Baklava Yufkasında Cevizli Kadayıf Sarma
Misafirlere tatlı ne yapsam diye düşünenler bu lezzetli kadayıf sarma tarifi tam size göre...
Malzemeler
Yapılışı
-
1
Şerbet için su ve toz şekeri tencereye alıp kaynatın. Birkaç dakika sonra limon suyunu ekleyin. Bir iki taşım kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
-
2
Baklava yufkalarını 4'erli olacak şekilde üst üste koyup iki grup yapın. Bu grupların üzerine önce kadayıfları, sonra cevizleri paylaştırıp sıkıca rulo yapın.
-
3
1.5 parmak genişliğinde dilimleyin. Kestiğiniz yüzeyi yukarı bakacak şekilde 20x25 cm boyutlarında bir fırın kabına aralarında boşluk bırakmadan dizin.
-
4
En üste eritilmiş yağ dökün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerileri kızarana kadar pişirin. Üzerine soğuk şerbeti dökün. 2 saat dinlendirdikten sonra üzerine toz antep fıstığı serperek servis yapın.
AŞÇININ NOTUBaklavaya ilk olarak 1200'lü yıllarda Moğol kaynaklı yemek kitaplarında rastlanmıştır. Baklava her ne kadar Türk kökenli bir kelime olsa da Moğolca'da bağlamak, sarmak anlamında kullanılmıştır. Orta Asya kaynaklarında baklava için ince yufkanın fındık, bal, ceviz, pekmez gibi malzemelerle birleştirildiği anlatılır. Orta Asya'dan günümüze gelinceye kadar baklava tarifleri değişik dönemlerde farklı ülkelerde bir şekilde yer almış ve bu ülkeler tarafından sahiplenilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Osmanlı döneminde çok özel yeri olan baklavanın padişahların şölen ve davetlerinin en özel tatlısı olduğundan bahsedilir. Padişahın orduyu takdir etme, motive etme gibi durumlarında da her 10 yeniçeriye 1 sini baklava olacak şekilde ikram edildiği ve ilk tepsinin silahtarağası tarafından askere götürüldüğü anlatılır.
Sofra’da Bu Ay
- Evde Sıcacık Yılbaşı
- Hindistan Cevizli Kış Tatlıları
- Ete ve Balığa Narenciye Dokunuşu
YILDIZ ŞAHİNLER