Bu mevsimde hamsi yenir
Hamsinin bol bulunduğu bu aylarda sofralarımız şenlenecek...
HAMSİLİ PİLAV(8 Kişilik)
1 kg hamsi, 4 adet büyük boy soğan, yarım çay bardağı zeytinyağ, yarım çay bardağı dolmalık fıstık, yarım çay bardağı kuş üzümü, 2 su bardağı pirinç, 3 su bardağı su, yarım demet dereotu, tuz, yenibahar, nane
Soğanları ince doğrayın. Bir tencereye aldığınız zeytinyağında fıstığı kavurun. Üzerine dolmalık üzüm, pirinç, ince doğranmış dereotu, tuz, yenibahar ve naneyi ilave edip karıştırın. Son olarak su ilave edip pilavı pişirin. Piştikten sonra, bir süre demlenmeye bırakın. Kılçıkları çıkarılmış hamsileri fırın kabına ya da porsiyonluk güveç kaplarına dizin. Ortasına demlenen pilavı dökün. Pilavın üzerini hamsiyle kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Bu mevsimde hamsi yenir
İNCİR YAPRAĞINDA HAMSİ BUĞLAMA(6 Kişilik)
5-6 adet büyük boy incir yaprağı, 2 adet soğan, 1 kg hamsi, 1 adet domates, yarım demet maydanoz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, kekik
Öncelikle 5-6 adet büyük boy incir yapraklarını, bir kısmı dışarıda kalacak şekilde yayvan bir tencereye dizin. İçine halka doğranmış 1 adet soğanı yayarak koyun. Soğanın üzerine, kılçığı çıkarılmış hamsilerin yarısını dizin. Domatesin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Artan 1 adet soğanı doğrayıp, tuzla ovun ve domatesle birlikte bir kaba aktarın. Üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber ve kekiği ekleyip, malzemeyi karıştırın. Karışımı tenceredeki hamsilerin üzerine yayın. Bu karışımın üzerini de kalan hamsilerle örtün. Üzerlerine zeytinyağını gezdirin. Son olarak kenarlardan sarkan incir yapraklarını içe doğru katlayıp, hamsili malzemenin üzerini kapatın. Tencereye yarım bardak su ilave edip, kısık ateşte pişirin. Servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri