Bayramın tadı tuzu et yemekleri
Kurban Bayramı'nın baş tacı olan et yemeklerinden, etin eşlik ettiği pilavlara ve çorbalara kadar bayram sofralarınızı süsleyecek birbirinden leziz tarifler...
ÇEŞNİLİ KAVURMA(8 Kişilik)
2 çorba kaşığı tereyağı, 1 kg kuşbaşı et (koyunun kol tarafından), 2 diş sarmısak, 1 adet defne yaprağı, iki adet havuç, iki adet patates, bir demet taze soğan, bir demet dereotu, tuz, karabiber, kekik
Bir tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı alıp, kızdırın. Küçük doğramış sarmısak ve defne yaprağını ekleyin. Bir-iki kez çevirip, etleri ilave edin. Etlerin rengi değişene dek 5 dakika soteleyin. Üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup, kaynatın. Kaynayınca ateşi kısın. Kısık ateşte etler yumuşayıp, yağıyla kalana dek pişirin. Bir kaşık yardımı ile çevirerek ateşte kavurun. Diğer bir tavada, kalan tereyağında küp küp doğranmış patates ve havuçları kızartın. Dereotu ve taze soğanı ince ince kıyıp, etlere ilave edin. Tuzunu, karabiberini ve kekiği koyup, harmanlayın. Servis tabağına alın. Dilerseniz pilav ile birlikte servis yapın. Pilav için: 2 su bardağı yıkanıp süzülmüş pirinci, 1 çorba kaşığı tereyağında kavurun. Üzerine 3 su bardağı su ve tuz ekleyin. Pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Demlendirip servis yapın.
Bayramın tadı tuzu et yemekleri
CİĞER KAVURMA(3 Kişilik)
1 adet kuzu ciğeri, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı un, 2 adet büyük boy soğan, yarım demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı sumak, 1’er adet patlıcan ve kabak, 2’şer adet patates, havuç ve domates , 4 adet sivri biber, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz, kekik, pulbiber, kızartmak için: sıvıyağ
Ciğeri sütün içinde 1 gece bekletin. Daha sonra sütten alıp zarını soyun ve iri küp şeklinde doğrayın. Una bulayıp sıvıyağda kızartın. Üzerine tuz, kekik ve pulbiber serpin. Soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp, ince kıyılmış maydanoz ve sumakla karıştırın. Servis tabağına soğanlı karışımı koyun ve üzerine ciğeri yerleştirin. Diğer taraftan patlıcanı alacalı soyun. Acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Süzüp elinizle iyice suyunu sıkın ve küp şeklinde doğrayın. Ayıklanmış kabak, patates ve havucu küp, sivri biberi irice doğrayın. Kızdırılmış sıvıyağda sırasıyla patates, biber, kabak, havuç ve patlıcanı kızartın. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını aldıktan sonra servis tabağına yerleştirin. Halka doğranmış domatesi 1 çorba kaşığı sıvıyağda soteleyin ve tabağa yerleştirin. Ciğer kavurmayı sebzelerle birlikte sıcak olarak servis yapın.
Bayramın tadı tuzu et yemekleri
PORTAKALLI BONFİLE(4 Kişilik)
5 dilim bonfile (ince şeritler halinde doğranmış) , 2 adet büyük portakal , 3 çorba kaşığı sıvıyağ , 2 çorba kaşığı susam yağı , 2 adet orta boy havuç , 3 dal taze soğan , 2 çorba kaşığı soya sos
Kabuklarını rendenin ince tarafı ile rendelediğiniz portakalların suyunu, ince şeritler halinde kesilmiş bonfile parçalarının üzerine koyun ve yarım saat dinlendirin. Daha sonra marine suyunu bir başka kaba alarak, etleri hafif kızdırılmış sıvıyağ ve susam yağında pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra yine ince şerit şeklinde doğranmış havuçları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Taze soğanları, yeşil kısımları da dahil olacak şekilde kıyın ve tavaya ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kavurduktan sonra soya sos ve marine suyunu da ilave ederek, 10 dakika daha kısık ateşte pişirmeye devam edin. Aşçının notu: Etlerin pişip pişmediğini, tadarak da kontrol edip pişme süresini ayarlayabilirsiniz. Bu yemeği pilav ya da sade makarna ile servis yapabilirsiniz.
Bayramın tadı tuzu et yemekleri
SOSLU DİL HAŞLAMA(6 Kişilik)
1 adet dana dili, yeteri kadar su, 1 çay bardağı sirke, 2 adet patates, tuz, tane karabiber, kızartmak için: sıvıyağ, sosu için: 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı un, 1 çay kaşığı salça, bir buçuk su bardağı su ve dil suyu karışımı, 1 çay kaşığı hardal
Dili derin bir kaba alın. Üzerini hafifçe geçecek kadar su ve 1 çay bardağı sirke ilave edip, bir gece buzdolabında bekletin. Daha sonra suyunu süzüp, iyice yıkayın. Düdüklü tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su, tuz ve tane karabiber ekleyin. Kısık ateşte iki buçuk saat pişirin ve suyunu bir kaba süzün. Pişen dilin üzerindeki kabuğu soyun ve buzdolabında soğumaya bırakın. Soğuyan dili, dilimleyin ve servis tabağına alın. Patateslerin kabuğunu soyup istediğiniz şekilde doğrayarak, sıvıyağda kızartın. Sos için, tereyağını bir tavaya alın ve unu ekleyip, hafif pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ilave edin ve 1-2 defa çevirin. Su ve dil suyu karışımını ekleyin. En son hardalı da katıp, karıştırın. Hazırladığınız sosu dilin üzerine gezdirin. Kızarmış patatesle birlikte servis yapın
Bayramın tadı tuzu et yemekleri
ASMA YAPRAKLI OĞLAK KEBABI
1 kg oğlak eti (ya da kuzu), yarım kg asma yaprağı, 1 demet taze soğan, 1 demet maydanoz, 3 adet yeşil biber, 3 adet domates, 15 adet yeşil erik, 1 su bardağı sıvıyağ, karabiber, pulbiber, kekik, tuz
Soğan ve maydanozu incecik kıyın. Domates ve yeşil biberi küçük doğrayın. Eti ilave edin. Tuz, karabiber, pulbiber, kekik ve sıvıyağ ekleyin. Tüm malzemeyi harmanlayın. 3 adet asma yaprağını kaseye yerleştirin. İçine etli malzemeden doldurun. Üzerine 3 adet yeşil erik koyun. 1 adet yaprakla üzerini kapatın. Dışta kalan yaprakları da içe doğru kapatın. Ters çevirip, fırın tepsisine sıralayın. Üzerine 2 su bardağı su ilave edin. Kabın üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Orta ısılı fırında 60 dakika pişirin. Patates püresi ile birlikte servis yapın.
Bayramın tadı tuzu et yemekleri
ETLİ MERCİMEK ÇORBASI
100 gram yağsız kuşbaşı dana eti, 1 çay bardağı kırmızı mercimek, 1’er adet patates ve havuç, 1 adet soğan, 5-6 su bardağı su, tuz, karabiber, süslemek için: maydanoz, pulbiber
Eti suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişirin. Su ile birlikte tencereye alıp, orta ateşte kaynatın. Mercimeği ayıklayıp, yıkayın ve tencereye ilave edin. Kaynamaya başlayınca tuzu katın. Patatesi ve havucu küp şeklinde doğrayıp, tenceredeki karışıma ilave edin. Dörde bölünmüş soğanı ve karabiberi ekleyin. İyice pişirin. Eti ayırıp, kalan karışımı blenderden geçirin. Bir kenara ayırdığınız kuşbaşı eti çorbaya ilave edip bir taşım kaynatın. Maydanoz ve pulbiberle süsleyip, sıcak servis yapın
Bayramın tadı tuzu et yemekleri
CİĞERLİ PİLAV(4 Kişilik)
2 su bardağı baldo pirinç , yarım çay bardağı sıvıyağ , 500 gram kuşbaşı kuzu ciğeri , 1 adet küçük kırmızı biber , 10-15 adet arpacık soğan , 4-5 dal maydanoz , yeterince sıcak su , tuz, karabiber, pulbiber
Sıvıyağın yarısını bir tencereye alıp, üzerine 2 su bardağı ayıklanıp yıkanmış pirinci ilave edin. Sürekli karıştırarak beyazlaşana kadar kavurun. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip orta ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekince altını kısıp 5 dakika daha pişirin. Altını kapatıp üzerine kağıt havlu koyup demlenmeye bırakın. Kalan sıvıyağı bir tavaya alarak arpacık soğanları ekleyin. Soğanların rengi dönünce üzerine kıyılmış kırmızı biber ekleyip 1 dakika birlikte sote edin. Daha sonra ciğerleri de koyup kavurun. Tuz, karabiber ve pulbiber ilave edin. Kıyılmış maydanoz serpip ocaktan alın ve pilava karıştırarak servis yapın.
Bayramın tadı tuzu et yemekleri
ŞEHRİYELİ ETLİ TÜRLÜ(4 Kişilik)
2 su bardağı arpa şehriye, 3 çorba kaşığı sıvıyağ, yeteri kadar su, 400 gram kuşbaşı dana eti, 1’er adet soğan, dolmalık biber ve, kırmızı biber, 2 adet domates, 1 çorba kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, kekik
Sıvıyağı bir tencereye alıp şehriyeyi rengi dönene dek kavurun. Üzerini geçecek kadar sıcak su, tuz ve karabiber ilave edin. Kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin. Tencerenin üzerine kağıt havlu kapatın ve demlenmeye bırakın. Eti tencereye alıp suyunu salıp çekene dek kavurun. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Et yumuşayana dek (gerekirse su ilave ederek pişirin). Soğanı piyazlık, diğer sebzeleri küp doğrayın. Et yumuşayıp suyunu çekince üzerine tereyağı, soğan ve biberleri ekleyip kavurun. Daha sonra domates, tuz ve karabiber katın. Yarım su bardağı sıcak su ilave edin. 5 dakika pişirip ocaktan alın. Şehriyeyi bir fırın kabına aktarın. Üzerine etli karışımı suyuyla birlikteyayın. Kabın üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri