5 çayına zarif ikramlar
İşte 5 çayına özel zarif ikramlar
Cevizli Karamelli Tart
(36 adet)
Hamuru için:
1 adet yumurta sarısı
125 gram tereyağı
Yarım su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı un
Karamel sos için:
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı krema
1 su bardağı ceviz
Hazırlanışı: Hamur için, çukur birkabın içerisinde yumurtasarısı, tozşeker, odasıcaklığında bekletilmiştereyağını elinizle iyicekarıştırın. Unu azar azarekleyerek yoğurun.Hamurun üzerini örterek,20 dakika kenardabekletin. Hamuru 36 eşitparçaya ayırıp, elinizleyuvarlayın ve üzerinemerdane ile bastıraraktartöletlerin içinikaplayacak büyüklüğegetirin. Kalıpların içerisineyerleştirin ve kenarkısımlarını düzeltin. 180dereceye ayarlanmış fırındatartöletleri pembeleşinceyekadar pişirip, fırındançıkarın. Kenarda bekletin.Karamel sos için tozşekerikısık ateş üzerinde, küçükbir tencerenin içerisindetahta kaşıkla karıştırın.Şeker önce sulanıp, sonrakaramel rengini alıncakremayı hızlıca yanıkşekerin içine atıp, hızlıcakarıştırın (kısık ateşte).Cevizleri içerisine atıp,birkaç dakika daha sosukaynatın. Tencereyi kenaraalıp, 10 dakika bekletin.Tartöletlerin içerisinekaşıkla karamelli sosudoldurup, üzerlerinebirer adet ceviz yerleştirin.Soğuduktan sonraservis yapın.
5 çayına zarif ikramlar
Ayvalı Krep
Krep hamuru için:
3 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı un
Bir tutam tuz
2 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
50 gram tereyağı
İç malzemesi için:
2 adet ayva
1 su bardağı tozşeker
Yarım çay bardağı çekirdeksiz kuru sarı üzüm
1 su bardağı su
2 adet çubuk tarçın
Hazırlanışı: İÇ malzemesi için, ayvaları yıkayıp kabuklarını soyun. Dilimleyip, çekirdeklerini orta kısımdan derinlemesine alın. İncecik doğrayın. Tencereye alıp, üzerine tozşeker, üzüm, tarçın ve su ilave edin. 10 dakika kısık ateşte, sonra dibini tutmadan harlı ateşte biraz sulu kalacak şekilde pişirin. Çubuk tarçınları çıkarıp, soğumaya bırakın. Bu arada krep hamuru için, yumurtaları çukur bir cam kapta çırpma teli ile çırpın. Sırasıyla sıvıyağ, süt, tuz ve unu ekleyip, pütürsüz ve boza kıvamında bir hamur elde edene kadar çırpın. 10 dakika bekletin. 24 cm çapındaki tavayı kısık ateşte kızdırıp, fındık büyüklüğünde tereyağı ile yağlayın. Bir kepçe krep hamurunu tavaya döküp, eşit miktarda yayılması için tavayı hafifçe sağa sola yatırın. Üzerine haşhaş tohumu serpiştirin. Bir tarafı pişince, diğer tarafını spatula yardımıyla çevirin. Malzeme bitene kadar (her seferinde tavayı tereyağı ile yağlayarak) krepleri pişirin. Hazırladığınız krepleri servis tabağına alın. Üzerlerine ayvalı karışımı paylaştırıp (kreplerin yarısını kaplayacak şekilde) ortadan ikiye katlayın. Dilerseniz kaymaklı dondurma ve krem şanti ile süsleyerek servis yapın.
5 çayına zarif ikramlar
Panna Cotta
3-4 yaprak jelatin
3 çorba kaşığı ılık su
5 su bardağı krema
3 çorba kaşığı tozşeker
1 paket vanilya
Hazırlanışı: YAPRAK jelatinleri iki parçaya bölüp, çukur bir kaba alın ve üzerine ılık su ekleyip yumuşaması için 5-6 dakika bekletin. Krema, tozşeker ve vanilyayı tencereye alıp, çok kısık ateşte devamlı karıştırarak kaynatmadan pişirin. Şeker eriyince, birkaç kaşık sıcak kremayı suda bekleyen jelatine ekleyin. Jelatin eriyene kadar karıştırın. Jelatinli kremayı tenceredeki kremaya döküp, devamlı karıştırarak 1-2 dakika daha (jelatin kremanın içinde eriyene kadar) pişirin. Ocaktan alın ve kremayı tek kişilik servis kaplarına ya da ayaklı bir servis kabına paylaştırıp buzdolabında 2 saat bekletin. Servis yapmadan 10 dakika önce, kapları buzdolabından çıkarın. Kapları hafifçe sağa sola sallayarak, servis tabaklarına ters çevirin. Üzerlerine arzuya göre frambuaz sos döküp, bekletmeden servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri