Bayat ekmeklerinizi değerlendirin
ELMA PÜRELİ BAYAT EKMEK TURTASI(6-8 kişilik)
Malzemeler:
Bir buçuk bayat ekmek
180 gram tereyağı
4 çorba kaşığı tozşeker
2 çay kaşığı tarçın
3 su bardağı süt
2 paket vanilya aromalı dolgu kreması
Elma püresi için: 1 kg elma
Yarım su bardağı su
2 çay kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı tozşeker
4 adet karanfil
Yapılışı:
Elma püresi için elmaların çekirdek yataklarını çıkarıp, küçük doğrayın. Su, tarçın, tozşeker ve karanfil ekleyip iyice pişirin. İçinden karanfilleri çıkarıp blenderden geçirin. Soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde ekmeği rondodan geçirip kenara alın. Tereyağını tencerede eritin. Üzerine tozşeker, tarçın ve ekmek ilave edip altın sarısı renk alana dek kavurun. Süt ve dolgu kremasını iyice çırpıp kenara alın. Kelepçeli bir kalıbın altını yağlı kağıtla kaplayın. Üzerine kavrulmuş ekmeğin 1/3'ünü yayın. Sıra ile dolgu kremasının yarısını, ardından elma püresinin yarısını ekmeğin üzerine yayın. Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın. En üste, kalan kavrulmuş ekmeği serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Daha sonra buzdolabında 4-5 saat dinlendirin. Soğuk olarak servis yapın.
Bayat ekmeklerinizi değerlendirin
BAYAT EKMEKLİ İÇLİ KÖFTE MANTISI(4-6 kişilik)
Malzemeler:
Bir buçuk bayat ekmek
1 adet soğan
3 diş sarmısak
2 adet yumurta
yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz
Köfte için:
200 gram kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı karabiber, Tuz
Üzeri için: 2 diş sarmısak
1 kase yoğurt
Domates sos için: 2 adet domates
1 çorba kaşığı biber salçası,
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, Karabiber
Yarım su bardağı su
Yapılışı:
Rondodan geçirilmiş bayat ekmek, rendelenmiş soğan, sarmısak, yumurta, kıyılmış maydanoz, kimyon, karabiber, pulbiber ve tuzu karıştırın. Azar azar su ekleyip, yoğurun ve ele yapışmayacak bir hamur elde edin. Hamurdan bezeler koparıp elinizde yuvarlayın. Ortalarını baş parmağınızla açıp kenara alın. Köfte için kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber ve tuzu yoğurun. Harçtan küçük toplar yapıp elinizde yuvarlayın. Hamurların ortalarına köfteleri yerleştirip, kapatın. Kaynar suya atıp, suyun yüzeyine çıkana dek haşlayın. Suyunu süzdürüp, fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin. Sos için rendelenmiş domates, biber salçası, karabiber, tuz ve tereyağının bir-iki dakika çevirin. Su ekleyip pişirin. Sosu içli köfte mantısının üzerine gezdirin. Arzuya göre sarmısaklı yoğurtla servis yapın.
Bayat ekmeklerinizi değerlendirin
YÖRÜK SIKMASI(4-6 kişilik)
Malzemeler:
250 gram rondoda çekilmiş bayat ekmek
4 su bardağı un
2 çorba kaşık zeytinyağı
Yeteri kadar su
2 çay kaşığı tuz
Harç için: 4 adet patates
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze soğan
Yarım çay kaşığı pulbiber,
Yarım çay kaşığı kimyon,
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Harç için patatesleri haşlayıp, küçük küp şeklinde doğrayın. Sıvıyağda soteleyip, kıyılmış soğan ilave edin. Rengi hafif dönene dek kavurun. Kıyılmış taze soğan, maydanoz, pulbiber, kimyon, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Ayrı bir yerde bayat ekmek, un, zeytinyağı ve tuzu harmanlayın. Azar azar su ekleyip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. 30 dakika dinlenmeye bırakan. Hamurdan küçük bezeler koparıp, pasta tabağı büyüklüğünde açın. Sacda veya yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı pişirin. Pişen yufkaların bir kenarına patatesli harçtan pay edip rulo şeklinde sarın. Ilık servis yapın.
Bayat ekmeklerinizi değerlendirin
BAYAT PİDELİ PATLICAN SALATASI(4-6 kişilik)
Malzemeler:
1 adet bayat pide (tekli)
4 adet patlıcan
5 adet domates
1 diş sarmısak
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kekik
Yarım çay kaşığı pulbiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı yoğurt
2 adet közlenmiş kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için: Sıvıyağ
Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup, küp doğrayın. Sıvıyağda kızartıp, fazla yağını alması için kağıt havlu üzerine çıkarın. Ayrı bir yerde kabukları soyulup rendelenmiş domatesi pişirin. Kıyılmış sarmısak, karabiber, kekik, pulbiber, zeytinyağı ve tuz ekleyip karıştırın. Bayat pideyi küp doğrayıp, servis tabağına yayın. Üzerine patlıcan yerleştirip, domates sos dökün. Çırpılmış yoğurt gezdirip, közlenmiş kırmızı biberle süsleyin. Soğuk olarak servis yapın.
Bayat ekmeklerinizi değerlendirin
ÇİKOLATA PARÇALI BAYAT EKMEK KEKİ(6-8 kişilik)
Malzemeler:
3 su bardağı rondodan geçirilmiş bayat ekmek
2 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı kakao
Yarım su bardağı damla çikolata
1 su bardağı fındık
1 tatlı kaşığı tereyağı
Servis için: Pudraşekeri
Yapılışı:
Ekmeği sütle ıslatıp, mikser yardımıyla çırpın. Ayrı bir yerde yumurta ve tozşekeri mikser yardımıyla kabarana dek çırpın. Kakao, damla çikolata, kıyılmış fındık ve ekmeği yumurtalı karışıma ekleyin. Spatula yardımıyla karıştırın. Karışımı tereyağı ile yağlanmış baton kek kalıbına boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika pişirin. Pudraşekeri serpip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Haftalık Örnek Menü Dengede 7 Gün 3’er Öğün
- Dr. Ayça Kaya’dan Düşük Karbonhidratlı Beslenmede Altın Kurallar
- Düşük Karbonhidratlı Tarifler