Birbirinden enfes ekmek tarifleri
Muzlu Ekmek
10 Adet
Malzemeler
2 adet muz
20 gram kuru maya
Üç buçuk su bardağı kepekli un
Yarım su bardağı ılık su
Yarım su bardağı ılık süt
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı damla çikolata
Yarım su bardağı ceviz
Muzlu Ekmek Yapılışı
MayayI ılık suda eritin. Kepekli unu bir kaba alıp ortasını açın. Süt, tarçın, tuz, mayalı su ve yağı unun ortasına alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru bir naylon poşete koyup ağzını bağlayın. Ilık bir yerde 2-3 saat kadar bekletin. Poşetten çıkarıp tekrar yoğurun. Hamuru elinizle açın. Ortasına muz, çikolata ve cevizleri yerleştirin. Hamuru, iç malzemesinin dökülmemesine dikkat ederek rulo şeklinde sarın. Yağlanmış uzun bir kalıba yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Birbirinden enfes ekmek tarifleri
Etli Örgü Ekmek
2 Adet
Malzemeler
300 gram kuşbaşı yağsız dana eti
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Dört buçuk su bardağı un
2 paket kuru maya (10 gramlık)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı su
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
1 çay kaşığı tozşeker
Üzerine:
1 adet yumurtanın sarısı
Etli Örgü Ekmek Yapılışı
KUŞBAŞI eti daha küçük parçalar halinde doğrayıp bir tencereye alın. Biber salçası ile birlikte kısık ateşte et suyunu çekene kadar pişirin. Tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip ılınması için tencereyi bir kenara alın. Diğer tarafta derin bir kabın içinde un ve mayayı karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açıp ılık süt, su, sıvıyağ, tozşeker ve tuz koyup yoğurun. Ilınmış eti hamura katın ve yoğurmaya devam edin. Hazırladığınız hamuru 2 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı da üçe ayırın. Hamurların her birini avucunuzun içinde yuvarlayıp uzun şeritler hazırlayın. Üç parçayı bir araya getirip saç örgüsü şeklinde örün. Hazırladığınız ekmekleri yağlanmış fırın tepsisine alın. Sıcak bir yerde 40-45 dakika mayalanması için bekletin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında kabarması için önce 10 dakika pişirin. Daha sonra dereceyi 180 dereceye indirin ve üzeri kızarıncaya kadar pişirmeye devam edin. Ilındıktan sonra dilimleyin.
Aşçının notu: Ele yapışmayacak ve sert olmayan bir hamur hazırlayın.
Birbirinden enfes ekmek tarifleri
Hellimli Ekmek
Malzemeler
3 adet yumurta,
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvıyağ,
3 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket rendelenmiş hellim peyniri
Taze veya kuru nane,
1 avuç kuruüzüm
Üzerine:
Susam
Hellimli Ekmek Yapılışı
Yumurtaları çırpma kabına alın. İyice çırpın. Süt, sıvıyağ, un ve 1 çay kaşığı kabartma tozunu ekleyin. Malzemeler özleşene dek yoğurun. Tuzunu ayarlayın. Sonra rendelenmiş hellim peynirini, dilediğiniz miktarda taze veya kuru naneyi, bir avuç dolusu kuruüzümü ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı yağlanmış bir kalıba boşaltın. Üzerine bol susam serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirin.
Birbirinden enfes ekmek tarifleri
Zeytinli Soğanlı Ekmek
8 Kişilik
Malzemeler
5 su bardağı un
1 adet yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı tozşeker
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet soğan
15 adet zeytin
Yarım tatlı kaşığı pulbiber
5-6 adet kurutulmuş domates
6 dal dereotu
2 dal maydanoz
1 çorba kaşığı tuz
Zeytinli Soğanlı Ekmek Yapılışı
UNU geniş bir kaba alın. Ayrı bir yerde mayayı sütün yarısı ile açıp, una ilave edin. Kalan süt ve sıcak suyu ekleyip karıştırın. Tozşeker, yarım çay bardağı zeytinyağı ve tuz ilave edip karıştırın. İki saat dinlendirip, sekiz veya dokuz bezeye ayırın. Ayrı bir yerde küp doğranmış soğanı yarım çay bardağı zeytinyağında karamelize olana dek karıştırın. Ocaktan almaya yakın pulbiber ekleyin. Ocaktan alıp, doğranmış kuru domates, dilimlenmiş zeytin, kıyılmış dereotu, maydanoz ve tuz ekleyip karıştırın. Bezelerin içlerine bu harçtan pay edip, yağlanıp unlanmış küçük boy kek kalıplarına yerleştirin. Üzerlerine sıvıyağ sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Birbirinden enfes ekmek tarifleri
Katmer Ekmek
8 Kişilik
Malzemeler
3 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı çörekotu
1 adet yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı tuz
Katmer Ekmek Yapılışı
UNU yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Yaş maya, sıvıyağ, yumurta, yoğurt ve tuz ekleyip yoğurun.
Unlanmış zeminde merdane yardımıyla 2-3 mm inceliğinde açıp, üzerine oda sıcaklığındaki tereyağını sürün. Hamurdan dört parmak genişliğinde şeritler kesip, bir adet şeridi rulo şeklinde sarın. Diğer şeritleri de üzerine sarın. Fırın tepsisine yerleştirip, üzerine hafifçe bastırın. Çırpılmış yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Yarım saat dinlendirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kızarana dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Birbirinden enfes ekmek tarifleri
Demirhindili Çiçek Ekmek
6 Kişilik
Malzemeler
100 gram demirhindi
2 adet ekmek hamuru
125 gram tereyağı
1 çay fincanı iri kıyılmış ceviz
1 su bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
Susam ve çöreoktu
Demirhindili Çiçek Ekmek Yapılışı
EKMEK hamuru, tereyağı, ceviz ve kıyılmış demirhindiyi iyice yoğurun. Üzerini kapatıp, 1 saat dinlendirin. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın. Sıvıyağa batırıp, çıkarın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yan yana yerleştirip, çiçek şekli verin. Üzerine susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri kızarana dek pişirin.
Birbirinden enfes ekmek tarifleri
Kaparili ve Cevizli Ekmek
Malzemeler
Yarım su bardağı kapari
5 su bardağı un
1 paket instant maya
İki buçuk su bardağı su
Yarım bu bardağı dövülmüş ceviz
Susam ve çörekotu
Tuz
Kaparili ve Cevizli Ekmek Yapılışı
KAPARİYİ sudan geçirip süzün. Unu yoğurma kabına alıp üzerine maya ve tuzu ilave edin. Azar azar su ekleyerek yoğurun. Kapari ve cevizi de kattıktan sonra yeniden yoğurun. Kabın üzerini streç filmle kapayıp, oda sıcaklığında hamur iki misli büyüklüğe ulaşana dek bekletin. Daha sonra unlu bir zeminde yeniden yoğurun ve 6 parçaya ayırın. Her parçayı avucunuzda yuvarlayıp mekik şekli verin. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine bıçakla boydan boya fazla derin olmayan birer kesik atın. Su sürüp, susamve çörekotu serpin. Üzerlerine nemli bir bez örterek tepside 15 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
Birbirinden enfes ekmek tarifleri
Çikolatalı Ekmek
Malzemeler
Üç buçuk su bardağı un
Yarım su bardağı esmerşeker
1 çay kaşığı kuru maya
1 çay bardağı süt
Yarım çay kaşığı tuz
2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı kakao
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 su bardağı damla çikolata
Çikolatalı Ekmek Yapılışı
YOĞURMA kabına un, esmerşeker, kuru maya, süt, tuz, yumurta, zeytinyağı, yoğurt ve kakaoyu koyun.
Tüm malzemeyi yoğurup, yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini temiz bir bezle veya kapakla kapatıp, sıcak bir yerde hacmi iki katına çıkana kadar yaklaşık 2-3 saat bekletin. Rendelenmiş limon kabuğu ile damla çikolatayı kabarmış hamura ilave edin ve tekrar yoğurun. Ekmek hamurunu baton veya kelepçeli yuvarlak kek kalıbına boşaltın ve üzerini nemli bir bezle örterek, 1 saat daha bekletin. Kalıbı fırın tepsisine yerleştirin. Isıya dayanıklı küçük bir kaseye su koyup, tepsinin içine oturtun ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin (pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan batırın, kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir).
Sofra’da Bu Ay
- Bağ Bozumu Sofrası
- Bağışıklık Dostu Mevsim Menüleri
- Konuk Şef Can Aras'la Sofraya Özel