Acı severler bu tariflere bayılacak
Acılı Lahana Salatası Tarifi (4 kişilik)
1 adet küçük boy lahana
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kekik
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet limon
6 dal maydanoz
3 adet siyah zeytin
Tuz
Lahanayı bol tuzlu ve sirkeli suda yıkayıp iyice süzülmesi için süzgeçte bekletin. ince ince doğrayıp yumuşaması için tuzla iyice ovun. Diğer tarafta sos için zeytinyağı, kekik, pulbiber, limon suyu ve tuzu karıştırın. Lahanayı servis tabağına alın. Hazırladığınız sosu lahananın üzerine gezdirin. Siyah zeytin ve maydanozla süsleyip servis yapın.
Acı severler bu tariflere bayılacak
Acılı Ezme Tarifi (4 kişilik)
3 adet büyük boy soğan
3 adet orta boy salatalık
3 adet büyük boy domates
4 adet sivri biber
Yarımşar demet maydanoz, dereotu ve nane
3-4 diş sarmısak
1 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı zeytinyağı
1 kahve fincanı nar ekşisi
1 çorba kaşığı acı pulbiber
Soğanların kabuklarını soyup bıçakla incecik kıyın. Süzgece koyup yıkayın ve elinizle suyunu sıkıp kenara alın. Salatalıkların kabuklarını soymadan, domatesleri ise kabuklarını soyduktan sonra bıçakla ince kıyın. Her ikisinin de suyunu elinizle sıkarak süzün. Biber, maydanoz, dereotu ve naneyi de ince kıyın. Hazırladığınız tüm malzemeyi bir kapta harmanlayın. Üzerine kıyılmış sarmısak, salça, pulbiber, zeytinyağı,
nar ekşisi ve tuz ekleyip servis yapın.
Acı severler bu tariflere bayılacak
Acılı Bisküvi Tarifi (8 kişilik)
1 adet yumurta
4 çorba kaşığı margarin
3 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı pulbiber
1’er çorba kaşığı susam ve çörekotu
Sos için: 2 çorba kaşığı labne peyniri
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı mayonez
1 çay kaşığı pulbiber
5-6 dal maydanoz
Üzerine: Zeytinyağı
Önceden oda sıcaklığında beklettiğiniz margarini, yumurtanın akını ve unu bir kaba koyup yoğurun. Pulbiber, karbonat ve tuz ilave edip yumuşak bir hamur elde edene kadar 10 dakika yoğurun. Unlanmış düz bir zemin üzerinde merdane yardımıyla hamuru 3 mm kalınlığında açın. Kesme ruleti veya bir bıçakla 5x5 cm büyüklüğünde 16 adet kare kesin. Bisküvileri yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çörekotu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarıp 8 adedini tabağa alın. Sos için labne peyniri, mayonez, zeytinyağı, pulbiber ve ince kıyılmış maydanozu karıştırın. Sostan 1 çorba kaşığı ayırıp kalanını 8 adet bisküvinin üzerine paylaştırın. Kalan 8 adet bisküviyi de sosun üzerine kapatın. Kalan 1 kaşık sosu biküvilerin üzerine paylaştırın. Son olarak üzerlerine zeytinyağı gezdirin.
Acı severler bu tariflere bayılacak
Acılı Ezme Tarifi (8 kişilik)
5 adet orta boy domates
3-4 adet sivri biber
2 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı çiğ köfte baharı
Yarım çay bardağı koruk ekşisi
2-3 dal maydanoz
Tuz
DOMATESİ rendeleyip, fazla suyunu bırakması için bir süzgece alın. Biberi incecik kıyın. Soğanı rendeleyin. Suyu süzülen domatesleri geniş bir kaba alın. Üzerine biber, soğan, biber salçası, ince doğranmış maydanoz, zeytinyağı, çiğ köfte baharı, koruk ekşisi ve tuz ekleyin. İyice karıştırıp servis tabağına alın. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Çiğ köftebaharı ve koruk ekşisini aktarlarda ve büyük marketlerde bulabilirsiniz.
Acı severler bu tariflere bayılacak
Acılı Ekmek Tarifi (6 kişilik)
2 adet ekmek hamuru
2 çay bardağı eritilmiş margarin
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 adet soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pulbiber
Ekmek hamurlarını 1 çay bardağı erimiş margarin ile yoğurun. 5 dakika dinlenmeye bırakın. Bu arada bir kapta dövülmüş cevizi, ince kıyılmış soğanı, biber salçasını, pulbiberi ve kalan 1 çay bardağı margarini karıştırın. Dinlenmiş hamuru temiz bir zemin üzerinde, 2 karış uzunluğunda dikdörtgen açın. Üzerine cevizli harcı yayıp, kenarlarını ortaya doğru katlayın. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına koyup, önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarıp dilimleyin, servis yapın.
Acı severler bu tariflere bayılacak
Thai Fesleğenli ve Acılı Dana Eti (Tayland Mutfağı'ndan) Tarifi (2 kişilik)
2 çorba kaşığı sıvıyağ
400 gram ince kıyılmış dana eti
1 çorba kaşığı ezilmiş sarmısak ve Thai acı biberi
1/3 su bardağı taze Thai fesleğeni yaprakları
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı soya sosu
2 çorba kaşığı yağı orta ateşte ısıtın. Thai fesleğeni hariç bütün malzemeyi ekleyip, 3 dakika karıştırın. Daha sonra taze Thai fesleğeni yapraklarını ilave edip, suyunu çekene kadar pişirin ve servis yapın.
Acı severler bu tariflere bayılacak
Acılı Ezme Tarifi (üye tarifi)
5 adet domates
3 adet sivri biber
1 adet büyük soğan
1/2 demet maydanoz
2 diş sarımsak
Pul biber, tuz, karabiber
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı balzamik sirke
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı acı sos
1/4 su bardağı zeytinyağı
İlk olarak domateslerin kabuklarını soyup, minik küpler şeklinde doğrayın. Olabildiğince küçük küpler kesmeye çalışın. Bir süzgece koyup suyunun iyice akmasını sağlayın.
Sonra biberleri, soğanı, sarımsağı ve maydanozu ince kıyıp suyu iyice süzülmüş domateslerle birlikte bir kaba koyup karıştırın.
Sırası ile tuz, pul biber, karabiber, domates salçası, biber salçası, sirke, nar ekşisi ,acı sos ve zeytinyağını ekleyip iyice karıştırın. Kavanoza koyup, buz dolabında saklayın.
Acı severler bu tariflere bayılacak
Acılı Kalpler Tarifi
155 gram un
1 tatlı kaşığı acılı hardal
90 gram tereyağı
60 gram cheddar peyniri
4 adet ince doğranmış acı kırmızı biber (ben kıyamadım acılı
yedirmeye, 1 adet kırmızı biberi incecik doğradım)
1 adet yumurta sarısı
ÖNCELİKLE hamur kıvamına gelene dek un, hardal ve tereyağını karıştırın. Minik doğradığınız cheddar peynirini, biberleri, yumurta sarısını ve 1 çorba kaşığı suyu ekleyerek ele yapışmayan bir hamur kıvamına getirin. Strech filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin. Fırının ısısını 175 dereceye ayarlayın (orta ısıda). Dinlenmiş hamuru hafifçe unladığınız zeminde 5 mm inceliğinde açın (bu önemli, kalın olursa içinin hamur kalması olasılığı yüksek olacaktır). Kalıplarla istenilen şekillerde parçalar kesin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine çörekleri dizerek 15-20 dakika pişirin.
Acı severler bu tariflere bayılacak
Acılı Soğan Salatası Tarifi (4 kişilik)
2 adet soğan
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı sumak
1 demet maydanoz
3 adet domates
2 çay kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1 çorba kaşığı nar ekşisi
DERİN bir kaba aldığınız soğanları ince kıydıktan sonra, 1 çay kaşığı tuz ve sumak ile iyice ovun. Kıyılmış maydanozu ve kabuklarını temizleyip küçük doğranmış domatesleri ekleyin. Pulbiberi, 1 çay kaşığı tuzu, zeytinyağını, nar ekşisini ve limon suyunu ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra salata kasesine alarak üzerine nar ekşisini gezdirin.
Aşçının notu: Salatanızı bulgurlu şekilde de yapabilirsiniz. Bunun için 1 çay bardağı bulgurun üzerine kaynarsu ekleyip, 15 dakika bekleterek salataya ekleyebilirsiniz.
Acı severler bu tariflere bayılacak
Acılı Biftek Tarifi (6 kişilik)
6 dilim biftek
Tuz, karabiber
4 çorba kaşığı sıvıyağ
250 gram çarliston biber
2 yaprak defne
Bir kutu mısır konservesi
Bir kase haşlanmış barbunya veya soya fasulyesi
3 çorba kaşığı acı biber sosu veya sulandırılmış biber salçası
BİFTEKLERİ tuzlayıp üzerine karabiber serpin. Teflon tavayı iyice kızdırıp yağı ve ardından eti koyun. Yıkanmış ve kurulanmış çarliston biberlerini de bütün olarak ilave edin. Bir dakika kadar kızartıp diğer taraflarını da çevirin ve yine 1 dakika daha kızartın. Pişen eti ve biberleri tavadan çıkarıp bir tabağa aktarın. Tavanın içine defne yapraklarını, suyu süzülmüş mısır tanelerini ve fasulyeleri aktarın. Bunları da 2 dakika kadar kavurup tavanın kenarına itin. Ortasına eti ve biberleri oturtun. Üzerine 2 çorba kaşığı acılı biber sosunu gezdirip, tavanın kapağını kapatın. 15 dakikakadar, arada bir hafifçe karıştırıp pişirin. Sonrasında eti, sebzelerle birlikte servis tabağına aktarın. Kalan acılı biber sosunu üzerine gezdirip servis yapın.
Acı severler bu tariflere bayılacak
Acılı Karışık Dolma Tarifi (4 kişilik)
2’şer adet kabak ve patlıcan
4’er adet kırmızı biber, dolmalık biber ve domates
Karabiber, tuz
Harcı için: 250 gram kıyma
1 adet büyük boy soğan
4 diş sarmısak
Bir buçuk çorba kaşığı
acı biber salçası
Bir buçuk çorba kaşığı nar ekşisi
1 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı sıvıyağ
Tuz, karabiber
KABAK, patlıcan, kırmızı biber, dolmalık biberler ve domateslerin içini oyun. Karabiber ve tuz serpin. Domateslerin içini harç malzemesinde kullanmak üzere ayırın. Harcı hazırlamak için, kıyma, rendelenmiş soğan,
kıyılmış sarmısak, salça, 1 çorba kaşığı nar ekşisi, kıyılmış domates içi, pirinç, sıvıyağ, karabiber ve tuzu karıştırın. Harcı sebzelerin içine doldurun. Sebzelerin ağızlarını kendi kapakları veya domates dilimleriyle kapatıp,
tencereye yerleştirin. Üzerini geçmeyecek kadar su ekleyin. Tuz ve yarım çorba kaşığı nar ekşisi gezdirip, kabaklar yumuşayana kadar ağır ateşte pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri