Bayram sofralarına
Bayram sofralarınız için çorbadan böreğe, et yemeğinden tatlıya kadar leziz tarifler...
KATMERLİ BÖREK(24 Adet)
Hamuru için: 5 su bardağı un, 2 çorba kaşığı sirke, yeterince ılık su, 1 paket kabartma tozu, bir tutam tuz, hamurların arasına sürmek için: 125 gram eritilmiş tereyağı, 1 su bardağı sıvıyağ, iç malzeme için: 350 gram kıyma, 1 çorba kaşığı tereyağı, 4 adet soğan, 1 demet taze soğan, 1 su bardağı dövülmüş ceviz, yarım demet maydanoz, tuz, pulbiber
Öncelikle hamur için unu yoğurma kabına eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Sirke, tuz ve kabartma tozu ekleyin. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edene kadar ılık su ekleyin ve yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. ç malzeme için tereyağını bir tavaya alın ve eritin. Piyazlık doğranmış soğanı katın ve hafif pembeleşene kadar soteleyin. Kıymayı ekleyin ve 2-3 dakika çevirin. Kıyılmış taze soğan ve cevizi ilave edip, şöyle bir karıştırdıktan sonra tavayı ocaktan alın. Kıyılmış maydanoz, tuz ve pulbiber kattıktan sonra soğumaya bırakın. Dinlenen hamuru 3 eşit parçaya ayırın. Her bir hamurdan da 6 adet beze elde edin (toplam 18 adet beze olacak). Her bezeyi un yardımıyla neskafe tabağı büyüklüğünde açın. 6 adet bezenin arasına tereyağı ve sıvıyağ karışımından sürüp üst üste koyun. Oklava yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde tek bir hamur olacak şekilde açın. Kalan 12 adet bezeyi de aynı şekilde hazırlayın ve toplam 3 adet yem tabağı büyüklüğünde hamur elde edin. Hamurları streç filme sarın ve 1 saat buzdolabında bekletin. Merdane yardımıyla her bir hamuru ince olacak biçimde servis tabağı büyüklüğünde açın. Hamuru önce boylamasına sonra enlemesine kesin ve toplam 4 adet parça elde edin. Her bir parçayı da ikiye kesip, toplam 8 adet üçgen parça elde edin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve iç harcı üçgenlerin geniş kısmına gelecek biçimde paylaştırın. Daha sonra üçgen parçaları sigara böreği şeklinde sarın. Fırın tepsisine yerleştirin ve üzerlerine kalan tereyağlı karışımı gezdirin. Böreklerin üzerine keskin bir bıçakla çizikler atın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Bayram sofralarına
KREMALI KÖZ PATLICAN ÇORBASI(6 Kişilik)
250 gram haşlanmış kuşbaşı kuzu eti, 1 kutu (200 ml) krema, 3 adet bostan patlıcanı, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı tepeleme un, 1 su bardağı soğuk süt, 3 su bardağı soğuk et suyu, 3 su bardağı soğuk su, 3 diş rendelenmiş sarmısak, 150 gram badem, yarım demet dereotu, tuz, üzeri için:, 3 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı pulbiber
Patlıcanları közleyin ve kabuğunu soyup, robottan geçirin. Tereyağını tencereye alın, eriyince unu ilave edin ve hafif pembeleşene kadar kavurun. Süt, et suyu, su ve sarmısak katın. Koyu bir kıvam alana kadar topaklanmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Patlıcanı ilave edin (çorba koyu ise biraz daha su ilave edebilirsiniz). Bademlerin kabuklarının çıkması için sıcak suda 15 dakika bekletin. Kabuklarını soyup, tavada hafif pembeleşene kadar kavurun ve çorbaya ekleyin. Çorba kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynayınca yine karıştırarak 10 dakika pişirin ve kremayı katın. Karıştırarak 1-2 taşım daha kaynattıktan sonra en son tuzunu koyun. Haşlanmış eti ve kıyılmış dereotunu katın. Sıvıyağı hafif kızdırdıktan sonra pulbiber ekleyin ve çorbanın üzerine gezdirip, sıcak servis yapın.
Bayram sofralarına
SEBZELİ VE KÖFTELİ ET SARMASI(8-10 Kişilik)
1 adet kuzu kol, 2 dilim biftek, yeteri kadar su, 1 çorba kaşığı tane karabiber, köfte için: 500 gram dana döş kıyma, 1 adet küçük boy soğan, 200 gram mantar, yeterince su, 1 adet limonun suyu, 8 adet kurutulmuş domates, 2 adet kırmızı biber, 150 gram antepfıstığı, tuz, karabiber, üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı
Kuzu kolu kemiklerinden ayırın ve eti keskin bir bıçakla incelterek açın (eti aldığınız yere bu şekilde yaptırabilirsiniz). Eti kolay rulo yapmak için altına temiz bir tülbent serin. Köfte için kıyma ve rendelenmiş soğanı bir kaba alın. Mantarın zarını ayıkladıktan sonra limonlu suda haşlayın ve süzün. Küp şeklinde doğranmış mantar, yıkanmış kurutulmuş domates ve kırmızı biberi jülyen doğrayıp, kıymaya katın. Antepfıstığı, karabiber ve tuz ilave ettikten sonra tüm malz meyi yoğurun.Kıymayı üç eşit parçaya ayırın ve bir parçasını açılmış etin üzerine yayın. Üzerine bir dilim ince kesilmiş biftek koyun ve kıymanın diğer parçası yerleştirin. Tekrar biftek ve kalan kıymayı yaydıktan sonra eti kenarlarından içe doğru kapatın. Tülbent yardımıyla eti sıkıca rulo yapın ve açılmaması için tülbenti kenarlarından iplikle sımsıkı olacak şekilde dikin. Büyük bir tencereye et ruloyu yerleştirin ve üzerini geçecek kadar su ile tane karabiber koyup, kaynamaya bırakın. Tencerenin ağzı kapalı olarak ağır ateşte 3 saat pişirin. Piştikten sonra eti çıkarın ve tülbenti kesip çıkarın. Üzerine tereyağı sürüp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında hafif üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek sıcak olarak servis yapın.
Bayram sofralarına
YEŞİL PİLAV(8 Kişilik)
3 su bardağı baldo pirinç, yeterince su, 200 gram ıspanak yaprağı, 300 gram kuşbaşı dana eti, 3 çorba kaşığı tereyağı, 150 gram kaju, 1 çorba kaşığı kuşüzümü, 3 su bardağı et suyu, tuz
Pirinci tuzlu suda yarım saat bekletin ve süzün. Birkaç kez yıkadıktan sonra bir kenara alın. Ispanak yapraklarını önce kaynar suya sonra buzlu suya batırıp, çıkarın. Yarım su bardağı su ile birlikte ıspanak yapraklarını rondodan geçirip, püre haline getirin (toplam yine yarım su bardağı ıspanak suyu elde etmiş olacaksınız). Eti kendi suyunu salıp çekene kadar kavurun. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, yumuşayana kadar (gerekirse su ilave ederek) pişirin. Tuzunu ayarlayın.Başka bir tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı koyup erittikten sonra kajuyu pembeleşene kadar kavurun. Kalan 2 çorba kaşığı tereyağı ve pirinci ilave edip 2 dakika daha kavurmaya devam edin. Sıcak suda 5 dakika bekletilmiş ve süzülmüş kuşüzümü, yarım su bardağı ıspanak suyu, et suyu ve bir buçuk su bardağı sıcak su katın (toplam 5 su bardağı sıvı ile pirinç pişirilecek). Kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve üzerine kağıt havlu koyun. Kapağı kapalı olarak 20 dakika demlenmeye bırakın. Haşlanan eti ilave edin ve karıştırarak sıcak servis yapın.
Bayram sofralarına
SEBZELİ FAVA(8 Kişilik)
2 su bardağı kuru bakla, yeteri kadar su, 1 adet büyük boy soğan, 3 diş sarmısak, 2 tatlı kaşığı tozşeker, 1 çay bardağı zeytinyağı, yarım limonun suyu, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 2 adet büyük boy havuç, 2 adet kırmızı biber, 1 kahve fincanı konserve mısır, 5-6 dal dereotu, tuz, pulbiber, süslemek için: dereotu ve kornişon
Kuru baklaya bir gece öncesinden üzerini geçecek kadar su ekleyip, ıslatın. Ertesi gün suyunu süzün ve tencereye alın. İçine dörde bölünmüş soğan, sarmısak, tozşeker, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyup, ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pişen baklayı blenderden geçirin ve bir kenara alın. Küp doğranmış havuç ve kırmızı biberi sıvıyağda hafif soteleyip, bakla püresine ekleyin. Mısır ve çok ince kıyılmış dereotunu da ilave edin ve tüm malzemeyi karıştırın. Baton şeklinde cam bir kabı ıslatın ve karışımı içine boşaltın. Üzerini spatula ile düzeltip, koku çekmemesi için streç filmle kaplayın. Donması için buzdolabında 1 gece bekletin. Ertesi gün ters çevirip servis tabağına çıkarın. Üzerini dereotu ve dilimlenmiş kornişon ile süsledikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Bayram sofralarına
SAKSI TATLISI(20 Adet)
Hamuru için:, 4 adet yumurta, 250 gram oda sıcaklığında tereyağı, 1 su bardağı pudraşekeri, 1 çorba kaşığı sirke, bir tutam tuz, aldığı kadar un, iç malzeme için: 200 gram dil peyniri, 200 gram ceviz, şerbeti için: 3 su bardağı tozşeker, 3 su bardağı su, 3 damla limon suyu
Hamur için yumurtaların akını ve sarısını ayırın. Sarılarını geniş bir kaba alıp üzerine tereyağı, pudraşekeri, sirke ve tuzu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtün ve 15 dakika dinlendirin. Dil peyniri ve cevizi robottan geçirip bir kaseye alın. Dinlenen hamuru yarım cm kalınlığında açın. Çay tabağı büyüklüğünde yuvarlak ve kenarı tırtıklı bir kalıpla kesin. Bu hamurları yağlanmış muffin kalıplarının dışına yerleştirin. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine koyun ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin. Piştikten sonra soğutun ve kalıptan çıkarın. Cevizli karışımı pişen saksıların içine paylaştırın ve fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında koyu bir renk alana kadar pişirin. Şerbeti için bir tencerede tozşeker, su ve limon suyunu kaynatıp soğutun. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Haftalık Örnek Menü Dengede 7 Gün 3’er Öğün
- Dr. Ayça Kaya’dan Düşük Karbonhidratlı Beslenmede Altın Kurallar
- Düşük Karbonhidratlı Tarifler