Bol vitaminli sindirimi kolay sebze
Ispanakgiller familyasından olan ve 'yabani ıspanak' olarak da adlandırılan pazı ile nefis tarifler...
PAZI ÇORBASI(10 Kişilik)
12 su bardağı su, bir demet ince doğranmış pazı, 1 kase yoğurt, 3 çorba kaşığı un, yarım su bardağı pilavlık bulgur, tuz, üzerine: 3 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 adet yemeklik doğranmış soğan, 2 çorba kaşığı nane
Tencereye suyu koyup kaynatın. Kaynayan suya doğranmış pazı yapraklarını ve bulguru atın. Diğer yanda yoğurt ile unu biraz soğuk su ilavesi ile birbirine yedirin. Bulgurlar yumuşayınca yoğurtlu karışımı çorbaya yavaş yavaş ekleyin. Bir tavada sıvıyağ ile soğanı pembeleştirin. Naneyi katın. Bu karışımı pişen çorbanın üzerine gezdirip servis yapın.
Bol vitaminli sindirimi kolay sebze
LORLU PAZI SARMA(5 Kişilik)
Yarım çay bardağı sıvıyağ, 2 adet soğan, 1 su bardağı ince bulgur, 2 su bardağı sıcak su, 300 gram lor peyniri, 2 demet pazı, 1 su bardağı süt, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kuru nane, tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
Sıvıyağda ince doğranmış soğanı kavurun. Bulgur, sıcak su, tuz ve baharatları ekleyip demlenmeye bırakın. Soğuyunca lor peynirini ilave edip karıştırın. Pazı yapraklarını sıcak suya batırıp çıkartın. Hazırladığınız harcı yaprakların içine yayıp sarın. Lor dolmalarını fırın tepsisine dizin. Üzerine 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağını gezdirin. Sütü ilave edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat pişirin.
Bol vitaminli sindirimi kolay sebze
KAYMAKLI PAZI SARMASI(8 Kişilik)
200 gram kaymak, 2 demet pazı, 1 su bardağı pilavlık bulgur, yarım su bardağı pirinç, 1 demet taze soğan, 1 demet maydanoz, 2 adet domates, 1 kahve fincanı sıvıyağ, 2 su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, servis için: kaymak, renkli tane karabiber
Pazı yapraklarının saplarını temizleyip, üzerlerine sıcak su gezdirin. Daha sonra soğuk suya alıp dinlendirin. Harç için bulgur ve pirinci bir kaba alıp, üzerine az miktarda sıcak su gezdirip yumuşatın. Kıyılmış soğan, maydanoz, küçük küp doğranmış domates, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Pirinç ve bulgur iyice soğuyunca kaymak ekleyin. Pazıların suyunu iyice süzüp, her birinin ortasına 1'er tatlı kaşığı harç yerleştirin. Üçgen şeklinde sarın. Tencereye dizip, üzerine sıvıyağı gezdirin. 2 su bardağı sıcak su ilave edip, ağır ateşte hafif yumuşayana dek pişirin. Kaymak ve karabiberle süsleyip ılık olarak servis yapın
Bol vitaminli sindirimi kolay sebze
BULGUR KÖFTELİ PAZI SALATASI(6 Kişilik)
2 su bardağı ince bulgur, 2 demet pazı, 2 diş sarmısak, 500 gram süzme yoğurt, 100 gram köftelik kıyma, 1 tatlı kaşığı salça, 2 çorba kaşığı un, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber, 1 kahve fincanı zeytinyağı, Tuz, karabiber
PAZIYI kıyıp, az suda haşlayın. Elinizde fazla suyunu sıkın. Sarmısaklı süzme yoğurtla karıştırın. Ayrı bir yerde bulgur, kıyma, salça, tuz, karabiber ve azar azar su ekleyip, bulgur yumuşayana kadar yoğurun. Un ve yumurta ekleyip, yeniden yoğurun. Küçük top köfteler yapıp, suda haşlayın. Haşlanan köftelerin suyunu süzdürüp, toz kırmızıbiber katılmış zeytinyağında kızartın. Yoğurtlu pazıyı servis tabağına alın. Üzerine bulgur köftelerini yerleştirip servis yapın.
Bol vitaminli sindirimi kolay sebze
PAZILI PİDE(10 Kişilik)
4 adet ekmek hamuru, 125 gram margarin, İçi için: 1 demet pazı, yarım demet taze nane, yarım demet maydanoz, 1 adet soğan, 3 adet yumurta, 250 gram rendelenmiş beyaz peynir, tuz, karabiber, üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı
Öncelikle ekmek hamurunu margarin ile yoğurup üstü örtülü olarak buzdolabında 2 saat bekletin. Diğer tarafta ayıklanmış ve yıkanmış pazı yapraklarını incecik kıyın. Acısının çıkması için tuzla ovun. İçine ince kıyılmış nane, maydanoz, soğan, yumurta, beyaz peynir, tuz ve karabiber ekleyin. Hamuru buzdolabından çıkarıp portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir parçayı merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açıp ortalarına pazılı harcı paylaştırın. Hamurların iki uçlarından tutup büzerek pide şekli verin. Pidelerin üzerine yumurta sarısı sürüp yağlanmış fırın tepsisine dizin. 10 dakika dinlendirdikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.
Bol vitaminli sindirimi kolay sebze
PEYNİRLİ PAZILI BÖREK(3 Kişilik)
Yarım demet pazı yaprağı, 1 adet soğan, 4 çorba kaşığı sıvıyağ, yarım demet maydanoz, 1 adet yufka, 1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir, tuz, karabiber, üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı, çörekotu
Soğanı kıyıp, sıvıyağda pembeleşene dek kavurun. Üzerine, kıyılmış pazı, maydanoz, tuz ve karabiber ilave edip, 1-2 dakika kavurun. Ocaktan alıp peyniri ekleyin. Yufkayı tezgaha yayıp dört parmak kalınlığında uzunlamasına şeritler kesin. Kenarlarına harcı pay edip, muska şeklinde sarın. Çırpılmış yumurta sarısı ve çörekotunu karıştırıp üzerine sürün ve tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Evde Sıcacık Yılbaşı
- Hindistan Cevizli Kış Tatlıları
- Ete ve Balığa Narenciye Dokunuşu