Bitki çayları
Bitkisel çay çeşitleri ile sağlığınızı koruyabilir, ve daha dinç olabilirsiniz...
Bitkisel çay çeşitleri ile sağlığınızı koruyabilir, ve daha dinç olabilirsiniz...
ADA ÇAYI
Etkisi: Hazımsızlık şikayetlerinde, iştah kaybında yararlanılır. Soğuk algınlığında aşırı terlemeyi azaltır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında ve yangılarında etkilirdir.
Günde 2-3 defa, 2 gram yaprak üzerine taze kaynatılan su ilave edilerek hazırlanan çay, kapaklı fincanda üzeri kapatılarak 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.
Bitki çayları
ZENCEFİL ÇAYI
Etkisi: Taşıt tutması, hamilelikte sabah bulantıları ve kemoterapi gören hastalarda, ilacın yol açtığı bulantı ve ameliyat sonrası anestezinin neden olduğu bulantının bastırılmasında yararlanılmaktadır. Bulantıyı önleyici etkisini doğrudan mide üzerinde göstermekte, merkezi sinir sistemi üzerinde herhangi bir yatıştırıcı özelliği bulunmamaktadır.
Şikayetin derecesine göre 0,25-1 gram zencefil çayı üzerine bir fincan taze kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 20 dakika bekletildikten sonra içilir. Taşıt tutması şikayetlerinin giderilmesinde seyehatin süresine göre 3-4 saat aralıklar ile birer fincan içilebillir.
TARİF DETAYBitki çayları
YASEMİN ÇİÇEĞİ ÇAYI
Etkisi: Yasemin çiçeklerinin, Çin ve ayurvedik tedavi sistemlerinde karaciğer ve mide rahatsızlıklarında, baş, diş, ve adet dönemi ağrılarınd kullanıldığı bildirilmektedir. Batı tababetinde ise hoş kokusu nedeniyle çay formülasyonlarına aroma vermek için ilave edilmektedir.
Çay karışımları içerisine istediğiniz miktarda ilave edebilirisiniz.
TARİF DETAYBitki çayları
TARÇIN ÇAYI
Etkisi: İştah kaybı, sindirim yetersizliği, spazmlar, gaz ve şişkinlik hissini gidermek amacıyla yararlanılır. Bakteri ve mikromantarlar üzerinde etkilidir.
0,5-1 gram kabuk parçalandıktan sonra kaynatılmış sıcak su içerisinde 15 dakika demlenerek içilir. Günde 3-4 defa içilmesi önerilir.
TARİF DETAYBitki çayları
BÖĞÜRTLEN ÇAYI
Etkisi: Yüksek tanen içeriği nedeniyle astrenjan (büzücü) etkilidir. Hehangi bir enfeksiyona bağlı olmayan akut ishal vakalarında yararlanılır. Ayrıca ağız ve boğazda hafif yangı şikayetlerinde ve diş eti kanamalarında gargara şeklinde kullanılır.
Günde 3-4 defa 2 gram yaprak tozu ile hazırlanan çay 10-15 dakika demlenerek içilir.
Kaynak: Doğadan Gelen Sağlık; Bitki Çayları
Profesör Doktor Erdem Yeşilada
TARİF DETAY