Bu kerevizler başka!..
KEREVİZ PANE(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg kereviz
1 çorba kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
2 adet yumurta
2 çay bardağı un
1 çay bardağı galeta unu
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
2 çay bardağı sıvıyağ
4-5 dilim limon
Hazırlanışı:
Kerevizleri soyup ikiye böldükten sonra 1 cm kalınlığında elma dilimi şeklinde kesin. Limon suyu ve tuz ilave ettiğiniz suda 15 dakika haşladıktan sonra soğuk sudan geçirin ve süzün. Kağıt havlu ile iyice kuruladıktan sonra tuz ve karabiber serpin. Yumurtaları çırpın. Kerevizleri ilk önce una, arkasından çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa ve en son kaşar rendesine bulayıp kızartın. Kızarttığınız kerevizlerin kağıt havluda yağını çektirdikten sonra limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Bu kerevizler başka!..
KEREVİZ PİZZASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
Soğanları soyup yemeklik doğrayın. İnce kıyılmış sarmısağı da ekleyin. 1 çorba kaşığı tereyağında, kekiği de ilave ederek 1-2 dakika kavurun. Tost ekmeklerini küp küp keserek kalan tereyağında kızartın. Daha önceden kızarttığınız soğan ve sarmısaklarla birlikte bir fırın tepsisine yayın. 2 yumurta ile kremayı birlikte çırpın, tuz, karabiber ve muskatı ekleyin. Bu karışımın yarısını ayırarak ekmek ve soğan karışımının üzerine dökün. Bir tencerede tuz, tozşeker ve limon suyu ekleyerek bol su kaynatın. Kerevizleri kararmamaları için su dolu bir kaba rendeleyin. Rendelediğiniz kerevizleri kaynamakta olan suda 1 dakika haşladıktan sonra süzerek soğuk sudan geçirin ve bir kenarda süzülmeye bırakın. 1 yumurtanın sarısı ile akını ayırın. Yumurta sarısını ve haşlanmış kerevizleri kalan yumurtalı krema karışımına ekleyin. Ayırdığınız yumurta akını kar gibi oluncaya kadar çırpın ve kerevizlerin üzerine dökün. Bu karışımı fırın tepsisinde beklettiğiniz ekmekli karışımın üzerine boşaltarak önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 30 dakika pişirin.
Bu kerevizler başka!..
KEREVİZ PÜRESİ (6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg kereviz
2 adet kerevizin yaprakları
İki çay bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı limon suyu
1 adet rendelenmiş muskat
125 gram tereyağı
1 adet dilimlenmiş limon
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Kereviz yapraklarını yıkayıp süzün. Sıvıyağı bir tavada kızdırın. İyice kuruladığınız kereviz yapraklarını yağın içine atıp, karıştırarak yarım dakika çevirin. Fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havluya yayın. Ardından kerevizlerin kabuklarını kalınca soyup küp küp doğrayın ve bir tencereye alın. Tencerenin üzerini örtecek kadar su ilave edin. 1 çorba kaşığı limon suyu ve tuz ekleyerek 20 dakika haşlayın. Haşlanmış kerevizlerin suyunu süzüp mutfak robotunda, 2 kaşık limon suyu, muskat rendesi, tereyağı tuz ve karabiberle birlikte 3-4 dakika çekip bir tabağa alın. Kızarmış kereviz yaprakları ve limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Bu kerevizler başka!..
KEREVİZ OGRATEN(6 Kişilik)
Malzemeler:
3 adet kereviz
1 adet pırasa
2 su bardağı su
Tuz
Beşamel sos için:
Bir buçuk çorba kaşığı tereyağı
İki buçuk çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Kerevizleri soyup bütün olarak 1 cm'lik halkalar halinde dilimleyin. Pırasayı da ayıklayıp 1 cm'lik halkalar şeklinde kesin. Orta boy bir tencerede tuz eklediğiniz 2 bardak suyu kaynatıp içine kerevizleri atın ve kapağı kapalı olarak 6-7 dakika kaynatın. Kerevizler haşlanınca tencereden alıp aynı tencereye pırasaları atın ve 5-6 dakika haşlayın. Başka bir kapta tereyağını orta ateşte eritin ve kızmaya başlayınca içine iki buçuk çorba kaşığı unu ilave ederek 2-3 dakika kavurun. Kavrulan una sütü ve sebzeleri haşladığınız sudan bir bardağı da ilave edin. İyice çırparak 5 dakika pişirin. Bu karışıma kaşar peyniri rendesini ve karabiberi de ilave edin. Haşlanmış kereviz ve pırasaları hafifçe yağlanmış bir fırın kabına yerleştirip üzerine hazırladığınız beşamel sosu dökün. Kerevizleri önceden ısıttığınız 250 derecelik fırında 15-20 dakika pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
Bu kerevizler başka!..
ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ(5 Kişilik)
Malzemeler:
5 adet kereviz
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
2 adet kesmeşeker
1 su bardağı su
Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı:
Kerevizlerin kabuğunu soyup ikiye bölün. geniş bir tencereye alın. Üzerlerine ince uzun doğranmış soğan yerleştirip, zeytinyağı gezdirin. Limon suyu, kesmeşeker ve tuz ekleyin. Su ilave edip, kısık ateşte kerevizler yumuşayana dek pişirin. Soğuk servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar