Bereketli sofraların baş tacı kurufasulye
Kurufasulyeyi mutfaklarına daha sık konuk etmek isteyenler için lezzet garantili tatlı-tuzlu tarifler...
KURUFASULYELİ MANTI(6-8 Kişilik)
1 kg un, 2 adet yumurta, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı tuz, iç harcı için: 1 su bardağı haşlanmış kurufasulye, 1 adet küçük boy soğan, yarım demet maydanoz, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı karabiber, yeteri kadar tuz, sos için: 500 gram yoğurt, 2 diş sarmısak, 1 tatlı kaşığı pulbiber, 2 çorba kaşığı tereyağı
Hamur için un, yumurta, süt ve tuzu birlikte yoğurup kenara alın. İç harcı için haşlanmış fasulyeyi çatalla ezin. Rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, yumurta, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, birkaç mm. kalınlığında açın. Bir adet yufkayı küçük kareler halinde kesin. Karelerin ortalarına 1'er çay kaşığı harç yerleştirip, dört ucunu ortada birleştirerek kapatın. Merdane ile üzerinden geçin. Kalan yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Mantıları kaynar tuzlu suda haşlayın. Sos için yoğurt ve dövülmüş sarmısağı karıştırıp mantının üzerine koyun. Ayrı bir yerde pulbiberi tereyağında kızdırın. Yoğurdun üzerine gezdirip servis yapın.
Bereketli sofraların baş tacı kurufasulye
KURUFASULYELİ VE YARMALI PIRASA ÇORBASI(8 Kişilik)
1 kg pırasanın beyaz kısımları (kökten yukarı ve 1 karıştan daha fazla bir bölüm olmalı), 1 su bardağı kurufasulye, 1 su bardağı mısır yarması, yeteri kadar su, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet soğan, 1 su bardağı mısır unu, tuz, karabiber, üzeri için: 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı pulbiber
Kurufasulye ve mısır yarmasını akşamdan ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün sularını süzün. Ayrı kaplara alıp, üzerlerine su ekleyin ve yumuşayana dek pişirip süzün. 1 çorba kaşığı tereyağını küçük bir tavada eritip, yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Pırasaları ince halkalar halinde doğrayın. Bir tencereye 8 su bardağı su koyun. Kaynayınca üzerine pırasa, kurufasulye, mısır yarması, kavrulmuş soğan ve 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyip, tüm malzeme yumuşayana kadar haşlayın. Çorba ocaktayken, mısır ununu tencereye azar azar ekleyin ve bir yandan da çırpıcı ile çırpın. Tuz ve karabiber ekleyin. 10 dakika pişirip ocaktan alın. Pulbiberi tereyağında yakıp, kaselere aldığınız çorbanın üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.
Bereketli sofraların baş tacı kurufasulye
KURUFASULYE KÖFTESİ(6 Kişilik)
2 su bardağı kurufasulye, 1 adet rendelenmiş soğan, 2 çorba kaşığı kıyma, 2 çorba kaşığı ceviz, 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber, yarım çay kaşığı tarçın, 1 su bardağı un, 2 adet yumurta, tuz, karabiber, kızartmak için: sıvıyağ
Kurufasulyeyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün iyice yumuşayana kadar haşlayıp, süzgeçten geçirin. Sıcakken robottan geçirin. İçine tuz, karabiber ilave edin. Bir tavada, yemeklik doğranmış soğanla, kıymayı hiç suyu kalmayacak biçimde kavurun. Tuz, kırmızıbiber, tarçın, iri dövülmüş cevizi ekleyin. İyice harmanlayın. Fasulyeli karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde açıp, içerisine kıymalı harçtan koyun. Kapatıp, köfte şekli verin. Önce una, sonra yumurtaya bulayın. Kızgın yağda kızartın.
Bereketli sofraların baş tacı kurufasulye
SEBZELİ KURUFASULYE(6 Kişilik)
2 su bardağı kurufasulye, 2 adet soğan, 2 diş sarmısak, 1’er adet pırasa, havuç ve kereviz, 4 çorba kaşığı zeytinyağ, 3 adet domates, 1 kahve fincanı su, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 adet kesmeşeker, tuz, üzerine: maydanoz
Kurufasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp, yarı yarıya yumuşayana kadar haşlayın. Kıyılmış soğan ve sarmısağı tencereye alın. Küp doğradığınız pırasa, havuç, kereviz ve zeytinyağını ilave edin. Tüm malzemeyi 3-4 dakika kavurun. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi katıp, kavurmaya devam edin. Suda açtığınız salçayı, kesmeşekeri ve tuzu ekleyin. Tencerenin ağzı açık olarak ara sıra karıştırarak 5-10 dakika pişirin. Haşlanmış fasulye ve haşlama suyundan 1 su bardağı ilave edip, 15 dakika pişmeye bırakn. Kıyılmış maydanozla birlikte sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Bereketli sofraların baş tacı kurufasulye
ISPANAKLI KURUFASULYE(4 Kişilik)
Yarım kg ıspanak , 1 adet soğan, 5 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 50 gram kıyma , 3 diş sarmısak, 1 adet havuç, 1 su bardağı dermason fasulye, 1‘er tatlı kaşığı tuz, karabiber, kimyon ve pulbiber, 1 su bardağı su
Ispanağı temizleyip haşlayın. Soğanı yemeklik doğrayın. 4 çorba kaşığı sıvıyağı tencereye alın. Kıyma, sarmısak ve soğanı ilave ederek soteleyin. Havucu küp doğrayın. Daha sonra tencereye ekleyin. Ispanağı da ekleyerek soteleme işlemine devam edin. Haşladığınız fasulye, tuz, karabiber, kimyon, pulbiber ve kalan sıvıyağı ilave edin. Suyunu ekleyerek 15-20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Bereketli sofraların baş tacı kurufasulye
DOMATES VE BİBER TURŞULU KURUFASULYE(8 Kişilik)
5 adet domates turşusu, 10 adet biber turşusu, 2 su bardağı kurufasulye, 400 gram kuşbaşı kuzu eti, 2 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı sıvıyağ, 3 adet orta boy soğan, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 su bardağı et suyu, yeteri kadar su
Kurufasulyeyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün yarı yarıya haşlayıp kenara alın. Domates turşusunu kuşbaşı doğrayın. Fazla tuzunu almak için birkaç kez sudan geçirin ve iyice süzün. Biber turşusunu da sudan geçirip kenara alın.Eti bir tencereye alıp suyunu alıp yeniden çekene dek kavurun. Üzerine tereyağı ve sıvıyağı katın. Yemeklik doğranmış soğanı ilave edip rengi dönene dek kavurun. Daha sonra domates turşusu ve salçayı ekleyin. Birkaç dakika kavurup fasulyeyi ve et suyunu tencereye alın. İkiye bölünmüş biber turşusunu ilave edin. Üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin. Bir-iki taşım kaynatıp ocaktan alın. Tuzunu kontrol edip, gerekiyorsa ekleyin. Yemeği bir güveç kabına aktarın. Üzerini alüminyumfolyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat pişirip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler