenara alın. Yufkaları üst üste koyup dörde bölün. Geniş kısımlarına harç koyup, kenarlarını içe doğru kapatıp sarın. Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayın. Önce çırpılmış yumurta akına, daha sonra galeta ununa bulayıp kenara alın. Hafifçe yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip sıcak servis yapın.
TARİF DETAY