Bitki çayları
Bitkisel çay çeşitleri ile sağlığınızı koruyabilir, ve daha dinç olabilirsiniz...
ADA ÇAYI
Etkisi: Hazımsızlık şikayetlerinde, iştah kaybında yararlanılır. Soğuk algınlığında aşırı terlemeyi azaltır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında ve yangılarında etkilirdir.
Günde 2-3 defa, 2 gram yaprak üzerine taze kaynatılan su ilave edilerek hazırlanan çay, kapaklı fincanda üzeri kapatılarak 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.
Bitki çayları
IHLAMUR ÇİÇEĞİ ÇAYI
Etkisi: Soğuk algınlığı şikayetleri hafifletici, terletici, balgam söktürücü, hafif yatıştırıcı, yangı ve ağrı gidericidir.
2 gram kurutulmuş çiçek üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 15 dakika demlendikten sonra içilir. Gün içerisinde birkaç defa uygulama tekrarlanabilir.
Bitki çayları
KARANFİL ÇAYI
Etkisi: Ağız ve boğaz mukazosı yangılarında yangı giderici; bakteri, mikomantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak, ağrı hissini hafifleticidir.
Kapaklı bir fincanmda 1,5 gram toz edilmiş tohum üzerine kaynatılmış su ilave edilerek 10-15 dakika demlendikten sonra içilir.
Bitki çayları
KUŞBURNU ÇAYI
Etkisi: İdrar arıtıcı ve yangı giderici bileşenleri böbrek taşı düşürmeye yardımcı olmaktadır. C vitamini içerir.
Günde 3 defa 2 gram parçalanmış meyve üzerine taze kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 10-15 dakika demlendikten sonra içilir. Yemeklerden 30 dakika sonra içilmesi önerilir.
Bitki çayları
Etkisi: Gerginlik, endişe, uyku sorunlarının yanı sıra, işlevsel kan dolaşımı sorunlarında ve yüksek tansiyonun kontrolünde etkilidir.
Uyumadan önce parçalanmış bitki üzerine kaynatılmış su ilave edilip kapaklı fincan içerisinde 10 dakika demlendikten sonra içilir. Bitkinin miktarı kişinin tercihine göre 1-2 gram olabilir.
Bitki çayları
ZENCEFİL ÇAYI
Etkisi: Taşıt tutması, hamilelikte sabah bulantıları ve kemoterapi gören hastalarda, ilacın yol açtığı bulantı ve ameliyat sonrası anestezinin neden olduğu bulantının bastırılmasında yararlanılmaktadır. Bulantıyı önleyici etkisini doğrudan mide üzerinde göstermekte, merkezi sinir sistemi üzerinde herhangi bir yatıştırıcı özelliği bulunmamaktadır.
Şikayetin derecesine göre 0,25-1 gram zencefil çayı üzerine bir fincan taze kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 20 dakika bekletildikten sonra içilir. Taşıt tutması şikayetlerinin giderilmesinde seyehatin süresine göre 3-4 saat aralıklar ile birer fincan içilebillir.
Bitki çayları
YASEMİN ÇİÇEĞİ ÇAYI
Etkisi: Yasemin çiçeklerinin, Çin ve ayurvedik tedavi sistemlerinde karaciğer ve mide rahatsızlıklarında, baş, diş, ve adet dönemi ağrılarınd kullanıldığı bildirilmektedir. Batı tababetinde ise hoş kokusu nedeniyle çay formülasyonlarına aroma vermek için ilave edilmektedir.
Çay karışımları içerisine istediğiniz miktarda ilave edebilirisiniz.
Bitki çayları
TARÇIN ÇAYI
Etkisi: İştah kaybı, sindirim yetersizliği, spazmlar, gaz ve şişkinlik hissini gidermek amacıyla yararlanılır. Bakteri ve mikromantarlar üzerinde etkilidir.
0,5-1 gram kabuk parçalandıktan sonra kaynatılmış sıcak su içerisinde 15 dakika demlenerek içilir. Günde 3-4 defa içilmesi önerilir.
Bitki çayları
BÖĞÜRTLEN ÇAYI
Etkisi: Yüksek tanen içeriği nedeniyle astrenjan (büzücü) etkilidir. Hehangi bir enfeksiyona bağlı olmayan akut ishal vakalarında yararlanılır. Ayrıca ağız ve boğazda hafif yangı şikayetlerinde ve diş eti kanamalarında gargara şeklinde kullanılır.
Günde 3-4 defa 2 gram yaprak tozu ile hazırlanan çay 10-15 dakika demlenerek içilir.
Kaynak: Doğadan Gelen Sağlık; Bitki Çayları
Profesör Doktor Erdem Yeşilada
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler