Bayramın vazgeçilmezi et yemekleri
Kişnişli Patates Püresi Eşliğinde Biftek Tarifi (4 kişilik)
750 gram patates
4 dilim biftek
Yeteri kadar su
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
1 çay kaşığı kimyon tohumu
4 çorba kaşığı krema ya da
yoğurt
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Sos için:
1 adet kırmızı biber
4 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı kıyılmış zeytin
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı elma sirkesi
1 dal reyhan, tuz
Süslemek için:
Reyhan yaprakları
PATATESLERİN kabukların soyup bir tencereye alın. Üzerine su ekleyip yumuşayana dek haşlayın. Suyunu süzdükten sonra bir çatal yardımıyla iyice ezin. Diğer taraftan sos için kırmızı biberin çekirdeklerini çıkarın ve irice doğradıktan sonra blendere alın. Üzerine zeytinyağı, zeytin, sarmısak, sirke, reyhan yaprakları ve tuz ilave edip, birlikte çekin. Kuru bir tavaya kişniş ve kimyon tohumlarını koyup kısık ateşte kokuları çıkana dek kavurun. Daha sonra havanda hafifçe dövün. Ezdiğiniz patatesin üzerine dövülmüş kişniş, kimyon, krema, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Biftekleri tuz ve karabiberle tatlandırın. 3 çorba kaşığı zeytinyağını bir tavaya alıp, biftekleri önlü arkalı kızartın ve servis tabağına alın. Kişnişli patates püresi ve kırmızı biber sosu yanına ekleyin. Reyhan yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Kişnişli Patates Püresi Eşliğinde Biftek Tarifi (4 kişilik)
750 gram patates
4 dilim biftek
Yeteri kadar su
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
1 çay kaşığı kimyon tohumu
4 çorba kaşığı krema ya da
yoğurt
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Sos için:
1 adet kırmızı biber
4 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı kıyılmış zeytin
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı elma sirkesi
1 dal reyhan, tuz
Süslemek için:
Reyhan yaprakları
PATATESLERİN kabukların soyup bir tencereye alın. Üzerine su ekleyip yumuşayana dek haşlayın. Suyunu süzdükten sonra bir çatal yardımıyla iyice ezin. Diğer taraftan sos için kırmızı biberin çekirdeklerini çıkarın ve irice doğradıktan sonra blendere alın. Üzerine zeytinyağı, zeytin, sarmısak, sirke, reyhan yaprakları ve tuz ilave edip, birlikte çekin. Kuru bir tavaya kişniş ve kimyon tohumlarını koyup kısık ateşte kokuları çıkana dek kavurun. Daha sonra havanda hafifçe dövün. Ezdiğiniz patatesin üzerine dövülmüş kişniş, kimyon, krema, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Biftekleri tuz ve karabiberle tatlandırın. 3 çorba kaşığı zeytinyağını bir tavaya alıp, biftekleri önlü arkalı kızartın ve servis tabağına alın. Kişnişli patates püresi ve kırmızı biber sosu yanına ekleyin. Reyhan yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Bayramın vazgeçilmezi et yemekleri
Kemah Tiridi Tarifi (5 kişilik)
Tandır ekmeği için:
1 su bardağı ılık su
21 gram yaş maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
500 gram un, tuz
Üzeri için: 250 gram koyun eti (but kısmından)
2 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı
3-4 adet orta boy soğan
4 adet yumurta, pulbiber
EKMEK için, ılık suyun içinde yaş maya ve tuzu eritin. Mayanın kabarması için 10 dakika bekletin. Unu derin bir kaseye alın. Tozşeker ve bir tutam tuz ekleyin. Mayalı suyu ilave edip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru mayalanması için yarım saat dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, oklava ile pasta tabağı büyüklüğünde ince yufkalar açın. Yufkaları yapışmaz yüzeyli bir tavada pişirip üst üste koyun ve bir tülbente sarıp birkaç saat bekletin. Üzeri için koyun etini 2 su bardağı suda yumuşayana kadar haşlayın. Bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağında piyazlık doğranmış soğanları hafif pembeleşene kadar kavurun. Üzerine yumurtaları kırıp, çok fazla karıştırmadan pişirin. Ekmeklerin üzerini su ile hafif ıslatıp, 2 parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Bir kaba yerleştirin ve üzerine eti haşladığınız sudan gezdirin. Yumurtayı ekmeklerin
üzerine koyup, en üste de elle didiklenmiş eti yerleştirin. Kalan tereyağında pulbiberi yakıp üzerine gezdirin.
Aşçının notu: Arzuya göre üzerine sarmısaklı yoğurt döküp yiyebilirsiniz.
Bayramın vazgeçilmezi et yemekleri
Tas kebabı Tarifi (6 kişilik)
1200 gram kuşbaşı doğranmışkoyun ya da dana eti
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
6 diş sarmısak
2 çorba kaşığı domates salçası
1 adet defne yaprağı
10-15 adet tane karabiber
1 tatlı kaşığı un
Bir buçuk litre sıcak su
Tuz
ZEYTİNYAĞINI bir tencereye alıp eti ekleyin. Et suyunu saldıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika kavurun. Çatırdamaya başlayınca kapağını açıp üzerine soğan ve sarmısakları bütün olarak ekleyin. Un hariç diğer malzemeyi de ilave edin. 3 dakika birlikte kavurun. Unu ilave edip bir iki çevirin ve suyunu koyun. Tuzunu ayarlayın. Yemek pişerken oluşan köpükleri ara sıra alın. Köpük bitince tencerenin kapağını kapatıp ağır ateşte bir buçuk saat pişirin. Patates kızartması ile servis yapın.
Bayramın vazgeçilmezi et yemekleri
Mantarlı Et Sote Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg dana biftek
1 kavanoz mantar konservesi
1 adet soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, bir tutam biberiye
Etleri bir parmak kalınlığında doğrayın. Soğanları halka biçiminde doğrayıp, 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla karıştırın. Etleri üzeri kapalı olarak buzdolabına alıp, bu sosta bir gece bekletin. Ertesi gün 1 çorba kaşığı zeytinyağında etleri kavurun. ikiye bölünmüş mantarları ekleyip, etler iyice yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu ayarlayıp, biberiye ekleyin. Arzuya göre patates kızartması ile servis yapın.
Bayramın vazgeçilmezi et yemekleri
Kuzu Sorpa Tarifi (6 kişilik)
750 gram kuzu kuşbaşı
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
3 su bardağı kaynar su
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı silme un
Yarım demet taze soğanın yeşil kısımları
5-6 dal ince kıyılmış taze nane
Tuz, karabiber
TEREYAĞINI bir tencereye alın ve küp doğranmış soğanı ilave edip, hafifçe kavurun. Kuzu kuşbaşı etini ilave edin ve harlı ateşte kavurmaya devam edin. Üzerine kaynar suyu ekleyin ve kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Bir kasede yoğurt, yumurta ve unu bir çırpıcı ile iyice çırpın. Kaynayan etin suyundan bir kepçe yoğurtlu karışıma ekleyin ve ılıştırın. Daha sonra yoğurtlu karışımı etlerin üzerine yavaşça ekleyin ve 1 taşım kaynatın. İnce kıyılmış taze soğanın yeşil kısımları, taze nane, tuz ve karabiber ilave edip, ocağın altını kapatın. 5 dakika beklettikten sonra sıcak olarak servis yapın.
Bayramın vazgeçilmezi et yemekleri
Izgara Bonfile Tarifi (2 kişilik)
400 gram bonfile
1 çay bardağı zeytinyağı
2 dal taze biberiye
Servis için:
Sebze garnitürleri
BONFİLEYİ düz bir kaba yerleştirin. Üzerine zeytinyağını döküp biberiyeyi yerleştirin. Bu şekilde bir gün marine edin. Izgarada önlü arkalı pişirip sebze garnitürleriyle servis yapın
Bayramın vazgeçilmezi et yemekleri
Siyah Soslu Et Tarifi (5 kişilik)
1 adet kuzu kolu
Sosu için:
3 dilim köy ekmeği
3 yemek kaşığı elma sirkesi
3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı karabiber
tuz
Siyah sos için köy ekmeklerini 180 derecelik fırında hafifçe kızartın ve bir tencereye alın. Daha sonra fırını 220 dereceye getirerek kuzu kolunu pişmeye bırakın. Tencereye aldığınız ekmeklerin üzerine elma ve üzüm sirkesini dökün ve bir çatal yardımıyla ezin. Zencefil, karabiber ve tuzu ekmeklerin üzerine ekleyin. Tahta bir kaşıkla karıştırarak hafif ateşte 1-2 dakika pişirin. Kuzu kolu piştikten sonra fırından alın ve siyah sos eşliğinde servis yapın.