Bir tutam baharat
KİMYONLU BULGURLU KÖFTE(4-6 Kişilik)
Malzemeler:
500 gr kıyma
1 su bardağı ince bulgur
2 adet soğan
Tuz
Yarım demet kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Sos için:
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
4 su bardağı su
Hazırlanışı:
Soğanları rendeleyip, tüm malzemeyle birlikte iyice yoğurup, köfte harcını hazırlayın. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, köfteleri hazırlayın. Sos için tereyağını tencerede eritin. Salçayı katıp, kavurun. Üzerine sıcak suyu ekleyin. Köfteleri suya salıp, kısık ateşte 20 dakika pişirin. Arzuya göre, üzerine kırmızı pulbiber ekleyebilirsiniz.
Bir tutam baharat
MAŞ FASULYESİ PİYAZI(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı maş fasulyesi
2’şer adet kırmızı, sarı ve yeşil biber
1 demet maydanoz
Yeteri kadar tuz
Sos için:
1 çay kaşığı pulbiber
1 kahve fincanı nar ekşisi
Üzerine:
1 adet nar
Hazırlanışı:
Maş fasulyesinin üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyin. Hafif diri kalacak şekilde haşlayıp, fazla suyunu süzün. Derin bir kaseye alıp, kıyılmış kırmızı, yeşil, sarı biber, maydanoz, ve tuz ekleyip, harmanlayın. Sos için pulbiber ve nar ekşisini karıştırın. Salatayı servis tabağına alıp, sos gezdirin. Üzerine tanelenmiş nar serpiştirip servis yapın.
Bir tutam baharat
NANELİ CEVİZLİ ERİŞTE(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı erişte
4 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
200 gr lor peyniri
100 gr ceviz
1’er tatlı kaşığı nane ve kırmızı pul biber
Hazırlanışı:
Tereyağını tencereye alıp, eritin. Üzerine suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra erişteyi ve tuzu katın. Suyunu çekene kadar pişirin. Altını kapatın ve 10 dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra servis kabına alın. Üzerine lor peyniri, ceviz, nane ve kırmızı pul biber serpip, servis yapın.
Bir tutam baharat
FESLEĞEN SOSLU KÖRİLİ PATATES(4 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg patates
1 çorba kaşığı köri
1 diş sarmısak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Fesleğen sos için:
2 çorba kaşığı yoğurt
4-5 dal fesleğen
Servis için:
Marul
Hazırlanışı:
Patatesleri yarı yarıya haşlayın. Kabuklarını soyup dörde bölün. Fırın tepsisine dizin. Diğer tarafta köri, ezilmiş sarmısak ve zeytinyağını karıştırın. Patateslerin üzerine gezdirin. Yarım saat bekletin. Arada bir karıştırarak, patateslerin sosu iyice emmesini sağlayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Sos için fesleğeni incecik kıyıp, yoğurtla karıştırın. Servis tabağına kıyılmış marulları yayın. Fırından çıkardığınız patatesleri marulların üzerine dizin. Fesleğen sosu gezdirip servis yapın.
Bir tutam baharat
KÖRİLİ KİMYONLU TAVUK(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet kemiksiz tavuk göğsü (ya da hazır doğranmış paketlerde yaklaşık 600 gram’lık)
1 adet orta boy soğan
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı köri
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 su bardağı domates suyu (1 tatlı kaşığı salçayı sulandırarak da yapabilirsiniz)
3 çorba kaşığı elma sirkesi
1 çorba kaşığı limon suyu
150 gram lor peyniri Tuz
Hazırlanışı:
Soğanı minik küpler halinde doğrayın ve derin bir tavaya yağın 3/4'ünü ilave ederek soğanı kavurmaya başlayın. Hemen sonra sirkeyi ekleyin. Daha sonra küp doğranmış tavuk etini ilave edip ateşi kısın ve kavurmaya devam edin. Tavukların rengi değişmeye başladığında domates suyunu, baharatları ve limon suyunu da ekleyerek pişirin. Lor peynirini ve kalan sıvıyağı ekleyerek, varsa blender'de, yoksa çatal kullanarak ezin. Tavuklar iyice piştiğinde tavaya ekleyin ve iyice karıştırın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri